Turcia este o tara infiintata pe ramasitele Imperiului Otoman si se intinde pe 2 continente: Asia si Europa, si are deschidere la 4 mari : Marea Neagra, Marea Mediterana, Marea Egee si Marea Marmara.
Istanbul este cel mai mare oras al Turciei, si a fost denumit in antichitate Byzantion si mai apoi, Constantinopol, si este singurul oras ce se intinde pe doua continente. Numarul de locuitori este de aproximativ 17 milioane, dar e un numar instabil datorita fluxului de turisti ce viziteaza orasul indiferent de sezon. Religia dominanata este musulmana, de aceea aici vei gasi peste 2600 de moschee.
Moscheea Albastra sau Moscheea imperiala Sultan Ahmet este cea mai frumoasa si este moscheea nationala a Turciei. Ea a fost construita intre anii 1609 – 1616, in timpul domniei sultanului Ahmed I, in stilul islamic, clasic otoman. Are o capacitate de 10 000 de persoane, o latime de 64 metri, o lungime de 72 metri.
Moscheea Albastra este una dintre cele mai impresionante monumente din lume. Structura acestei moschei este considerata a fi ultimul exemplu de arhitectura otomana clasica. Sultanul Ahmet a murit in 1617 si a fost inmormantat chiar langa moschee, moschee ce a fost construita pentru a concura cu moscheea Ayasofya.
Proiectat de arhitectul Sedefkar Mehmet Aga, moscheea Albastra este unica din Turcia care a fost construita cu 6 miniarete. Patru dintre acestea au 3 balcoane fiecare, in timp ce celalalte doua au doua balcoane, avand in total 16 balcoane.
In centrul curtii interioare, exista o fantana pentru ablutiune care este invaluita de 6 coloane de marmura. Interiorul moscheei este invadat de lumina venita de la cele 260 de ferestre. Luminozitatea este echilibrata cu faianta creand stralucire. Datorita placilor albastre ce decoreaza peretii interiori, moscheea este cunoscuta drept Moscheea Albastra. A fost nevoie de 21 043 de placi pentru decorarea interiorului. Moscheea sultanului Ahmet are o cupola principala, cu alte patru semi-cupole ce o invaluie si o sprijina. Pe durata verii, moscheea are un program de sunete si lumini, pentru a delecta turistii.
Mai multe despre civilizatia turcilor poti afla vizitand Muzeul Militar, unde in fiecare zi de la ora 15.00 este o reprezentatie, un spectacol cu muzica si ostasi costumati, reprezentand istoria Turciei. Muzeul Militar este in Orasul Nou si poti ajunge aici fie cu tramvaiul sau cu ferry-boat-ul ori cu un taxi.
mai cum plm sa fie Istambul turism de weekend? wtf?
add, weekend-urile pot sa fie si prelungite. cu avionul, intr-o ora esti acolo.
Si chiar si cu masina. Nu ai vazut reclama de la Rompetrol?
– Unde ati fost sa beti cafea? In Turcia? 🙂
http://www.youtube.com/watch?v=QDaagyY_pU8
In plus, o calatorie, mai ales pe timp de criza poate sa fie si doar mentala, nu fizica.