Cum ne alegem nașii de cununie?

wedding

Am fost întrebată de multe ori pe ce criterii mi-am ales de nașii de cununie. Și această întrebare m-a pus puțin pe gânduri. Mi-am dat seama că mi-am ales nașii în momentul în care i-am cunoscut, am început să fac parte din viața lor. Am spus mereu că nașii trebuie să fie acei prieteni care reprezintă cuplul ideal pentru tine. Indiferent de gradul de rudenie, indiferent de posibilitățile financiare, indiferent de naționalitate.

Sfatul pe care ni l-a dat duhovnicul legat de nași a fost ca acel cuplu să fie cununat și să aibă copii, aceste două detalii semnifică că acea familie este binecuvântată.

Știu că unii își aleg nașii de cununie, nașii lor de botez sau o pereche fără nicio legătură cu ei. Nu sunt de acord. Nu sunt de acord să aleg nașii pe criterii financiare, pe principiul ”să ne pună bani la nuntă” sau ”ne vor ajuta pe viitor cu bani”. Greșit. La fel cum nu sunt de acord cu nașii aleși acele persoane cu care ne întâlnim o dată pe an, sau poate mai rar.

Nașii trebuie să fie un cuplu frumos, și aici nu mă refer la partea fizică, să se comporte frumos unul cu celălalt, să se respecte, să știe cum să gestioneze o problemă, să nu aibă vicii, să reprezinte acele persoane la care poți apela oricând cu drag.

Am fost criticată că mi-am ales nașii de cununie pe sora mea și cumnatul meu. Nu am reușit să le explic tuturor de ce pe ei i-am ales, ce relație există între noi, nici nu trebuia să dau vreo explicatie cuiva, dar pot doar să le doresc să aibă alături niște nași atât de veseli și de optimiști, de glumeți și minunați cum sunt nașii noștri!

Voi cum ați ales persoanele care să vă fie nași? Ați recurs la criterii de selectare sau, pur și simplu, ați simțit că pe ei îi vreți de nași?

6 comentarii la „Cum ne alegem nașii de cununie?”

  1. Noi nu am facut inca cununia religioasa. Am vrea sa facem la anu (pe afara) si nu avem nasi. Vom vedea. La catolici e putin diferit si sotul e catolic asa ca il las pe el sa sape. Nu ma intereseaza nici sa fie casatoriti, nici sa aibe copii, nici sa aibe bani… la ortodoxi stiu ca nasii TREBUIE sa fie cununati in biserica. Sincer, inca ma intreb dc vom face sau nu cununia religioasa. Cea de la primarie e cea care aduce tot ce tine de partea…legala…

    Răspunde
  2. Eu zic ca e foarte importanta partea religioasa, acum depinde de fiecare cum priveste partea cu biserica.
    Da, se spune ca nasii trebuie sa fie cununati, dar sincer rar am vazut preoti care sa intrebe daca nasii sunt cununati, dar am auzit si de preoti care au intrebat din timp mirii daca nasi sunt cununati si unde s-au cununat, si a verificat.

    Răspunde
  3. La fel ca tine am ganit si eu, nasii tre’ sa fie niste prieteni, sa iti fie alaturi la bine si la greu. Noi ne-am pus nasi niste prieteni de o viata si acum suntem la fel de prieteni, ne vedem cam de 2-3 ori pe saptamana, suntem practic o familie 🙂

    Răspunde
  4. Naşii noştri sunt vară-mea (care e sora pe care n-am avut-o biologic) şi soţul ei. Am întrebat o maică dacă e ok, dat fiind că eu sunt naşa fetiţei lor, deci e o îmbârligătură maximă :))) dar una frumoasă.

    Aşa cred şi eu. Naşii ar trebuie să fie cuplul-părinte al tinerilor căsătoriţi. Să-ţi poată da un sfat din suflet, nu numai bani la nuntă.

    Răspunde
  5. Și noi suntem nașii de botez ai fetiței nașilor noștri, deci eu îi sunt fetiței și nașă și mătușă, dar cumnatul spunea că ne-a ales pe noi de nași pentru că știe că noi o vom iubi mult și nu vrea copilul lui să aibă o nașă pe care o vede de Paști, de Crăciun și de ziua copilului.
    Până la urmă, contează să ne fim alături și să ne facem datoria de nași, indiferent de gradul de rudenie. Eu așa zic.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.