Minunata prăjitură cu brânză și bezea
Prima dată, am mâncat această prăjitură la prietena mea, Diana. Soțul m-a pus să cer rețeta și să fac și eu. M-am conformat. Acum după 5 ani, e prăjitura preferată a tuturor musafirilor. Blat subțire, cremă de brânză aromată, bezea crocantă – o combinație minunată!
Ingrediente necesare prăjitură cu brânză și bezea:
Pentru blat:
- 1 ou întreg de casă de Sălicea,
- 80 grame zahăr,
- 80 grame unt,
- 5 grame praf de copt,
- 200 grame făină albă.
Pentru crema de brânză:
- 500 grame brânză de vaci,
- 1 ou întreg și 4 gălbenușuri,
- 200 grame zahăr,
- un plic de praf de budincă de vanilie,
- 100 ml lapte,
- 50 ml ulei,
- esență de vanilie și zahăr vanilat.
Pentru bezea:
- 4 albușuri,
- un praf de sare,
- 200 grame zahăr.
Mod de preparare prăjitură cu brânză și bezea:
Etapa 1 Blatul:
Mixăm oul cu zahărul. Adăugăm untul moale, la temperatura camerei. Mixăm bine și adăugăm praful de copt amestecat cu făina. Obținem un aluat ușor de manevrat, dar nu lipicios.
Tapetăm o tavă cu hârtie de copt. Întindem o foaie cât să urce pe pereții de la tavă.
Etapa 2 Crema de brânză:
Mixăm brânza cu zahărul. Adăugăm oul întreg și cele 4 gălbenușuri. Mixăm bine, să se topească zahărul. Adăugam praful de budincă, laptele, uleiul și aromele. Mixăm 2 minute, la viteză mare. Punem crema de brânză peste blat și dăm tava la cuptor. Temperatura 200°C, opțiunea sus și jos, 45 de minute. Crema de brânză trebuie să fie tare.
Etapa 3 Bezeaua:
Când prăjitura este coaptă, o scoatem din cuptor. Mixăm albușurile reci cu puțină sare. Când spuma este tare, adăugăm zahărul. spuma obținută o întindem peste crema de brânză. Dăm tava la cuptor pentru încă 25 de minute. Bezeaua se va usca frumos și se va crăpa.
Lăsăm prăjitura să se răcească. Iată și în secțiune cum arată!
O putem tăia sub formă de pătrate sau cuburi. Alături de un pahar cu lapte rece, este delicioasă!
am sa iti fur reteta sa o pregatesc si eu!
Oh, nici nu mi-ai facut pofta! Delooooc :-)) Arata tare bine praji’ ta de casa.
Unde-i ciocolata ? ;))) Sunt sigura ca e buna, dar eu de regula prefer ciocolata, nu ma atrag prajiturile pe baza de branza.
wow! pot sa te iau acasa? mie abia daca imi ies clatitele cu branza la cuptor 🙂 Iar cand vine voba de chec sau muffins deja ma simt master chef 🙂 felicitari!
Clar esti o gospodina desavarsita! Am vazut atatea retete tentate incat te sfatuiesc sa deschizi o afacere din asta, cu siguranta vei avea succes.
Da, mă tot gândesc să facem o afacere din pasiunea mea!
Ma omori cu atatea prajituri. Nu am facut niciodata prajitura cu bezea si nici bezea pentru ca auzisem ca este destul de complicata. Suna tentant si cred ca voi incerca si eu reteta asta
o singura data am incercat o prajitura de genul asta, dar mie nu mi-a iesit bezeaua. Mi s-a sfaramat in proportie de 80%. De atunci nici nu am mai incercat. E drept ca eu sunt praf la deseturi. De fapt, sunt praf la bucatarie. E sarbatoare cand imi iese o reteta.
De ce nu am avut reteta asta acum o saptamana? Chiar aveam multa branza dulce si nu stiam ce sa fac cu ea, asa ca pana la urma am facut niste mini cheesecake. Dar reteta ta pare muuuult mai interesanta si mai gustoasa
Eu ador bezeaua asa ca as manca-o si cu ochii, dar ca sa o fac mi se pare mult prea multa treaba.
Arata super! O s-o fac si eu, este o reteta simpla si pare delicioasa!
Eu nu sunt adepta placintei cu branza.
Woow ce bine arata, deja mi-ai facut pfta si nu e nici foarte greu de facut.
Ce bine arata! Fac si eu! Ma lasi?
Am facut si eu prajitura ieri si vreau sa ii multumesc Mihaelei pt recomandare. E o prajitura fff gustoasa care si-a facut loc in caietul de retete al familiei 🙂