O grădină de legume este o dorință tot mai mare pentru fiecare dintre noi. Am remarcat cu bucurie că sunt dorite legume din grădina proprie. Mini agricultura aceasta de curte reprezintă și o metodă de relaxare pentru mulți.
Petrecem prea mult timp în casă, în curte nu prea având activități. Așa că recomandarea mea este să vă faceți o grădină de legume. Veți avea de lucru zi de zi, iar bucuria primelor roade nu poate fi egalată de nimic.
Sfaturi practice pentru o grădină de legume bogată
Eu am crescut la casă și părinții și bunicii mei aveau mereu straturi în grădină. Noi și toți vecinii, nimeni nu își permitea să aibă gazon. Spațiul de lângă casă era special pentru a planta ceva util.
Nu se putea să nu ai straturi cu legume și zarzavaturi, eventual chiar și un solar. Era foarte mult de muncă, dar roadele erau peste așteptări de multe și de gustoase. O perioadă lumea a renunțat la straturi, spațiul verde a fost doar gazon. Acum, tot mai mulți renunță la partea estetică a curții și transformă o parte în grădină de legume.
**asigură-te că ai un pământ fertil
Este foarte importantă calitatea pământului unde vei planta semințe sau răsaduri. Pământul trebuie să fie afânat, săpat recent și bine mărunțit. Folosește fertilizatori naturali, gunoi de grajd toamna târziu. Ideal ar fi să pregătești locul toamna pentru a planta primăvara.
**plantează totul la timp
Fiecare legumă are timpul ei ideal de plantare. Asigură-te că le plantezi la timp. Folosește timpul liber de iarnă pentru a studia când se când se plantează ce dorești tu. Nu uita că legumele au specificitatea lor, alte cerințe și condiții pentru a se dezvolta și a da roade.
Eu mi-am dorit mult mazăre și m-am documentat despre tot procesul de cultivarea mazărei. Am înțeles diferența dintre mazărea de consum și cea furajeră. Sfaturile oferite pentru cultivare mi-au fost de mare ajutor.
Dacă aș fi avut mai mult teren disponibil, aș fi optat și pentru soia. Aceasta este numită și planta de aur sau planta viitorului. Citind despre soia, știind cât de hrănitoare este, vă încurajez să o plantați dacă aveți spațiu. Am aflat cum și când se recoltează soia și recunosc că am fost captivată.
**apa este viață
Pentru a avea legume și zarzavaturi multe și bune, ele au nevoie de apă, lumină și căldură pe perioada dezvoltării și a coacerii. Trebuie să le asigurați necesarul de apă zilnic, ideal ar fi un sistem de irigații, dar dacă nu e posibil, asigurați-vă că le udați zilnic, de două ori.
**fertilizanți cât mai naturali
Din păcate, bolile și dăunătorii au devenit tot mai rezistenți. Soluțiile nu mai funcționează cum ar trebui. Încercați să folosiți la început doze mici și produse cât mai naturale. Doar dacă nu funcționează, optați pentru variante mai puternice.
Sfatul meu este să vorbiți cu bunicii voștri, dacă mai sunt în viață sau cu bătrânii locului. Ei aveau multe soluții naturale pentru a scăpa de boli, dăunători. Decocturile de plante pot face minuni pentru legume!
Ce implică o grădină de legume?
Știu că la prima vedere, totul pare destul de simplu. Însă mini agricultura înseamnă timp, răbdare, resurse, uneori pagube, puține roade. Vremea este destul de imprevizibilă. Din acest motiv, eu tare îmi doresc o seră. Mi se pare că ar fi plantele mult mai protejate și șanse mai mari să am recoltă bună.
Eu stau la bloc si nu am gradina, dar mi-ar placea.
Am si eu o mini gradina in balcon. Imi place sa am grija de plante si sa culeg rodul muncii mele