Când oamenii încep decorarea locuinței, puțini dintre ei știu exact ce vor sau cum va arăta la final locuința.
Nu știu exact ce mobilier vor, tipul sau culoarea pardoselii, accesoriile textile sau decorațiunile.
Zugrăvirea pereților reprezintă primul pas în decorarea unei camere, mulți preferă să îi lase albi, pentru că indiferent ce idei vor avea pe parcurs, vor putea adăuga accesorii sau mobilă fără a fi nevoiți să schimbe culoarea pereților sau să aleagă mobila și decorațiunile în funcție de culoarea pereților.
Se recomandă ca o dată la 5 ani să se reîmprospăteze casa prin zugrăvire, iar dacă se fumează în casă, chiar mai des.
În România, zugrăvirea pereților se face tot mai rar, prima scuză fiind lipsa banilor, iar apoi disconfortul creat față de locatari.
Deși mulți oameni și-ar dori să aibă o casă mai colorată, mai veselă, le e teamă că nu știu să aleagă nuanța potrivită. E nevoie de curaj să zugrăvești pereții în culori vii, dar asta înseamnă să-ți personalizezi casa.
Culorile au un efect nebănuit asupra psihicului, asupra modelării spațiului, dar merită să-ți înfrângi teama și să folosești culorile în favoarea ta.
Bun! Te-ai decis să-ți colorezi pereții locuinței. Acum trebuie să ai mare grijă ce alegi.
Cald sau rece? Dacă vrei ca încăperea să pară primitoare și călduroasă, poți folosi tonuri deschise de roșu, maro blând, fucsia. Însă pentru un efect invers, poți opta pentru nuanțe deschise de albastru, verde, violet. Încăperile întunecoase, cu orientare nordică pot fi ”încălzite” dacă folosești pe suprafețe întinse culori deschise, iar în spațiile luminoase, se recomandă pereți vopsiți în culori mai închise.
Cum alegem vopseaua potrivită? Cel mai bine este să soliciți de la producător un tester de vopsea și apoi aplică-l pe o suprafață mică. Lăsăm să se usuce și apoi analizează culoarea în funcție de lumina din cameră și de momentele zilei (dimineața, seara). Astfel poți verifica cum se potrivește culoarea cu mobila, accesoriile textile, pe care le ai deja.
Nu se recomandă vopsirea tuturor pereților într-o culoare puternică. Dacă vrei să vopsești toți pereții, folosește culori neutre, bej, crem. Acum este în trend să vopsești doar un perete într-o culoare strălucitoare, iar restul pereților într-o culoare neutră. Peretele zugrăvit diferit trebuie să fie cel mai lung din cameră, să nu aibă nicio fereastră sau ușă, și ar arăta bestial dacă ai putea crea aici un punct focal, prin atârnarea unui tablou deosebit sau o oglindă uriașă.
Ce culori folosim pentru tavan? Tavanul închide tot interiorul și dictează dispoziția camerei. Alegând culoarea nepotrivită, riști să strici armonia pe care doreai să o creezi. Evită culorile închise pentru tavan, vor da un aer apăsător camerei, mai bine optează pentru o culoare neutră. Pereții vopsiți într-o culoare caldă și închisă, îngustează spațiul, așa că nu se recomandă pentru zugrăvirea unui hol sau a unei bucătării mici în roșu sau portocaliu, optează ma ibine pentru culori reci și deschise, bleu sau verde oliv.
Dacă ai decis ca în dormitor să zugrăvești peretele-vedetă în maro sau bordo, iar pereții laterali în culoare neutră, trebuie să știi că acest lucru duce la micșorarea adâncimii spațiului. Deci, dacă dormitorul este mic, îți recomand să vopsești peretele-vedetă în lila sau orice altă culoare deschisă.
Pereții vopsiți în nuanță deschisă dau senzația de încăpere spațioasă. Adăugând mobilă, accesorii sau decorațiuni în nuanțe mai închise, eviți monotonia prin petele de culoare.
Dacă alegi să zugrăvești tavanul într-o nuanță mai închisă decât pereții, vei avea senzația că încăperea este mai joasă și mai mică. Însă dacă vopsiți tavanul în culoare mai deschisă și cobori puțin pe pereți, 10-15 cm, senzația optică va fi de încăpere mai înaltă!
Tu ce culori ai ales pentru încăperile din casa ta?
Foarte fain articolul; mie imi plac peretii colorati sau tapetul, dar ador la fel de mult si peretii de un alb imaculat )
@Ioana – mulțumesc! Și noi ne gândim la tapet în dormitor, și pereți colorați în alte încăperi, și am preferat să mă documentez înainte să trecem la treabă.
🙂 eu am zugrăvit casa unui prieten de încălzire și venind la mine … Am inceput cu un colț – văd acum că era mai bine sa termin peretele, fiind 2am… Merg la somn! Oricum mie mi a plăcut articolul, uitasem cum zic ei romanii multe și cu multă ușurință :)! Am văzut și un tutorial tot după … am realizat că n am melc de amestecat ci o coadă de pensula lungă, n am baston telescopic și cel mai mult mi a lipsit grătarul pt șters trafaletul și lăsând coada pensulei in vopsea, am rulat trafaletul de ea.sper să am spor și să termin și la mine!