Am auzit mulți oameni spunând că și-ar dori să țină post, doar că nu prea găsesc rețete și și-ar dori să prepare de fiecare dată altceva!
Eu vă propun pentru azi o salată de sfeclă cu hrean, mâncare de prune cu orez și plăcintă cu mere.
Salată de sfeclă cu hrean – avem nevoie de 2 rădăcini de hrean, o sfeclă roșie mică, 3 linguri ulei, 3 linguri oțet, 3 linguri de miere, puțină sare și chimen. Sfecla se spală bine și apoi se pune la fiert pentru 2 ore. După ce s-a răcit, o curățăm de coajă, și dăm pe răzătoarea mare. Hreanul se curăță și se dă pe răzătoarea mare și se amestecă cu sfecla. Separat, amestecăm uleiul cu oțetul, mierea, sarea și chimenul până obținem un sos, pe care îl turnăm peste sfecla cu hrean. Amestecăm bine și dăm la frigider pentru 2 ore.
Mâncare de prune uscate cu orez – avem nevoie de 400 grame prune uscate, 200 grame orez, o ceapă, ulei, sare. Prunele se spală bine, și apoi dacă sunt prea uscate, se pun de cu seară în apă rece. Curățăm ceapa și o călim în puțin ulei, apoi adăugăm prunele, și lasăm să fiarbă. Când sunt aproape fierte, se pune orezul spălat, și se lasă să fiarbă. Adăugăm sare și condimente după gust. Lăsăm să mai dea un clocot și apoi luăm de pe foc.
Plăcintă cu mere – avem nevoie de 800 grame mere, 400 grame făină, 150 grame zahăr tos, 150 grame margarină, zahăr vanilat, esență de vanilie, praf de copt, puțin oțet, scorțișoară măcinată, 50 grame zahăr pudră. Pregătim aluatul din făină, zahărul amestecat cu margarina. adăugăm praful de copt stins cu oțet. Se frământă aluatul cam 15 minute, și lăsăm să se odihnească cam o oră. Între timp, spălăm merele, le curățăm de coajă și le dăm pe răzătoare. Într-o oală punem puțină margarină și călim merele cu 100 grame zahăr tos, zahărul vanilat și scorțișoara, dacă merele lasă prea mult sirop, se scurge. Aluatul se împarte în două părți și se întind două foi. În tavă punem hârtie de copt, punem prima foaia, adăugăm merele, și apoi a doua foaie. Dăm la cuptor pentru 30-40 de minute, la 120°. Scoatem plăcinta din cuptor, o acoperim cu un șervet curat, ca să transpire și să se poată tăia ușor. După ce s-a răcit puțin, presărăm zahăr praf și tăiem cu un cuțit bine ascuțit.
Spor la gătit și poftă bună!
Si placinta de dovleac e delicioasa…
Hihi, ieri am mancat (iar) placinta de mere, preferata noastra!! 😀