3 moduri în care VOI puteţi reduce volumul deşeurilor şi puteţi proteja mediul!

3 moduri în care VOI puteţi reduce volumul deşeurilor şi puteţi proteja mediul!A Reduce, a Refolosi, a Recicla

Ce anume sunt deşeurile? Vorbind în termeni simpli, deşeurile sunt toate acele lucruri pe care le aruncãm, care ne prisosesc, pe care nu le mai folosim sau tot ce rãspândim în mediul care ne înconjoarã, într-un fel (sau într-o cantitate) care ar putea avea un impact asupra mediului.

Ce putem face noi?

Poţi fi de un real folos învãţând şi practicând cei 3R ai managementului deşeurilor – a Reduce, a Refolosi şi a Recicla!

Practicând aceste activităţi în fiecare zi este benefic pentru un mediu curat şi sãnãtos şi poate fi chiar distractiv. Haideţi sã învãţãm mai multe despre deşeuri şi managementul lor, astfel încât sã putem avea un rol decisiv în transformarea planetei într-un loc mai sãnãtos şi mai curat.

A Reduce

A reduce se referã la micşorarea, scãderea sau diminuarea deşeurilor (ca proporþii sau cantitate). “Reducerea resurselor” înseamnã reducerea cantitãþii de deşeuri chiar înainte de a o cumpãra, achiziţionând numai produsele strict necesare sau care nu irosesc prea mult material pentru ambalaj. O parte-cheie a reducerii deşeurilor o constituie conservarea, ceea ce înseamnã folosirea cumpãtatã a resurselor naturale.

Deşeurile şi ceea ce hotãrâm sã facem cu ele afecteazã mediul în care NOI trãim, acest lucru însemnând tot ceea ce ne înconjoarã – apã, aer, pãmânt, plante şi animale. Şi ţinând cont de faptul cã pânã acum aţi înþeles cã trebuie sã avem un mediu sãnãtos, trebuie sã fiţi conştienţi de ce un management eficient al deşeurilor este atât de important pentru VOI. Este nevoie de un control atent al deşeurile pe care le producem, pentru a fi siguri cã acestea nu dãuneazã mediului şi sãnãtãţii noastre.

Putem reduce cantitatea de deşeuri pe care o producem selectând acele produse care nu trebuie sã ajungã în gropile de gunoi. Este chiar uşor: întâi de toate, cumpãraţi şi folosiţi cât mai puþin! Dacã toţi am cumpãra mai mul decât avem nevoie ar fi nevoie ca planeta sã fie de 4 ori mai mare pentru a avea suficient loc de depozitare. Aşadar, cumpãraţi numai strictul necesar şi folosiþi tot ce cumpãraţi! Sau asiguraţi-vã cã, dacã nu mai folosiţi ceva, îl daţi altcuiva cãruia îi este necesar.

Este foarte important sã faceţi acest lucru mai ales în cazul produselor periculoase, precum vopsele şi coloranţi, pesticide, erbicide etc; selectaţi cu atenţie produsele pe care le cumpãraţi în funcţie de ambalajele lor. De ce este acest lucru important? Puteţi reduce volumul de deşeuri alegând produse care nu fac exces de ambalaj. Acesta este conceput doar ca sã protejeze conţinutul, sã-l pãstreze igienic şi sã prezinte detalii despre produs. Cu toate acestea, mulţi producãtori fac ambalaje foarte elaborate (şi scumpe!), sperând cã vor atrage atenţia cumpãrãtorilor sau vrând sã creeze impresia cã produsele lor sunt mai bune decât cele ale competiţiei. Aşa cã luaţi în calcul urmãtoarele aspecte când cumpãraţi un produs:

  • cumpãraţi numai acele produse ale cãror ambalaje pot fi uşor reciclate. Ambalajele colorate, care atrag atenţia, în cele mai multe cazuri nu aduc nimic în plus din punct de vedere al calitãţii, şi mai rãu, constituie materiale care nu pot fi reciclate, dãunând astfel mediului, din cauza dificultãţilor de depozitare. Aşa cã, de câte ori aveţi posibilitatea de a alege, cumpãraţi produsele ale cãror ambalaje pot fi reciclate, pentru a reduce cantitatea de deşeuri;
  • evitaţi sã cumpãraţi produse de al cãror ambalaj nu vã puteţi folosi decât o datã. Puteţi cumpãra sucuri sau apã în recipiente mari, pentru ca apoi sã le împãrţiţi în sticle mai mici, dacã vreţi sã le luaţi laşcoalã sau când ieşiţi la plimbare. În ceea ce priveşte apa mineralã, gândiţi-vã de douã ori înainte de a o cumpãra – de cele mai multe ori apa de la robinet sau de la fântânã este mult mai sãnãtoasã decât cea îmbuteliatã, ca sã nu mai spunem cã e gratis;
  • cumpãraţi produse concentrate, mai degrabã decât diluate – înseamnã mai puţine recipiente de aruncat când se terminã produsele;
  • dacã ştiţi cã aveţi nevoie de o cantitate mare dintr-un produs (spre exemplu detergent sau pastã de dinþi), cumpãraţi produsul în pachetul cel mai mare, decât sã cumpãraţi mai multe pachete mici. Ambalajele, aşa cum am mai spus, sunt scumpe, astfel, cumpãrând pachetele cele mai mari, economisiţi şi bani;
  • refuzaţi pungile de la magazin! Când cumpãraţi unul-douã produse, le puteţi duce în mânã pânã acasã sau luaþi cu voi pungi de acasã în care sã puneţi cumpãrãturile;
  • cumpãraţi produse durabile – acestea sunt produse solide, de calitate bunã, care rezistã mult. Un exemplu este mobila care, teoretic, ar trebui sã reziste mulţi ani. Se economiseşte foarte mult reparând obiectele stricate, în loc sã cumpãraţi unele noi;
  • folosiţi produse durabile, un exemplu sunt aparatele de bãrbierit – în loc sã cumpãraţi unele de unicã folosinţã, puteţi folosi aparate care pot fi utilizate de mai multe ori;
  • spuneţi NU corespondenţei inutile – puteţi citi ziarul pe internet sau puteţi comunica prin e-mail în locul scrisorilor clasice, în acest fel reducând cantitatea de hârtie folositã.

