Ciocolata de casă este un desert al copilăriei, o fac mereu atunci când vrem un desert bun și rapid de făcut. Uneori ciocolata de casă reprezintă un cadou perfect pentru cei dragi, desertul mult așteptat de musafiri.
Aseară povesteam despre rețete și trucuri în bucătărie cu o prietenă, și mi-a spus ”Mie nu îmi prea reușește ciocolata de casă”, și atunci i-am spus, ”Ramona dragă, pentru tine special o să pun rețeta pe blog”. Așa că m-am apucat să scriu rețeta așa cum o fac eu și toată lumea o laudă.
Avem nevoie de 500 grame lapte praf Rarăul, 600 grame zahăr, 200 grame unt, 200 ml apă, 3 linguri cacao, depinde cât de neagră și de amăruie vă place, un plic zahăr vanilat, nuci, stafide, alune – opțional.
Amestecăm laptele praf cu cacaua având grijă să nu se formeze cocoloși. Separat punem apa la fiert cu zahărul, când zahărul s-a topit, dăm focul încet și punem untul tăiat bucăți. Lăsăm să se topească la foc mic și untul, adăugăm zahărul vanilat și când face spumă siropul, oprim focul. Turnăm repede siropul fierbinte peste laptele praf și amestecăm repede cu o lingură de lemn. Cu grijă, amestecăm bine, încercând pe cât posibil să sfărmăm cocoloșii care se pot forma. Turnăm ciocolata caldă în forme sau vase de yena unse bine cu unt sau tapetate cu hârtie de copt. Dacă doriți să să puneți și nuci, alune, e bine să le prăjiți puțin într-o tigaie și la final se pun în ciocolată.
Ciocolata rămasă pe pereții vasului în care ați făcut ciocolată, se savurează alături de cel drag. În copilărie, mama trasa o linie care împărțea vasul în jumătate, astfel încât eu și sora mea să mâncăm porții egale de ciocolată. Cât îmi doream atunci să cresc repede mare să fac singură ciocolată și să nu trebuiască să împart cu nimeni, dar acum împart cu soțul meu, în viitor vom lăsa totul copiilor!
Musafiri fericiți și încântați, și mai ales, norocoși!
Voi faceți ciocolată de casă? Aveți altă rețetă?
Vai cat de bine arata si mi-ai facut si pofta. Desi e cam mult zahar in compozitie, nu?