Cum ne putem menține sănătoși?

De cât de puține lucruri avem nevoie pentru a fi fericiți și cât de puțini sunt cei care pot aprecia și respecta tot ceea ce au. Sănătatea este cel mai de preț lucru al omului și el nu înțelege decât atunci când nu mai are parte de ea sau când vede probleme altora. Fericirea și iubirea ne ajută să trecem peste orice obstacol al vieții și ne mențim optimiști.

Am fost mereu preocupată de sănătatea mea și a celor din jur. Am fost împotriva medicamentelor și am considerat mereu că dacă avem grijă la alimentație și facem puțin sport, vom reuși să ne menținem sănătoși. Familia mea este pe primul plan și sunt atentă la ei, încerc să le dau sfaturi simple pentru a se menține sănătoși și în formă. Timpul parcă este tot mai scurt. Avem tot mai multe de făcut și ajungem să neglijăm simptomele de început de oboseală pe care le dă corpul. Iată câteva sfaturi simple cum putem să avem grijă de noi.

Cum ne putem menține sănătoși?

  • imunitatea – pe principiul mai bine prevenim decât să combatem, îmi place să cred și mi s-a și dovedit, că atâta timp cât avem grijă la imunitatea noastră, nici o boală nu se poate lega de noi. Indiferent că vorbim de suplimente naturiste sau de alimentație, e foarte important să nu neglijăm acest aspect. Un corp cu imunitate scăzută este predispus că contacteze mai ușor bolile.
  • mișcarea – ne ajută la fizic, la psihic și la imunitate. Aici vorbim despre mișcarea care ne face plăcere, fie că e vorba de aerobic, mers la sală, diferite activități în aer liber care ne și relaxează – mersul pe bicicletă, datul cu rolele, înotul și câte și mai câte posibilități nu există, e important să facem mișcare. După ce i-am oferit Karinei – nepoțica mea – bicicleta copii pe care și-o dorea nespus, i-am sugerat și surorii mele că e momentul să dea confortul mașinii pe relaxarea pe care ți-o poate oferi o plimbare cu bicicleta.

Karina a învățat mult mai ușor să se dea cu bicicleta urmărind-o cu atenție pe mama ei și așa a început un lung șir de plimbări prin parc.

  • greutatea – trebuie să ne monitorizăm mereu greutatea și să avem o mare grijă la alimentație. Monitorizați atât creșterile în greutate, cât și scăderile prea bruște. Aveți grijă la ce produse consumați, luați-vă vitaminele din legume și fructe proaspete, iar în măsura timpului disponibil, gătiți cât mai mult acasă.
  • hidratarea – deși auzim peste tot despre ea și știm cât de important e să ne hidratăm, mai mereu uităm să bem cantitatea de apă zilnic necesară. E bine de știut că apa crește eficiența sistemului imunitar, iar ea ajută zilnic la legătura din minte și corp.
  • relaxarea – ieșitul în aer liber, la plimbări sau drumeții, relaxare prin spa și masaj, o sesiune de shopping, ieșitul cu prietenii la cină sau cu o prietenă la cafea, toate ne ajută să ne relaxăm, să ne deconectăm de la problemele zilnice;
  • timp pentru noi – aici aș include toate acele activități ale noastre care ne fac plăcere. Fiecare avem o pasiune pentru o anumită activitate – gătit, citit, croșetat, desenat, pictat. De când nu v-ați mai alocat câteva ore sau chiar o zi întreagă pentru pasiunea voastră? Mie îmi place să citesc, să mă cufund într-o poveste și să-mi imaginez pe parcursul cărții diferite scenarii.
  • controale periodice – chiar dacă avem oroare de stat la coadă și așteptat, vă recomand să vă faceți analize periodic, să vă programați la un medic specialist chiar și doar pentru un control. La cel mai mic simptom, vă sugerez să apelați la medicul de familie care vă va îndruma spre un medic specialist.

Nu mai folosiți lipsa timpului liber ca și scuză pentru a nu avea grijă de voi.

Cu puțină organizare și renunțarea la obiceiuri proaste și activități inutile, ne putem face zi de zi, timp pentru noi! Ne vom simți mai optimiști și mai fericiți, și cu siguranță vom fi mai sănătoși și mai veseli!

Foto

10 comentarii la „Cum ne putem menține sănătoși?”

  1. Sănătatea trebuie să ocupe un loc important în viața noastră numai că din păcate greșim. Avem mereu alte priorități și neglijăm să acem un echilibru între muncă, odihnă, relaxare care înseamnă mișcare, hidratare, analize periodice. Dacă am reuși să conștientizăm asta, am avea mult mai puțini oameni bolnavi.

    Răspunde
  2. E destul de greu sa mentin echilibrul intre mancarea sanatoasa si tentatiile nesanatoase, in a face miscare si a lenevi in fata televizorului, dar se pare ca pana acum mi-a iesit, am fix aceleasi kilograme ca acum 30 de ani, iar sanatatea mi-e in limite normale.

    Răspunde
  3. La capitolul imunitate stau destul de prost, nu stiu ce sa mai fac s-o mai intaresc. Problema e ca nici nu prea imi place sa inghit suplimente alimentare (mai ales comprimate/capsule).

    Răspunde
  4. Mi-am luat bicicleta cu un an inainte de a ramane insarcinata. In vara aia am mers foarte mult cu bicicleta. Cand am fost insarcinata n-am mai mers si de cand am nascut … nici atat. Cred ca s-a si pus rugina pe ea. Mi-ar placea sa-mi reiau plimbarile pentru ca imi placeau experientele de genul

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.