Parcul Natural Putna – Vrancea – România

Parcul Natural Putna – Vrancea – RomâniaÎn limba slavă, „Putna” înseamnă „cu drum” sau „cu cărare” confirmând faptul că din timpuri străvechi valea Putnei a fost folosită de vrânceni ca potecă pentru a ajunge la şes.

Atestat documentar din 1431, Varancha, actualul Vrancea, poate fi explicat prin „munte” sau „corb”, şi semnifică desimea pădurilor negre ca pana corbului.

Parcul Natural Putna – Vrancea se află situat în centru şi nord-vestul Munţilor Vrancei, şi are o suprafaţă de peste 38.000 hecatre, ceea ce reprezintă 41% din suprafaţa montană a judeţului Vrancea.

Prin hotărâre de guvern, s-a dispus înfiinţarea unui parc natural în bazinul montan al râului Putna, ca parte componentă a Reţelei Ecologice pentru Conservarea Carnivorelor Mari din Vrancea.

Parcul Natural Putna – Vrancea este inclus în Reţeaua Ecologică Europeană Natura 2000 fiind declarat Sit de Importanţă Comunitară şi Sit de Protecţie Specială Avifaunistică.

Carnivorele mari sunt specii emblemă ale Parcului Natural Putna – Vrancea. Importanţa populaţiei de carnivore mari (lup, urs, râs) din Vrancea a fost recunoscută prin desemnarea Parcului Natural Putna – Vrancea ca Sit de Importanţă Comunitară în cadrul Reţelei Ecologice Natura 2000:

  • ursul brun – specie strict protejată
  • lupul – specie strict protejată
  • râsul – specie protejată.

Flora Parcului Natural Putna – Vrancea este alcătuită din 650 specii de plante superioare, aici găsim papucul doamnei, jneapănul, arborele de tişă, bulbucii de munte, floarea de colţ.

Ca în toate parcurile din România, păşunatul şi exploatarea forestieră reprezintă grave ameninţări.

Fauna parcului, pe lângă carnivorele mari, cuprinde şi mamifere de talie mică şi mijlocie – pârşii, capra neagră (a fost reintrodusă în Tişiţa, azi există peste 250 de exemplare), vidra.

Rozătoarele mici sunt reprezentate de şoarecele scurmător, şoarecele de câmp, şoarecele de pământ, şoarecele de casă, şoarecele gulerat, şoarecele dungat, şoarecele de pădure, pârşul de alun, veveriţa.

În parc întâlnim şi numeroase specii de păsări protejate naţional şi internaţional: acvila ţipătoare mică, acvila de munte, şorecarul comun, vânturelulroşu, vânturelul de seară, uliul păsărar.

Şi herpetofauna este bogată în specii: buhaiul de baltă, broasca râioasă brună, broasca de pădure, vipera comună, şopârla de ziduri, şarpele de strică, şarpele de alun.

În parc există 10 trasee turistice marcate, având grade diferite de dificultate, şi oferă posibilităţi de turism montan. Nu ezitaţi să vă luaţi cu voi o hartă, busolă sau GPS, în unele locuri, marcajele pot fi prea îndepărtate sau deteriorate.

În interiorul parcului se interzice recoltarea sau distrugerea plantelor, capturarea sau vânarea animalelor, accesul auto, abandonarea deşeurilor sau chiar aprinderea lor.

Să încercăm atât cât putem să protejăm frumuseţile ţării!

Foto

7 comentarii la „Parcul Natural Putna – Vrancea – România”

    • eu am inchiriat de pe aventuria .ro, asta vara suport pentru bicicleta gen portbagaj exterior, si am fost super multumita! asa ca daca vrei 😛 se poate 🙂

      Răspunde
  1. Pentru bicicleta va recomand drumul Lepsa – Soveja, cu cateva abateri 🙂 Am inteles ca sunt discutii pentru amenajarea unor trasee turistice in interior cu atv / biciclete.

    Răspunde
  2. drumul Lepsa – Soveja, bunaoara asfaltat si bun de parcurs cu masina a fost destul de mult avariat in urma inundatiilor de acum cativa ani si de atunci asa a ramas; asa ca acum e numai bun pentru o tura in tihna cu bicicleta sau cu atv-ul – e liniste, peisajul iti taie rasuflarea, pentru ca practic e un drum prin munti care s-a vrut a scurta drumul dintre cele 2 localitati.

    Răspunde
  3. Subscriu la ce a spus Loredana vizavi de drumul Soveja Lepsa. La intrare in Lepsa este un centru de inchirieri ATV. In Soveja, din cate stiu, se pot inchiria doar de CASA EDEN.

    Principalele trasee din Parcul Natural Putna vor fi reamenajate in aceasta vara.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.