Copil fiind ma bucuram ca vine iarna deoarece ea aducea cadouri, pe Mos Nicolae si Mos Craciun. Stiu ca asteptam cu sufletul la gura cadourile, ca il pandeam mereu pe Mosu’, prefacandu-am ca dorm, sperand mereu sa il zaresc. Dar, nu stiu cum facea, reusea mereu sa se strecoare. Aveam sa aflu mai tarziu secretul lui.
Dar cine este Mos Nicolae ? Se spune ca el aduce cadouri doar copiilor cuminti, iar celor ce au fost rai, doar o nuielusa ce semnifica o pedeapsa. Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata niciodata. Legenda spune ca acum multi, multi ani, era un tata ce avea 3 fete si erau foarte saraci. Tatal dorea sa isi casatoreasca fetele, dar nu avea bani. Supararea si suspinele fetelor au ajuns pana la sufletul Sfantului Nicolae. Acesta a venit seara si le-a aruncat un punguta cu galbeni si astfel fata cea mare s-a putut casatori. Asa a facut Sfantul Nicolae si cu celalalte doua fete. De aici, a ramas obiceiul ca in noapte de 5 spre 6 decembrie, sa primim cadouri.
Cine a fost Sfantul Nicolae ? Sfantul Nicolae este cunoscut ca fiind protectorul saracilor, comerciantilor, marinarilor, calatorilor, fetelor nemaritate, mireselor, al copiilor si scolarilor. Sfantul Nicolae este cel mai popular sfant in Ardeal. Nascut in cetatea Patara din tinutul Lichiei, din Asia, Sf. Nicolae (in limba greaca ”biruitor de popor”) s-a dovedit de timpuriu alesul Domnului, uimind de mic copil prin minunile pe care le facea. Dupa ce i-au murit parintii, Nicolae si-a impartit averea saracilor si a intemeiat manastirea Sionului de langa Mira, capitala Lichiei, calatorind ca prelat la Ierusalim.
Crestinii inca pomenesc de minunile savarsite de Sfantul Nicolae (readucerea la viata a unui corabier cazut de pe catarg, vindecarea unor boli incurabile, oprirea, prin rugaciune si post, a furtunii de pe mare). Ultimii ani din viata, si i-a petrecut la manastirea ctitorita de el, a Sionului, unde a fost inmormantat la 6 decembrie 352. Mai tarziu, imparatul Justinian a ridicat la Constantinopol o biserica, cu hramul Sfantul Nicolae.
Acolo unde este o legenda, un sfant, trebuie sa fie si superstitii.
Batranii zic ca iarna incepe de Sfantul Nicolae, el fiind batran, isi scutura barba alba si trebuie sa ninga. De Sfantul Nicolae, se fac vraji, farmece, se pun crengute de pomi fructiferi in apa, si vor inflori de Anul Nou, astfel se poate aprecia care va fi roada livezilor.
Trebuie sa stim ca Mos Nicolae nu e acelasi cu Mos Craciun.
In Olanda, Mos Nicolae, Sinterklaas, vine pe o barca cu motor, din Spania cu 2 saptamani inainte de sarbatoare, impreuna cu ajutorul sau, Zwarte Piet (Black Piet). Acesta il va ajuta sa imparta cadourile si dulciurile copiilor.
In Luxemburg, Mos Nicolae se numeste Kleeschen, iar ajutorul sau, Hoseker (Black Peter).
In Belgia, copii il cunosc sub numele de Sint Niklaas.
In Germania, Sfantul Nicolae este numit Klaasbuur, Sunnercla, Burklaas, Bullerklaas, ajutorul sau negricios, Knecht Ruprecht. El inca viziteaza multe case din Germania, lasand in cizmele copiilor, cadouri, dulciuri, bucurii.
In Franta, el se numeste Pere Noel si calatoreste alaturi de Pere Fouettard. Pere Noel lasa cadouri copiilor, in timp ce Pere Fouettard disciplineaza copiii cu asprime. Pere Noel nu lasa intotdeauna cadouri de Mos Nicolae, cel mai adesea in seara de Craciun.
Eu am sa fiu cuminte, ca tot mai e o zi pana vine Mosu’ ! Tu ?