Reamenajarea casei III: bucătăria și electrocasnicele între moft și utilitate

dc4506ca8965bdd428bd03fb840b3ed1

Am lăsat acest capitol la sfârșit pentru că este unul extrem de vast și implică multă cercetare și adunare de informații. Partea cu alesul electrocasnicelor a fost cam cea mai grea, pentru că le alegi în funcție de caracteristicile dorite și te bazezi doar pe recomandările prietenilor, pe ceea ce citești pe forumuri, pentru că de cele mai puține ori, personalul din magazinele specializate nu știe să-ți dea nicio informație.

Știind exact ce îmi doresc, am început să culeg informații, să văd ce caracteristici anume trebuie să urmăresc, de ce am nevoie, care mai sunt prețurile, ce design vreau și care e cel mai potrivit. De pe forumuri, am aflat doar despre caracteristici, dar nimeni nu lăuda o marcă anume și atunci am intrat în panică. Nu vă bazați pe cunoștințele personalului din magazin, nimeni nu va putea să vă sfătuiască.

E foarte important să știți ce anume vă doriți, ca și design, culoare, buget, și apoi începe vânătoarea prin magazine. Vă spun câteva criterii după care am ales eu electrocasnicele, sper să vă fie de folos:

– investiți în branduri de specialitate, eu recomand pentru mașini de spălat vase, mașini de spălat și uscat haine, plite și cuptoare –  Miele, Electrolux, iar pentru hote recomand cu drag și mare încredere – Falmec – ei sunt producători doar de hote;

cuptorul e foarte important să aibă curățare pirolitică, adică cuptorul ajunge la o temperatură de 400º, ușa se blochează, și arde toată mizeria din interior, iar la final rezultă o cenușă care se îndepărtează ușor cu o cârpă; oricât vă veți strădui niciodată nu veți putea curăța cuptorul ca și curățarea pirolitică;

– există cuptoare extrem de inteligente, ele îți spun exact cum se gătește un preparat, când trebuie să întorci carnea, ce temperatură ai nevoie, la ce nivel să pui tava;

– ușa cuptorului trebuie să aibă 3 rânduri de sticlă, ultima rămâne rece – protecție pentru copii;

– o dotare importantă la cuptor o reprezintă rafturile telescopice, e atât de comod să așezi tava pe ea și apoi când dorești poți verifica mai ușor și mai comod gradul de coacere al preparatului, nu mai ești nevoit să scoți tava de tot din cuptor, ci glisezi doar tava puțin în exterior;

– dacă vă place să faceți pizza în casă, atunci cuptorul trebuie să aibă temperatura maximă de 300º, nu 250º cum au majoritatea cuptoarelor;

– dacă aveți spațiu deschis bucătărie-living, bucătărie-loc de luat masa, bucătărie-hol, vă recomand o hotă cu putere mare de absorție, dar fiți atenți că ea trebuie să fie și silențioasă.

De ce să-ți iei mașină de uscat haine, chiar dacă locuiești la casă? Pentru că nu mai pierzi timp întinzând hainele pe uscător, nu mai depinzi de vremea de afară, hainele devin mai pufoase și mult mai curate deoarece prin centrifugare se îndepărtează tot praful, scamele, urme de detergent, iar hainele sunt mult mai curate.

De ce să-ți iei mașină de spălat vase? Dacă îți place să gătești, dacă musafirii îți calcă pragul în număr mare, dacă, pur și simplu, vrei să-ți protejezi unghiile și mâinile, îți recomand să-ți dotezi bucătăria cu mașină de spălat vase. Oricât de mult îți place să ai vase și pahare curate, oricât de multă răbdare ai să le speli, niciodată nu vei reuși să le speli ca și mașina de spălat. Și dacă tehnologia a avansat atât de mult, nu văd de ce nu trebuie să profitpm de ea, și astfel vom avea mai mult timp pentru noi, pentru copil, pentru relaxare.

De ce să-ți iei un cuptor inteligent, cu multe funcții și programe? Indiferent dacă ești as în bucătărie sau ești începător, un cuptor inteligent te poate ajuta să prepari cele mai gustoase mâncăruri. Există cuptoare care îți prezintă rețeta pas cu pas, îți spune exact la ce temperatură să gătești, când trebuie întoarsă carnea de o parte pe cealăltă și multe altele. Dacă vrei să-ți faci munca mai ușoară și mai rapidă, atunci îți recomand să optezi pentru un cuptor inteligent.

Nu cumpărați la recomandările niciunui prieten, fiecare are nevoie de altceva și s-ar putea să vă treziți cu un cuptor care nu vi se  potrivește. Nu vă grăbiți, căutați din timp și alocați-vă suficient timp pentru informare, dar totuși comandați din timp, majoritatea produselor vin în 30-45 de zile, dacă nu mai mult.

Și dacă tot am vorbit despre electrocasnice, să vă spun câte ceva și despre mobila de bucătărie. În Cluj, avem câteva magazine cu mobilă frumoasă și de calitate de bucătărie, în funcție de bugetul de care dispuneți, vă recomand Kitchen for you, Nobilia, sau puteți să discutați cu un meseriaș bun și să alegeți împreună culoarea, frezajul, accesoriile viitoarei mobile. Pal/mdf simplu sau frezat găsiți în magazinele Feromob, Salice, Regency, Wooden Technic. Comparați prețuri, culori, model de frezaj, încercați să vă închipuiți modelul și culoarea pe un obiect mare de mobilier, mostrele expuse sunt destul de mici și s-ar putea să vă faceți o impresie greșită.

893854bec151b8a2fb4b3a1c464ca977

Compartimentați-vă cu grijă mobila de bucătărie, gândiți-vă bine de câte sertare aveți nevoie, unde le  doriți, dacă vreți rafturi închise sau deschise/decorative, dacă doriți uși de sticlă din loc în loc.

c88ece514de3f50cac1364754dfc2265

Blatul, antistropul, marginea de jos de la mobila, din nou trebuie alese cu grijă, într-o armonie totală cu restul mobilei. Când alegeți culoarea pentru mobilă, decorațiuni și toate tipurile de accesorii, gândiți-vă la o culoare care vă este dragă, dar care să nu vă streseze dacă o vedeți prea des. Eu nu aș alege culori tari, culori care să mă agite, culori nepotrivite pentru bucătărie, aș merge pe culori calde, liniștitoare.

Când mergeți în vizită, observați cu atenție ce au ales alții, gândiți-vă dacă vi se potrivește, ce ați schimba, ce ați adăuga și la ce ati renunța.

Pe toată perioada construcției, (re)amenajării și a decorării, soțul îmi spunea mereu să fac un exercițiu de imaginație și să încerc să-mi dau seama ce și cum vreau, dar eu am avut altă soluție, am căutat idei pe net și m-am plimbat prin nenumărate magazine, dar și site-urile și revistele de specialitate m-au ajutat mult.

Ce gamă de eletrocasnice ați ales pentru bucătăria voastră de care sunteți mulțumiți? Și care mărci v-au dezamăgit?

2 comentarii la „Reamenajarea casei III: bucătăria și electrocasnicele între moft și utilitate”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.