Îngrijirea câinelui vara poate fi o adevărată provocare. Temperaturile ridicate din sezonul cald pot provoca multe neplăceri animalelor. Câinii au nevoie de o îngrijire atentă, trebuie supravegheați continuu. E foarte ușor să se deshidrateze, ceea ce le poate fi fatal.
După prima vară cu Kira, ciobănescul meu german, am înțeles cât de dificil e pentru ea să suporte căldura. Am încercat diverse variante care să o ajute să se mai răcorească. Dincolo de confort, este vorba și de starea ei de sănătate, starea psihică, știm cât de irascibili devin la căldură.
Sfaturi pentru îngrijirea câinelui vara
Ne dorim un câine fericit și vesel, sănătos și stabil emoțional. Ține de noi, proprietarii, să le asigurăm tot ce au nevoie în zilele fierbinți de vară. Ideal ar fi, la început de vară, să programăm o vizită la frizerie canină, pentru o freză chic, dar și pentru a crea confort câinelui. Blana lungă, groasă, deasă poate fi îndepărtată cu grijă de un specialist. Nu vă recomand să faceți acest lucru acasă.
**apă la discreție
Hidratarea este importantă atât pentru noi oamenii, cât și pentru animale, în fiecare zi, dar mai ales în zilele fierbinți de vară. Asigură-te că animalul tău iubit are boluri cu apă rece în mai multe zone ale casei sau curții. Dacă ieși la plimbare, nu uita sticla cu apă pentru tine, bolul de apă pentru cățel. Când e foarte cald, poți să-l răcorești puțin jucându-te cu furtunul cu apă, însă nu exagera.
**ieși la plimbare dimineața devreme sau seara târziu
Ideal ar fi să nu ieși la plimbare cât timp simți că arde soarele. Recomandarea este să ieși dimineața devreme, cât încă e răcoare, sau seara târziu când soarele apune. Nu uita că asfatul este încins și le poate provoca arsuri grave la lăbuțe, în plus se deshidratează mai repede.
Chiar dacă ție ți se pare că soarele nu mai arde, nu uita că ei calcă pe suprafețe ce au fost expuse la soare și care mențin căldura. Dacă este necesar să ieșiți la plimbare pentru nevoile câinelui, se recomandă să îi protejezi picioarele cu niște tălpici speciali. Nu va fi încântat, dar îl va proteja.
**supraveghere atentă
Cel mai bine ar fi să se evite joaca dacă este foarte cald. Agitația nu le face bine și se calmează foarte greu. Pot fi la un pas să facă atac de cord, stop cardio respirator. Recomandarea mea este să mergeți la medicul veterinar de urgență dacă prezintă semne că nu își poate regla temperatura corpului. Uneori câteva minute îi pot salva viața. E bine de știut și cea mai apropiată farmacie veterinară dacă e nevoie. Notează adresa, numărul de telefon, programul. Toate acestea pentru a nu pierde timp căutând pe internet când minutele sunt esențiale.
**spații răcoroase sau alte soluții pentru răcorire
Dacă stă în casă, își va căuta singur locul cel mai răcoros pentru el. Chiar dacă nu îți convine în mod deosebit, lasă-l acolo unde vrea. Va merge mereu în baie sau bucătărie dacă este gresie pe jos și se va pune pe burtă. Poate să meargă în cămară sau dressing, sau camera cea mai întunecată.
Dacă stă pe terasă sau balcon, achiziționează o saltea specială cu gel pentru răcorirea câinilor. Udă suprafață pe care stă ca să se mai răcorească. Dacă ai avantajul de a sta la curte, într-un loc răcoros, pune-i o piscină pentru animale sau un lighean cu apă ca să se joace și să se mai răcorească.
**nu lăsa NICIODATĂ câinele în mașină
Părerea mea este că ar trebui să existe afișe în parcări și magazine cu această recomandare. Niciodată nu lăsa câinele în mașină, nici măcar pentru un minut care știm că se transformă în câteva zeci de minute. Nu e relevant nici dacă lași aerul condiționat pornit care nu îi face neapărat bine pe termen lung sau scurt. Nu e de ajutor nici să lași geamurile deschise.
În mașină, spațiul mic se poate încinge rapid, câinele se agită, se plictisește și se poate supra încălzi. Îngrijirea câinelui vara trebuie să fie o prioritate pentru tine. Nu merge în locuri unde câinele nu te poate însoți mereu. Tu spui că stai două minute, însă nciodată nu se știe ce se poate întâmpla și trebuie să stai mai mult. Câteva minute pentru câinele tău pot fi fatale.
**atenție unde îl lași să facă baie
Ne tentează vara să mergem cu câinele undeva unde să se poată răcori, lac, râu. Însă nu uita că apa rece pentru un câine supra încălzit îi poate provoca un atac de cord. Există vârtej de apă care îl poate trage la fund. Algele și plantele din apă, mizeria, îi pot provoca alergii și nu ai nevoie de așa ceva.
Câine activ, care aleargă mult pentru a-și consuma energia? Găsește alternative!
Dacă ai un câine activ, care are nevoie de multă joacă sau aleargă mult ca să își consume energia, îl poți obosi și altfel. Ascunde-i jucăria preferată și dă-i comanda să o caute. Își va consuma energia și se va obosi psihic. Cumpără jucărie în care poți ascunde bobițe de mâncare sau recompense și lasă-l să se joace cu ea. Te asigur că îl poate obosi suficient și îl ține ocupat mult timp.
Pentru răcorire și joacă, îi poți da diverse legume și fructe să se joace, să le ronțăie, să aibă preocupare. Dacă sunt congelate, cu atât mai bine și cu atât mai interesant pentru câine.
Câinele tău depinde de tine
Starea de bine și starea de sănătate a câinelui tău depinde de tine. Îngrijirea câinelui vara este o mare responsabilitate pentru fiecare stăpân. Câinele are nevoie de tine, tu trebuie să îi asiguri condiții bune pentru a trece cu bine de zilele fierbinți de vară.
El te respectă și te iubește necondiționat. Ar face orice pentru tine, nu e nevoie să o spună, știm și simțim. Datoria noastră este să îi îngrijim cum se cuvine și cum e mai bine pentru ei.
Dacă nu iubești câinele, nu ai grijă de el. Iar asta înseamnă că nici nu ar trebui să ai un câine.
Câinii sunt ca niște copii. Cu cât îi îngrijești mai bine, cu atât sunt mai buni, mai iubitori și, evident, mai frumoși.
Mulțumesc pentru recomandări și informații! Sunt tare utile!
Si mie imi place sa merg cu cainele la coafor si sa arate asa aranjat. Imi place mult sa vad cateii aranjati. Cu atat mai mult vara cand au si ei nevoie saracii de cat mai putina blanita