Să reînviem moda trufelor

truffes2Între cele două războaie mondiale, erau la modă în marile cofetării, trufele.

Ce sunt trufele? Sunt bomboane preparate din diferite ingrediente, cărora li se dă forma de trufe, un sortiment de ciupercă comestibilă, foarte gustoasă, care nu are picior, iar pălăria este în formă de minge.

Trufele de cofetărie sunt de mărimea unei nuci mijlocii şi se tăvălesc prin ciocolată granulată, cacao, nucă de cocos rasă sau zahăr cristale. Se pun în hârtie de bomboane şi se ţin la frigider până se servesc.

Iată mai întâi cele trei reţete clasice de trufe:

  • Reţeta numărul 1

Ingrediente necesare: 100 grame cacao, 1 gălbenuş, 1 lingură unt, 1 lingură lapte praf, 250 grame zahăr, 1 linguriţă ness, nucă de cocos rasă.
Mod de preparare: se topesc într-o crăticioară pe aburi untul, laptele praf (amestecat cu apă), zahărul şi cacaua. Se amestecă bine. Când a devenit ca o pastă omogenă, se dă deoparte şi, după ce s-a răcorit, se adaugă gălbenuşul şi ness-ul. Se ţine compoziţia la frigider o oră. Se fac biluţe de mărimea unei nuci mijlocii, se dau prin nucă de cocos rasă şi se ţin la frigider.

  • Reţeta numărul 2:

Ingrediente necesare: 100 grame cacao, 200 grame zahăr, ½ pahar apă, 200 grame nuci măcinate, nucă de cocos rasă.
Mod de preparare: se face un sirop gros din apă, zahăr şi cacao. Se adaugă untul şi nucile măcinate şi se mai lasă puţin pe foc, amestecând mereu.  dă la frigider o oră. Se modelează apoi mici bile care se dau prin nucă de cocos rasă. Se ţin la frigider.

  • Reţeta numărul 3:

Ingrediente necesare: 100 grame unt, 100 grame ciocolată menaj, amăruie, 70 grame cacao, 150 grame zahăr tos, 2 gălbenuşuri, 125 grame ciocolată granule.
Mod de preparare: se pun într-o crăticioară să se topească pe aburi untul, ciocolata de menaj ruptă în bucăţele, zahărul şi cacaua. Se amestecă până se omogenizează. Se ia crăticioara de pe aburi şi, după ce s-a răcorit, se pun gălbenuşurile şi se freacă spumă. Din compoziţia răcită se fac trufe care se dau prin ciocolată granule.

chocolate truffle 3

Trufe cu ciocolată şi whisky

Ingrediente necesare: 150 grame zahăr tos, 250 grame ciocolată menaj, 100 grame unt, 3 gălbenuşuri, 4 linguri whisky, 60 grame cacao, 100 grame zahăr pudră.
Mod de preparare: ciocolata se rupe bucăţi şi se pune să se topească pe aburi, împreună cu zahărul. După ce s-a topit, se dă deoparte, se amestecă cu alcoolul şi gălbenuşurile puse pe rând. Se freacă bine, adăugând şi untul tăiat bucăţele. Compoziţia se ţine 2-3 ore în frigider, apoi se fac din ea trufe, care se dau prin cacao îndulcită cu zahăr pudră şi vanilie.

Trufe cu castane

Ingrediente necesare: 500 grame piure de castane, 100 grame unt, 150 grame zahăr pudră, 125 grame ciocolat menaj, 1 păhărel coniac, 100 grame migdale sau alune măcinate, 60 grame caco, 100 grame zahăr pudră.
Mod de preparare: piureul de castane se freacă spumă cu untul, 150 grame zahăr pudră şi ciocolată rasă. La sfârşit se pune coniacul. Compoziţia se ţine la frigider 2-3 ore. Se fac apoi trufe de mărimea unei nuci care se tăvălesc printr-un amestec din migdale sau alune măcinate, cacao şi 100 grame zahăr pudră.

Trufelele lui Ali-Baba

Ingrediente necesare: 150 grame ciocolată menaj, 150 grame biscuiţi măcinaţi, 150 grame unt, 150 grame pudră de migdale, 200 grame zahăr, 2 gălbenuşuri, 2 linguri ness, 100 grame seminţe de susan.
Mod de preparare: ciocolata ruptă bucăţele şi amestecată cu nessul se topeşte pe aburi. Într-un castron se amestecă biscuiţii măcinaţi, pudra de migdale,m zahărul şi gălbenuşurile. Se încorporează şi ciocolata topită, precum şi untul frecat spumă. Se lasă 2-3 ore la frigider. Se fac trufe, care se tăvălesc prin susanul prăjit.

Trufe cu migdale

Ingrediente necesare: 200 grame biscuiţi măcinaţi, 250 grame ciocolată menaj, 250 grame zahăr pudră, 250 grame unt, 200 grame pudră de migdale, 2 gălbenuşuri, 4 linguri vişinată, 1 linguriţă ness, 200 grame ciocolată granule.
Mod de preparare: se freacă untul spumă cu zahărul, se adaugă biscuiţii măcinaţi, pudra de migdale, gălbenuşurile, vişinata, nessul şi ciocolata rasă. Se ţine compoziţia 2-3 ore la frigider, apoi se fac trufe care se dau prin ciocolata granule.

Trufe cu smochine

Ingrediente necesare: 250 grame smochine, 125 grame nuci, 125 grame migdale, 100 grame fistic, 250 grame zahăr pudră, 100 grame cacao amestecată cu zahă pudră.
Mod de preparare: smochinele se toacă foarte mărunt. Nucile, migdalele şi fisticul se dau prin maşina de tocat. Se amestecă smochinele cu nucile, migdalele, fisticul şi zahărul pudră. Se frământă bine cu mâna, până se formează o pastă omogenă. Se fac bile, care se dau prin cacao îndulcită şi se ţin la rece.

Să le savuraţi cu plăcere!

5 thoughts on “Să reînviem moda trufelor”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.