Adesea, oameni se comporta ca si cum nu ar avea puterea sa isi controleze propriile ganduri. De fapt, noi insine suntem autorii propriilor scenarii zilnice, scenarii ce ne determina activitatile zilei respective.
Iti propun un mic exercitiu. Avand ca si scop, focusarea gandurilor asupra aspectelor pozitive, te invit sa urmaresti instructiunile si pasii de mai jos. Este important sa nu te grabesti!
- Identifica trei lucruri bune care ai vrea sa se intample maine.
- Gandeste-te la un lucru care nu ai vrea sa se intample in zilele urmatoare.
- Imagineaza-ti lucrul care nu vrei sa se intample sub forma unui cerc care devine din ce in ce mai mic.
- Dintre cele trei lucruri bune care vrei sa se intample maine, alege-l pe cel mai putin important si imagineaza-ti cum devine din ce in ce mai mic.
- Imagineaza-ti cercul lucrului care nu vrei sa se intample, devenind atat de mic incat este aproape imposibil de vazut.
- Renunta la gandul asupra lucrului care nu vrei sa se intample. Ia-ti la revedere de la el!
- Dintre cele doua lucruri bune care vrei sa se intample maine, imagineazati-l pe cel mai putin important dintre ele cum devine din ce in ce mai mic.
- Focuseaza-te pe singurul lucru bun ramas ca fiind cel mai important pe lista de maine.
- Deruleaza cu ochii mintii cum se intampla acest lucru. Lasati imaginatia sa isi faca de cap.
- Repeta pasul de mai sus! Exerseaza in minte gandul asupra lucrului pozitiv.
- Cand te vei trezi maine concentreaza-te asupra lucrului bun care vrei sa se intample.
- Repeta-ti in minte in timpul zilei “Numai de mine depinde ca acel lucru bun sa se intample azi”.
- Repeta fraza: “Eu aleg asupra caror ganduri sa ma concentrez. Eu aleg cum sa imi focusez gandurile!“
Scopul acestui exercitiu este acela de a invata oamenii ca au mai mult control decat realizeaza asupra “agendei mintale” . Mai mult, fiind preocupati de ceea ce doresc sa se intample, exista mai mare probabilitatea de a controla activitatile zilnice (agenda) decat sa fie reactivi la acestea.
Folosirea energiilor mintale pentru a evita anumite rezultate nedorite tinde sa ii faca pe oameni sa devina reactivi la alti oameni sau evenimente, instaurandu-se astel sentimente de neputinta (incapacítatea a controla mediul din care fac parte). Pe de alta parte, daca ne gandim la ceea ce vrem sa se intample ne ajuta sa mentinem gandurile negative la distanta.
Este important ca repeti acest exercitiu! Nu ne putem astepta ca lucrurile sa se schimbe peste noapte. Este ca si cum am trai cu o anumite boala trei ani, sa mergem la doctor si sa ne asteptam sa se vindece indata ce am iesit pe usa cabinetului. Spor!
Alexandra Gorea, psiholog ASCU.
2 comentarii la „Mind master – gandeste pozitiv”