Sampania – Gustul Elegantei

sampaniaDescoperita de un calugar pe numele sau Dom Perignon, avand o aroma unica, eleganta, imbietoare, sampania si-a castigat renumele international prin asocierea cu casa regala franceza . Marile case regale ale Europei au raspandit “mesajul” despre unicitatea vinului spumos din Champagne, Franta, asociindu-l cu luxul si puterea . Producatorii de sampanie si-au orientat eforturile pentru a crea o istorie si o identitatea a produsului lor, asociind sampania si pe ei insusi cu nobilimea si regalitatea . Eforturile lor au coincis cu dorinta unei clase medii crescande de a cauta noi modalitati de a cheltui banii, simbol al urcarii pe scara sociala .

Sampania este un produs frantuzesc de neegalat si realizat la cele mai inalte standarde . Sampania este, fara indoiala, vinul preferat al ocazilor, vinul aniversarilor. Nici un alt vin nu este asociat cu fericirea si festivitatile in aceasi masura ca acesta. Napoleon Bonaparte spunea: “Beau sampanie cand sunt invingator, pentru a sarbatori, dar beau si cand pierd, pentru a ma consola”.

Sampania se comercializeaza sub forma unui bun de lux, statut pe care a incercat mult timp sa il obtina, fiind inclusa in categoria celor mai scumpe si rafinate vinuri, sampania este asociata brand-urilor de lux vestimentare, parfumurilor foarte scumpe si stilului haute-couture in general.

In ceea ce priveste modul de servire a acestei rafinate bauturi este bine stiut ca sampanie se serveste rece si nu la temperatura camerei, si nu agita sticla inainte de a o desface .Sampania a devenit si parte integranta a sarbatoririi victoriilor sportive, cel mai bun exemplu in acest sens fiind podiumul de Formula 1, unde multimea este stropita cu sampanie precum si concurentii se stropesc reciproc. Acest mod de a deschide o sticla de sampanie va duce la risipirea unei mari parti din continutul sticlei . Ca urmare daca nu ne aflam pe podiumul de la Formula 1, si pentru a evita riscul transformarii dopului intr-un proiectil periculos, sticla de sampanie se va deschide tinand dopul si rotind sticla ( varianta aceasta este preferata celei in care se va roti dopul si se va tine sticla ). Deasemenea pentru un efect maxim se recomanda inclinarea sticlei in momentul desfacerii la 45 grade.

Pentru cele mai bune rezultate, se recomanda racirea sampaniei intr-o frapiera umpluta cu un amestec de apa si gheata. Este recomandat intotdeauna sa tii paharul de picior, pentru a mentine bautura la temperatura optima. Motivul pentru care paharele de sampanie au picioare atat de lungi este ca temperatura mainii sa nu incalzeasca foarte mult continutul.

Sampania se realizeaza din struguri Chardonnay, un soi de struguri albi, dar si din struguri negri din soiul Pinot Noir si Pinot Meunier sau dintr-un amestec al tuturor acestor soiuri prin dubla fermentare. Sampania se impart in mai multe categorii: in functie de gust, consistenta si culoare. Astfel, sampaniile pot fi brute, seci, demi-seci, dulci. De asemenea, se vorbeste si de clasificarea sampaniei in functie de consistenta si culoarea licorii. Exista sampanii cu “corp”, caracterizate de intensitate si forta si sunt fabricate din struguri din soiul Pinot.

O sticla de sampanie poate varia ca pret de la cateva zeci si sute de lei noi la mii de euro.Cele mai scumpe sticle de sampanie sunt considerate cele rezultate din recoltele anilor 1990 , 1995 si 1996. Aceste au fost produse intr-un numar limitat de sticle . Brandurile de top fiind : Dom Pérignon, Taittinger, Krug, Moët & Chandon, Bollinger si Laurent-Perrier.

Ambasador al luxului, sampania nu ar trebui sa lipseasca din cadrul nici unui eveniment important, dar nu numai. Sticla de sampanie insoteste buna dispozitie si da startul distractiei.

Un comentariu la „Sampania – Gustul Elegantei”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.