A refolosi

Puteţi refolosi anumite produse în forma lor originalã în loc sã le aruncaţi sau puteţi sã le daţi cuiva care are nevoie de ele mai mult decât voi. Nu uitaţi: ceea ce vouã nu vã mai trebuie ar putea fi binevenit altcuiva!

Iată câteva exemple de produse pe care le puteţi refolosi:

  • luaţi cu voi cãni care pot fi spãlate şi refolosite, în locul celor de unicã folosinţã;
  • când e nevoie sã folosiţi pahare, farfurii sau tacâmuri de unicã folosinţã, nu le aruncaţi! Ele pot fi spãlate şi refolosite şi rezistă la cel puţin 5 folosiri. Unele noi nu costã mult, în schimb are la fel de puţin sens sã le aruncaţi dupã fiecare folosire ca şi când aţi arunca o bicicletã dupã ce aţi mers o datã cu ea;
  • şi dacã tot a venit vorba de bicicletã, de ce sã cumpãraţi una nouã când cea pe care o aveţi se strica şi sã nu încercaţi sã o reparaţi?
  • când vã hotãrâţi sã înlocuiţi ceva în casã, donaţi lucrurile care nu vã mai folosesc unor familii mai sãrace, cu siguranţã vor fi bine primite.
  • folosiţi pungi de cadouri din material textil, care vor putea fi refolosite, decât unele din hârtie. Dacã primiţi cadouri împachetate în hârtie, încercaţi sã nu o rupeţi când le despachetaţi şi puteţi astfel sã o refolosiţi.

A recicla

Reciclarea apare atunci când, în loc sã le aruncãm, ducem materialele refolosibile în locuri unde acestea pot fi transformate fie în acelaşi tip de produs, fie în produse cu totul noi. Prelucrarea unor obiecte din materiale reciclate necesitã un consum mai redus de energie decât prelucrarea lor din materie primã nouã. Aproape orice obiect din casã, şcoalã sau loc de muncã ce nu poate fi refolosit, ar putea fi reciclat şi transformat în altceva.

Aţi fi surprinşi dacã aţi şti câte lucruri se pot obţine dintr-un produs reciclat…o sticlã de suc reciclată poate deveni, de exemplu, tricou, pieptene, ladã şi sute de alte produse care mai pot fi folosite încã ani mulţi. Chiar şi carcasele calculatoarelor voastre ar putea fi fãcute din plastic reciclat. şi produsele din hârtie pot lua diverse forme – o carte de telefon veche sau o carte de colorat poate deveni un manual pe care sã-l folosişi la şcoalã. Misiunea voastrã de a recicla nu e grea deloc!

Nu aruncaţi nimic ce ar putea fi reciclat!

Iatã o listã de produse care ar trebui reciclate, sau, cel puţin, refolosite:

Unele dintre aceste materiale au nevoie de proceduri speciale de prelucrare, dar persoanele care se ocupã de reciclarea lor ştiu ce trebuie fãcut.

Este uşor şi poate deveni chiar distractiv sã contribui la reciclarea anumitor produse. Sunt foarte multe lucruri pe care le puteţi face, iar în final veţi avea satisfacţia contribuţiei la un mediu mai sãnãtos şi veţi economisi sume mari de bani.

– Aparaturã de uz casnic

– Baterii acide

– Carton

– Cauciucuri

– Chimicale

– Cutii de aluminiu

– Cutii de oţel

– Echipamente electronice

– Hârtie

– Lemn

– Materiale de construcţii

– Metal

– Plumb

-Pungi de plastic

– Reviste

– Sticlã (în special sticle şi borcane)

– Sticle de plastic

– Vopsea

– Ziare

2 comentarii la „3 moduri în care VOI puteţi reduce volumul deşeurilor şi puteţi proteja mediul!”

  1. Sper ca noi, generatia “pro” 🙂 sa fim deja pe drumul cel bun in relatia noastra cu mediul inconjurator. Cred, ca multi nu recunosc mediul ca fiind cea mai de pret mostenire care ne este data spre ingrijire sau cel putin respectare. Ar fi bine sa il vedem macar ca si o forta pe care sa nu ne permitem a o intoarce impotriva noastra pentru ca ne dovedeste constant cat de puternica poate fi. Spuneai ca trebuie sa cumparam doar strictul necesar. Sunt perfect de acord. E vina noastra ca se produce mult peste nevoile oamenilor! Si daca pana acum nu reuseam sa ne abtinem de la cumparaturi din cauza snobismului, se pare ca suntem ajutati de “criza” actuala. Iar cei care nu se gandesc sub nici o forma la reciclare nu fac decat sa mature murdaria sub propriul pres de unde va iesi la inveala mai devreme sau mai tarziu.

    Răspunde
    • @Gizi, din păcate eu nu văd nicio îmbunătăţire în educaţie la nicio generaţie. Se face prea puţină educaţie privind protecţia mediului şi recilarea. Dacă legea ar fi mai aspră, am învăţa să reciclăm.

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.