NU vreau să mă schimb. NU vreau să-l schimb.

3f2491c43ed46b4c8100bd0829f4380f

Multe relații și căsnicii încep cu speranța că partenerul se va schimba, în bine, de preferință. Visăm că o nouă relație, o nouă viață, un nou început îl va schimba pe partener atât de mult în persoana mult visată și prea mult așteptată. Ne place la început de drum să promitem câte-n lună și-n stele, visăm chiar și noi că ne putem schimba.

Noile începuturi ne găsesc mereu mai optimiști, mai toleranți, cu timpul ne dăm seama că nu e suficient doar să ne dorim să ne schimbăm, chiar trebuie să facem ceva, și ne dăm seama că nu ne prea convine acest lucru.

Pot doar să vă spun că e momentul să nu vă mai mințiți, oamenii nu se schimbă, poate doar temporar, dar niciodată definitiv așa cum ne dorim, așa cum promitem. Pe cât pare de simplu să ne schimbăm comportamentul, pe atât de greu e atunci când chiar trebuie să facem o schimbare.

Fiecare avem personalitatea noastră, e bine ca partenerii să se cunoască foarte bine înainte de a începe o relație, e bine să ne gândim dacă putem accepta defectele acelei persoane o viață întreagă, și nu ar trebui să ne batem capul ”oare cum îl pot schimba?” . Comportamentul, personalitatea, proastele obiceiuri, ticurile nervoase, viciile nesănătoase sunt foarte greu de schimbat, imposibil aș spune eu. Cu atât mai mult, oamenii nu se schimbă la insistențele celor din jur, forțat și împins de la spate. Dacă cineva va conștientiza că trebuie să schimbe ceva la el, o va face atunci când va simți acest lucru și când va știi cum să facă asta, poate atunci va avea nevoie de partener lângă el.

Există lucruri pe care le-aș schimba la mine, dar știu că nu pot și mai știu că dacă aș schimba ceva, nu aș mai fi eu. Ar fi bine să nu începeți o relație  cu promisiuni false, nu dați speranțe deșarte, veți ajunge doar la dezamăgire.

Credeți că oamenii se pot schimba, de preferat în bine? Dacă partenerul v-ar cere, ce ați putea schimba la voi?

5 thoughts on “NU vreau să mă schimb. NU vreau să-l schimb.”

 1. Nu știu dacă aș putea să schimb ceva la mine, dar cred că aș încerca să îmbunătățesc anumite lucruri, sau măcar să mă adaptez situației.
  Nu aș accepta niciodată un om care mi-ar impune să mă schimb.

  Reply
 2. Cred ca cu vointa fiecare isi poate imbunatati, corecta, anumite obiceiuri ce va face ca relatia sa mearga si mai bine. Clar lucrurile impuse se vor lovi de incapatanare si abordarea trebuie facuta cu tact, rabdare si onestitate. De mica lucrez la un better me, dar asta nu are legatura cu jumatatea si nici nu trebuie sa ne impiedicam in detalii si interpretari cand celalalt iti doreste binele, sa fii mai bun.

  Reply
 3. Nu, nu cred ca oamenii se pot schimba, da, isi pot ameliora comportamentul,pot imbunatati unele lucruri, insa nu stiu cum s-ar schimba cineva complet. Eu cred in comunicarea dintre parteneri si in evolutia noastra ca indivizi, fiecare dintre noi avem o baza si mi se pare important sa vrem sa o imbunatatim mereu, sa invatam lucruri noi, sa progresam. Nu mi s-a cerut sa schimb ceva la mine, nu-mi prea place cuvantul asta “a schimba”, e prea radical… insa, daca mi s-ar cere si argumenta, da, as imbunatati ceva la mine. Cu prietenul meu de exemplu, cu cat il bat mai mult la cap sa faca ceva pentru el, cu atat nu o face. Am invatat ca are nevoie de timpul ala al lui pentru a face ceva, a imbunatati ceva la el, a face ce l-am rugat. In rest… nu stiu, invatam in fiecare zi sa traim frumos, sa ne fie bine impreuna! 🙂

  Reply
 4. Hehe, eu am dovada vie ( pe hubby) ca unele lucruri minore se pot schimba. Trebuie doar sa iti iubesti mult partenerul si sa iti doresti mult de tot sa te schimbi. Bine, e vorba de lucruri marunte, insa si astea conteaza, pana la urma contribuie la imbunatatirea vietii de cuplu 😉

  Reply
 5. Adri – eu stiu ca nu ma pot schimba, da, poti îmbunătăți, dar să te schimbi de tot, asta sigur nu o poți face, iar cine o cere e nebun, cine te și crede e mai nebun.
  Ioana – uneori orgoliul nu îi lasă pe parteneri să comunice și atunci fiecare ajunge să-și dorească ca celălalt să fie altfel.
  Ioana – cu iubire multe se pot rezolva, înțelegere și comunicare!

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.