Parcul Naţional Lacurile Plitvice – Croaţia

Parcul Naţional Lacurile Plitvice – Croaţia Aceasta este perioada cea mai frumoasă a anului, când toată lumea caută destinaţii de vacanţă cât mai deosebite. Eu încă nu ştiu ce să aleg pentru concediul din acest an, dar mi-aş dori tare mult să ajung în Croaţia, să vizitez Parcul Naţional Lacurile Plitvice.

Parcul Naţional Lacurile Plitvice a fost întemeiat în anul 1949, an în care a fost şi declarat parc naţional. Ocupă o suprafaţă de peste 296 km², şi reprezintă cea mai veche rezervaţie naturală din sud-estul Europei. Parcul este vizitat anual de aproximativ 1 milion de turişti.

Parcul Naţional Plitvice a fost introdus pe lista patrimoniului UNESCO în anul 1979 şi este situat în zona carstică din centru Croaţiei, la graniţă cu Bosnia şi Herzegovina.

Parcul Naţional Plitvice este renumit pentru lacurile sale amenajate în cascade. Există 16 lacuri de suprafaţă, acestea sunt rezultatul confluenţei dintre câteva mici râuri şi râuri carstice subterane. Lacuri sunt toate legate între ele şi urmează cursul apei.

Lacurile parcului sunt renumite pentru culorile lor deosebite, ce variază de la albastru de azur la verde, gri şi albastru. Culorile se schimbă constant în funcţie de cantitatea de minerale şi organisme din apă şi unghiul format de lumina soarelui.

Rezultatul influenţelor climatice diferite şi diferenţa mare de altitudine din zonă protejată, este o bogată şi frumoasă faună şi floră specifică.

Numele Plitvice a fost menţionat prima dată în documente scrise în anul 1777, de către preotul din Otočac, Dominik Vukasović. Acest nume a fost dat în urma fenomenelor naturale ce au dus la crearea acestor lacuri.

Parcul Naţional Plitvice a devenit celebru în perioada 1960 şi 1970, când parcul e devenit scena multor filme ce aveau la bază nuvelele lui Karl May.

În ceea ce priveşte diversitatea florei şi faunei, ea este tipică zonei Croaţiei şi este protejată, deoarece lacurile se află la o mare distanţă de oraşele poluate şi zgomotoase, departe de fabricile industriale.

Parcul Naţional Plitvice este bogat în păduri de fag, molid, brad şi un mix de vegetaţie alpină şi mediteraneeană. O zonă unică este pădurea Čorkova Uvala, aproximativ 79.50 hectare de pădure virgină ce se găseşte în partea de nord-vest a parcului. Arborii de fag şi brad în această zonă a parcului sunt mai vechi de 700 de ani.

Fauna parcului este variată şi cuprinde specii de urs european, lup, vultur, bufniţă, râs, pisică sălbatică, cocoş de munte, alături de numeroase alte specii comune.

Fauna bogată a Parcului Naţional Plitvice cuprinde 50 de specii de mamifere, cercetătorii au descoperit 321 tipuri diferite de fluturi, 12 specii de amfibieni şi 157 specii de păsări.

În timp ce unele arii protejate se află localizate departe de factorii perturbatori, lacurile Plitvice, de-a lungul timpului, au fost expuse influenţei omului.

Parcul Naţional Plitvice reprezintă unul dintre cele mai valoroase zone din Croaţia, luând în considerare faptul că aici numeroase specii ameninţate la nivel naţional şi global au reuşit să-şi păstreze habitatele naturale.

Dacă aţi vizitat deja această zonă de vis, aştept impresiile şi recomandările voastre!

Un comentariu la „Parcul Naţional Lacurile Plitvice – Croaţia”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.