Nu te enerva, mamă

Nu te enerva, mamăŞtii ce le scoate din minţi pe aproape toate mamele din lume şi care sunt cele mai des întâlnite conflicte de familie? Noi am aflat! Ba, mai mult decât atât, am găsit şi antidotul!

Vase murdare şi şosete aruncate pe covor. Nazuri la masă, găleata de gunoi veşnic plină, nepunctualitate. Mici mizerii zi de zi, care stau la temelia marilor conflicte. Şi care se înmulţesc pe măsură ce copiii cresc şi încep să-şi trăiască propria viaţă. Vestea bună este că toate aceste certuri pot fi evitate. Iată câteva strategii anticonflict pentru toate mamele care vor să-şi menajeze nervii:

  • Mă înfurie când ai mei fac mofturi la masă!

Se recomandă o terapie de şoc, cu efect garantat: cine face nazuri, găteşte a doua zi. Pentru că este lipsit de respect să critici mâncarea pregătită cu efort şi migală de cineva.

  • Nimeni nu duce gunoiul!

Gunoiul trebuie dus cu rândul. Stabiliţi zilele în care fiecare face „de serviciu”. Dacă cineva se fofilează, i se pune găleata plină în mijlocul camerei sau lângă pat.

  • Toaleta e veşnic murdară!

Explică-le cu calm şi umor că nu eşti femeia de serviciu a familiei. Fixează o taxă (cât se poate de piperată pe care fiecare să ţi-o plătească dacă nu şi-a spălat WC-ul).

  • El vine în chiloţi sau în pijama la masă!

Încearcă să rezolvi problema tot cu umor. De pildă: „Ce poftă de mâncare îmi face burtica ta revărsată peste chiloţi!” Dacă glumele tale nu au efectul scontat, spune deschis că te deranjează ţinuta sumară la masă.

  • Nu îşi goleşte buzunarele când pun hainele în coşul cu rufe murdare!

Banii pune-i deoparte. Punem pariu că, în câteva luni, îţi poţi oferi un cadou drăguţ cu ei? Şerveţelele de hârtie şi celelalte nimicuri pot fi depuse pe perna împricinatului.

  • Pierd ore întregi strângând după el şi după copii!

Cine spune că trebuie să-o faci? Permite-ţi, din când în când, câte o grevă: ignoră dezordinea şi uită-te la TV sau citeşte o carte! Ai tăi vor fi nedumeriţi şi se vor întreba ce se întâmplă. Când simţi că explodezi, trage aer în piept şi bea o ceaşcă de ceai.

  • Nu mai suport muzica dată la maxim!

Dăruieşte-i amatorului de ritmuri fierbinţi căşti şi cere-i să le folosească. Sau: stabileşte orele între care are voie să asculte muzică la maxim.

  • Fiul meu stă câte o oră în baie!

Bate-l cu propriile lui arme! Ocupă baia când ştii că se grăbeşte să ajungă undeva. Dacă ratează o întâlnire importantă, ai şanse să fie mai atent data viitoare.

  • Soţul meu şi-a însuşit telecomanda şi se uită numai la programe imposibile!

Stabiliţi o regulă de comun acord! De pildă: în zilele cu soţ, telecomanda rămâne la tine, în cele fără soţ, la el. Rămâi pe poziţie şi nu face concesii.

  • După ce face sport, echipamentul zace cu zilele în geantă!

Cine nu scoate hainele transpirate din geantă se va îmbrăca data viitoare tot cu ele. Sau: va lipsi de la următorul antrenament.

  • Fiul meu urăşte apa şi săpunul!

Dacă este la pubertate, e normal. În special, băieţii încearcă să se delimiteze astfel de lumea adulţilor, considerând curăţenia un apanaj al burgheziei. Fii tolerantă! Dar cu limite! Dacă mirosurile emanate de el le fac celorlalţi viaţa insuportabilă, fiul trebuie băgat sub duş. Apropo: dacă mirosul neplăcut dispare, peste noapte şi este, eventual, înlocuit cu cel de after shave, probabil că juniorul a pus ochii pe o fată.

  • Când vreau să folosesc fixativul, descopăr că tubul este gol!

Împărţiţi dulăpiorul din baie astfel încât fiecare să aibă propriul raft pentru cosmetice. Şi apără-ţi raftul tău ca o leioacă! La urma urmelor, nici tu nu foloseşti gelul de păr al fiicei, nu?

  • Soţul şi copiii îmi reproşează că sunt cicălitoare!

Ştim că nu îţi poţi imagina, dar atât soţul tău cât şi copiii sunt în stare să se decurce singuri. Iar dacă uită sandvişul sau telefonul mobil, fiindcă tu nu le-ai adus aminte că trebuie să le ia cu ei, vor suporta singuri consecinţele. Concluzia: lasă-i în pace!

  • Îmi fac griji când copiii ajung târziu acasă!

Explică-le cât se poate de limpede că este important să te poţi baza pe ceea ce spun ai tăi. Dar nu te încăpăţâna să respecte cu stricteţe ora fixată când au plecat. Insistă doar să îţi telefoneze dacă întârzie. E o soluţie de compromis care v-ar putea mulţumi pe toţi.

  • Eu cumpăr cadourile pentru toată familia!

Dacă bunica sau mătuşa vor să-i cumpere ceva copilului tău, foarte bine! Este ziua şefei soţului tău şi vrea să-i facă un dar? Minunat! Vor o sugestie de la tine? De ce nu? Dacă te roagă însă să cauţi tu obiectul cu pricina, refuză-i politicos şi categoric! Explică-le că se pricep cu siguranţă la fel de bine ca tine la ales cadouri, iar tu nu vrei să le strici plăcerea de a decide singuri.

  • Copiii se schimbă de trei ori pe zi!

E dreptul lor. Dar tu nu speli mai des sau mai mult decât până acum. Dacă rămân fără haine curate, nu au decât să le spele, să le întindă şi să le calce singuri. Sunt şanse mari ca, după o vreme, să renunţe la cochetăriile inutile.

Oricine are dreptul la puţin timp liber. Chiar şi mama. Iar soluţia e la îndemână: treburile casei se împart în mod echitabil.

2 thoughts on “Nu te enerva, mamă”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.