Toată iarna ne-am gândit cum vom împodobi toată casa și terasa cu flori.Ei bine, cum primăvara a venit, am trecut la treabă. Am umblat prin piață și prin magazinele de specialitate pentru a ne face o idee despre prețuri. Magazinele gen Metro, Baumax, Praktiker, pe lângă faptul că au niște prețuri exagerate la flori, nici măcar nu oferă produse de calitate. Florile sunt atât de neîngrijite, uscate, dar și foarte scumpe. Eu mă tot mir că au voie să vândă așa ceva.
În Cluj-Napoca, există un depozit de flori, cele mai frumoase și cele mai îngrijite flori din tot orașul, nici măcar producătorii nu au așa un preț bun. Am auzit reclama la radio, și am pornit în căutarea lui. Depozitul îl găsim pe Bulevardul Muncii, înainte de depozitul de pavaje, Gabbata. Aici găsim o mare varietate de flori, arbuști, gazon. Personalul este foarte amabil și dispus să îți oferă toate informațiile și sfaturile de care ai nevoie. Depozitul este deschis de luni până duminică, de la ora 8 până la ora 20.
Serele Gardena se pot vedea cu ușurință de pe podul de la Terapia. Trecem pe lângă parcarea magazinului Real, urcăm pe o străduță îngustă și după 800-1000 m , vom vedea pe partea dreapta o seră imensă. Odată ajunși acolo, cu greu ne vom hotărî ce să cumpărăm. De la ei poți pleca cu petunii, mușcate, fucsia, begonii, dar și cu roșii, castraveți, ardei, salată și spanac crescute în condiții bio 100%.
Noi am ales anul acesta pentru căsuța noastră, doar petunii. Petuniile sunt originare din Brazilia și Argentina, iar în Europa cultivarea lor a început în secolul XX. Nu doar că o găsim într-o mare varietate de culori, dar ele și miros foarte plăcut. Floare decorativă, îndrăgită și populară, ne încântă cu florile și mirosul specific. Alb, roz, roșu, albastru, mov, țiclam, mov cu alb, cu flori de diferite modele, fie trompetă, fie petale duble, cu margini ondulate sau franjuri, pot fi unicolore, bicolore, pestrițe.
Preferă să fie amplasate în aer liber, spații luminoase, adoră soarele. Ele înfloresc începând cu sfârșitul lunii aprilie și în luna mai, iar florile țin până toamna târziu.
Petuniile se udă zilnic, ele au nevoie ca pământul să fie mereu umed. O dată pe săptămână este bine să li se administreze soluție cu nutrienți, care favorizează/stimulează înflorirea.
Sfaturi pentru îngrijirea petuniilor:
- feriți de ploaie petuniile din ghivece;
- îndepărtați mereu florile uscate în scurt timp vor apărea flori noi;
- în zilele călduroase, petuniile se udă dimineața devreme și seara târziu;
- udarea se face din abundență și se efectuează dese fertilizări cu îngrășământ, în special fier;
- când frunzele îngălbenesc, e un semn că trebuie fertilizate;
- în octombrie, plantele se ”tund” cât de scurt și se învelesc în folie, apoi se depozitează peste iarnă în beci/garaj, la o temperatură de 10 grade și primăvara se fertilizează intens.
Coloritul viu al florilor ne garantează că planta este sănătoasa, iar frunzele trebuie să fie de un verde închis.
Chiar nu stiam ca pot fi depozitate peste iarna. Am crezut ca atunci cand incep sa se usuce sunt gata definitiv.
Dacă mergi în piață, toți comercianții îți vor spune că nu rezistă peste iarnă. Dna de unde am cumpărat noi, ne-a spus că dacă sunt îngrijite peste vară și tunse și învelite peste iarnă, vor rezista. Acesta este primul an în care avem petunii, îți voi spune la primăvară dacă au rezistat sau nu! 🙂
Ai găsit serele? Sau încă nu te-ai dus?