Dor de minciunele sau ciurighele
Ador să gătesc și este una dintre marile mele pasiuni. Este activitatea care mă ajută să mă relaxez. Zilele de izolare le-am făcut mai frumoase, gătind pentru soțul meu. Mâncarea este la ordinea zilei, este necesară. Dar în weekend, ne răsfățăm cu preparate dulci sau sărate, care necesită mai mult timp.
Soțul meu mi-a cerut zilele trecute, minciunele sau ciurighele. Un aluat fraged, prăjit în ulei și presărat cu mult zahăr pudră, preferatul soțului. Așa că, în weekend i-am făcut acest moft și a fost tare încântat. Mi-a fost tare dor de acest preparat. Și m-am distrat realizând fundițele din aluat.
Ingrediente necesare minciunele sau ciurighele
- 3 ouă mari,
- 250 grame smântână grasă,
- 100 grame zahăr,
- 100 ml lapte de la Miramax,
- puțină sare,
- esență de vanilie,
- 700 grame făină,
- ulei pentru prăjit,
- zahăr pudră.
Mod de preparare minciunele sau ciurighele
Etapa 1
Spălăm bine ouăle. Le spargem în bolul de la mixer. Adăugăm smântâna, zahărul, laptele, sarea și esența de vanilie. Mixăm ingredientele câteva minute bune, la viteză mare. Scădem viteza și adăugăm treptat făina. Vom obține un aluat compact, nelipicios, ușor de lucrat. Îl lăsăm la odihnit 30 de minute. Eu am ieșit la flori și a stat și s-a odihnit câteva ore bune și a fost ok.
Etapa 2
Întindem o foaie de aluat subțire. De preferat, să fie un dreptunghi cu laturi drepte. Mie nu mi-a ieșit perfect, dar așa am obținut forme interesante. Cu un cuțit de patiserie, cu rotiță dințată, tăiem fâșii de aluat, late de două degete. Le tăiem în diagonală pentru a obține romburi. Crestăm la mijloc și formăm o fundiță. Trecem un vârf prin gaură și obține o fundiță.
Vă recomand să taiați aluatul și să formați minciunelele. Nu veți avea timp să le formați și să le prăjiți. Am testat deja și nu vă recomand.
Etapa 3
Într-o oală/tigaie, punem uleiul să se încingă. Pregătim zahărul pudră și o farfurie mare cu șervețele pentru a aborbi excesul de ulei. Punem 3-5 minciunele în uleiul încins. Dăm focul mai încet și așteptăm să se prăjească. Cu ajutorul unei furculițe și palete, le întoarcem de pe o parte pe alta până devin aurii. Ele fiind subțiri, se prăjesc foarte repede și e păcat să se ardă.
Etapa 4
Le scoatem pe șervețele și apoi le pudrăm cu zahăr pudră. Dacă vă plac dulci, cu mult zahăr, le pudrați cât sunt calde. Dacă le preferați cu gem, cremă de ciocolată, sau mai puțin zahăr, le lăsați să se răcească și apoi pe pudrați. Sunt foarte gustoase și fără zahăr!
Aceste minciunele sau ciurighele ți se topesc în gură. Se păstrează bine în timp! Rămân crocante și delicioase! Pentru un plus de savoare, puteți adăuga esență de rom sau de lămâie! Poftă bună! Să le savurați în liniște alături de cei dragi!
Imi plac si mie dar nu stiam de acesta reteta. Eu le faceam cu ou, apa, faina si putina sare. Iar la final nu puneam zahar. Uram partea cu muuuuuuuuult zahar pudra cand eram mica.
Papilele mele gustative deja vor si ele. Imi mai facea si mie bunica minciunele cand eram mica. Pe atunci nu era inca in voga Nutella 😂
Termenul minciunele parca il am vag in minte, arata bine.
Sunt un pic anti prajeala în baie de ulei… Nu mai pot manca asa
Oare făcute la cuptor nu ar merge?
Par ușor de făcut, mi-a plăcut acest desert în copilărie. 😊
Astazi mi-am facut si eu gogosi cu lingura ca la aluat nu prea ma pricep 🙂 Dar tot trebuei sa mai stric eu cateva kg de ingrediente pana imi iese si mie ceva calumea
La noi în zona moldovei gogoși se numeau acestea. 😀 Anyway, mi-ai făcut o poftă…. 😀
Mi-ai adus aminte de copilărie, mama îmi făcea des minciunele, era dulcele preferat.
Ce pofta mi-ai facut. Nu am mai facut de multa vreme.Cred ca o sa fac si eu weekend-ul acesta.
Foarte usor se fac. Si mie imi plac si de fiecare dată dupa.ce fac pâine,imi ramane aluat si imi fac cateva din aliatul acela de pâine. :)))
Ce pofta mi-ai facut. Nu am mai facut de foarte multa vreme. Poate reusesc sa fac in acest weekend.
Stiam de ninciunele, dar ,,ciurighele” aud prima data. Probabil se foloseste acest termen intr-o anumita zona.
Aceasta forma si compozitie eu o stiu: uscatele.
Ce idee grozava mi-ai dat cu rețeta asta de minciunele! De când nu am mai făcut …!!!
Mulțumesc!
Ce pofta de minciunele mi-ai facut! Nu am mai mancat de cand eram mica.
Ce rețetă simplă. Neapărat o voi încerca.
Arata de zile mari, greu cu pofta de dulce la ora asta!
Multumesc pentru reteta care imi aduce aminte cu drag de copilarie!
Bunica ne facea de astea. Sunt foarte bune si chiar imi e dor de ele. Am sa incerc si eu reteta ta.
Pfuai de ceva vreme n-am mai amncat! Arata tare bine cele facute de tine!
Minciunele le spunem si noi si le facem mai mult in zilele de post, dintr-o coca de tipul celei de paine, doar ca putin de tot indulcita. Pudrate cu zahar sau servite cu dulceata, sunt un desert bun in acele zile.
Imi facea bunica in copilarie, au un gust tare bun.