Recomandări filme de weekend: La voz dormida și The Stoning of Soraya M

la-voz-dormida-cartel1

Pentru că ploaia din ultimele zile nu ne-a lăsat să ne ocupăm mai mult de grădină și de flori, am avut suficient timp să ne uităm la filme. Prefer filmele de acțiune și dramele în detrimentul filmelor de dragoste și comediilor care mi se par mult prea fanteziste. La Voz Dormida si The Stoning of Soraya M sunt două filme care merită văzute dacă vă plac dramele fără happy-end.

La Voz Dormida – The Sleeping Voice – 2011 – dramă, război

O dramă ce prezintă un episod tragic din timpul războiului civil din Spania. Madrid, 1940, Pepita, o fată simplă din Cordoba, vine în capitală pentru a fi aproape de sora ei, Hortensia, care este însărcinată și în închisoare fiind acuzată de acte de rebeliune, iar mai apoi este condamnată la moarte. Sora ei vine în fiecare zi la închisoare pentru a-i aduce mâncare și haine, atât pentru ea cât și pentru copil și încearcă să o țină la curent cu ce se întâmplă cu soțul ei. Pepita se îndrăgostește de prietenul cumnatului ei și încep o poveste de dragoste complicată pentru acele timpuri. Într-o zi când merge la închisoare cu pachet pentru sora ei, ea însăși primește un pachet – nepoțica ei – pentru care va fi mamă, mătușă, prietenă.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=91yHMtLUKr0]

E un film ce ne prezintă cu câtă duritate erau tratate femeile în închisori în acele vremuri, în ce condiții erau ținute până la executare.

La Voz Dormida este încă un film ce prezintă una din nenumăratele povești din timpul războiului civil din Spania.

The Stoning of Soraya M – 2008 – dramă

SONY DSC

Acțiunea filmului se petrece în Iran, prin anul 1986, mașina jurnalistului Sahebjam se strică în apropierea unui oraș mic. Reușește să-și tracteze mașina până în sat, unde o lasă la reparat și între timp este acostat de Zahra, o femeie pe care oamenii din sat o cataloghează drept nebună. La început, chiar și ziaristul e puțin sceptic și nu prea vrea să vorbească cu ea, dar apoi curiozitatea îl face să o asculte și să o înregistreze astfeltoată lumea să poată afla povestea nepoatei ei, Soraya.

Zahra povestește drama pe care a trăit-o nepoata ei Soraya, care s-a căsătorit în urma unui aranjament cu un tiran. Un tiran care îi va face viața un calvar, iar când își găsește pe altcineva și soția nu vrea să-i acorde divorțul, recurge la minciuni pentru a scăpa de ea în cel mai crud mod.

În Iran, lapidarea – omorârea cu pietre – este ceva normal, un mod de a-i pedepsi pe cei care încalcă legea.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=1aRQlb6lGLc]

Vă avertizez că este un film foarte dur, de o violență greu de îndurat pentru noi cei care nu suntem obișnuiți cu astfel de scene, dar o violență absolut normală în rândul femeilor din Iran.

Voi ce filme ați văzut în ultimul timp care merită vizionate?

2 thoughts on “Recomandări filme de weekend: La voz dormida și The Stoning of Soraya M”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.