Ivan cel Groaznic de Henri Troyat recomandare lectură

76

Ivan cel Groaznic de Henri Troyat – lecție de istorie

Cine nu a auzit de Ivan cel Groaznic? Dar câți știu adevărata lui poveste? A fost un țar sângeros, dur și nemilos. Dar de ce a ajuns așa? Asta m-a făcut pe mine curioasă. În spatele unei astfel de personalități, mereu se ascunde ceva. Am vrut să descopăr secretul lui.

Printre multe cărți cu povești, strecor și câte o carte de istorie. Editura Corint mi-a spus la dispoziție cartea și le mulțumesc. Am mai pus ochii la ei pe câteva cărți asemănătoare. Îmi plac aceste cărți cu povești de istorie. Ne ajută să înțelegem mai ușor istoria.

Ivan cel Groaznic – de ce groaznic?

Se știe despre ruși că sunt extrem de duri. Nemiloși și neînfricați. Nici Ivan cel groaznic nu a fost mai prejos. Deși a fost copil dorit și așteptat de părinți, Ivan nu s-a bucurat de afecțiunea părinților. Tatăl lui, Vasili, moare când el are doar trei ani. Mama lui, Elena, moare otrăvită când el are 8 ani. Deși rămâne orfan de mic, nu suferă după pierderea părinților. Dar simte de multe ori nevoia de afecțiune.

Ivan este tânăr dur, nicio faptă sângeroasă nu îl face să se cutremure. Îi place să omoare oameni și nu are niciun sentiment. Ajuns la maturitate își dorește o soție. Sunt aduse pentru el o mie de fete frumoase și din familii bune. Țarul Ivan le vizitează, discută cu ele, iar la final o alege pe Anastasia. Ea provine dintr-o familie bună, e frumoasă, dar și foarte deșteaptă. Asta l-a atras cel mai mult pe Țar.

Ivan cel Groaznic

Ivan cel groaznic, și totuși cu frică de Dumnezeu

Puțină lume știe despre Ivan cel Groaznic că a fost tare credincios. Asculta slujba câte 4 ore fără să dea niciun semn de oboseală. Mergea la mănăstire în prima săptămână de post. Postea, se ruga, se împărtășea și se reculegea la mormântul Sfântului Serghei, făcătorul de minuni.

Însă avea o percepție greșită asupra vieții. Se considera superior tuturor. Mai sus de el, era doar Dumnezeu. Poporul este doar un furnicar fără valoare. Oricând poate fi strivit de el. Nu ține cont de popor. Pentru el contează doar ce crede Dumnezeu. Iar El i-a dat de multe ori de înțeles că e de partea lui. Și Dumnezeu îi dă voie la acest dezmăț.

Ce consideră el dezmăț? A fost el chiar atât de groaznic pe cât se zvonea? Veți afla citind cartea.

Vouă vă plac aceste cărți care cuprind lecții de istorie? Aveți curiozități legate de istorie?

 

About Author

Mereu optimistă şi cu zâmbetul pe buze! Pasionată de lectură, cultură, sănătate, excursii! Ador să gătesc şi să inventez fel de fel de reţete, prefer să citesc o carte decât să mă uit la televizor, prefer să mă plimb pe jos decât cu maşina, prefer să zâmbesc decât să fiu tristă ! Citatul care mă face să zâmbesc în fiecare dimineaţă “Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling face. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams.” Ashley Smith

76 Comments

 1. Cred ca este o carte care merita citita. Spre rusinea mea, nu prea stiu mai nimic despre el decat ca a fosst un tar al Rusiei. Mi-ar placea sa aflu mai multe amanunte despre el.

 2. Super faina cartea! Toti tarii Rusiei s-au crezut superiori, in afara de Ecaterina cea Mare care sustinea cu tarie ideile iluministe si abolirea serbiei. Probabil de aceea, perioada tarista s-a terminat într-o maniera atat de sangeroasa.

 3. Pandrea florina on

  Nu sunt mare fan carti istorice, probabil pentru ca prin liceu am avut probleme pe la istorie :)) totusi, la bac am avut o nota frumusica 😀

 4. sincer, nu prea il stiu pe tipul asta, ca mie nu prea mi-a placut istoria. Dar, un om care nu are consideratie pentru semeni si se crede mai presus de ei, oricate ore ar sta la slujba, tot negru are sufletul.

 5. Secretele frumusetii on

  De mică am slăbiciune pentru tot ce înseamnă istorie, de la cărți, filme sau vizitat muzee. Mereu sunt cu ochi și urechile pe acest subiect.

 6. Interesante aceste informații despre Ivan cel Groaznic. Cu toate că mai auzisem de el în câteva situații, nu știam mai nimic despre el. Pare interesantă cartea. 😃

 7. Istoria n-a fost punctul meu forte. Niciodata n-am fost buna la retinut date si ani. Istorisirea aceasta despre Ivan cred ca ar fi interesanta de citit si voi cauta si eu cartea

 8. De obicei nu citesc carti de acest gen.
  Poate, totusi, când voi simți nevoia unei astfel de lecturi, o sa iau in considerare acest articol.

 9. De obicei nu citesc carti de acest gen.
  Poate, totusi, când voi simți nevoia unei astfel de lecturi, o sa iau in considerare acest articol.
  Multumim pentru toate informatiile!

 10. Am auzit de el prin liceu, cred, însă nu știam că e și credincios. Deși, cum zici, pare cam înțeleasă anapoda credința lui din moment ce ucidea cu sânge rece, iar Dumnezeu cere să nu ucizi.

 11. Am cumparat aceasta carte la vreun an dupa Revolutie. Atunci s-a deschis lo librarie Humanitas la mine in oras si cartile pur si simplu se topeau dupa rafturi, nu faceau fata la cererea mare. Era o colectie care cuprindea si pe Petru cel Mare, pe Ecaterina cea Mare si dupa multe ture am reusit sa-mi iau tot ce-mi doream.

 12. Albu Steluta Georgiana on

  Am citit cartea prin liceu. Mereu am fost fascinata de istorie si de povestile de acest fel. Jasmine a mea e totul opusul meu. Mi-a spus ca :”istoria e istorie pentru a ramane in istorie”.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
ciobănesc german
Kira, puiul meu de ciobănesc german

Kira, câinele care mi-a schimbat viața Eu am avut întotdeauna acasă cățel și pisică. Dar nu mi-am putut imagina că...

Close