“In sfarsit, nefumator” – functioneaza?

sfarsit-nefumator-audiobookDesi dedic acest articol fumatorilor, sunt convinsa ca pentru multi dintre ei nu va fi tocmai o lectura placuta de weekend. Aceasta pentru ca fumatorii, in mod special, nu agreeaza discursurile moralizatoare care indeamna la plamani verzi si respiratie mentolata. Nu intentionez, totusi, sa tin un astfel de discurs, asa ca, va invit sa cititi cu rabdare mai departe.

“In sfarsit, nefumator – metoda usoara” este o carte scrisa de Allen Carr, in urma propriilor incercari de a se lasa de fumat. Domnul Carr era fumator invederat, adica fuma 100 de tigari pe zi (5 pachete) – greu de crezut ca e posibil, nu? – pana cand pur si simplu a decis sa nu mai fumeze nici o tigara si a reusit. Din acel moment, autorul a inceput sa studieze atent psihologia fumatorului, iar in scurt timp a infiintat primele clinici destinate celor care doreau sa se elibereze de acest viciu. Pe baza experientei acumulate a scris si cartea mentionata mai sus. Cartea a avut un succes rasunator, inregistrand vanzari de cinci milioane de exemplare de la prima editie pana in prezent, a fost tradusa in peste 20 de limbi, fiind disponibila si in variantele audio si video.

Am citit si eu minunea care face lasatul de fumat usor si placut, fara simptome chinuitoare de abstinenta, fara vise cu tigari aprinse care te urmaresc pretutindeni etc, ati prins ideea. Am uitat sa mentionez ca “metoda usoara” se lauda cu peste 90% sanse de success. Nu va voi spune care a fost rezultatul in cazul meu, dar merita sa va atrag atentia cu urmatoarele afirmatii si concluzii logice sustinute de Allen Carr:

 • “Fumatul nu e un obicei – este adictie la nicotina”, astfel ca e suficient sa fumezi o singura tigara ca sa devii dependent. Fiind un drog cu actiune rapida, nivelul nicotinei din sange scade vertiginos si de aceea, cam la 30 de minute, o ora, dupa ce stingi tigara simti din nou nevoia sa fumezi. Nu e de mirare ca la un moment dat ajungi sa fumezi 20 de tigari pe zi.
 • De obicei asociem tigara cu eliberarea de stres, cu momentele de relaxare, cu placerea de dupa o masa buna etc. Ce nu realizam e faptul ca stresul, senzatia de gol si nerabdare care ne fac sa fumam sunt induse tocmai de nicotina din tigara precedenta, care paraseste organismul si naste astfel dorinta aprinderii unei noi tigari. Daca o aprinzi, primesti o stimulare instantanee, te simti relaxat, mai putin nervos si evident pui efectul bun pe seama tigarii.
 • “Nu exista doar o tigara”. Dar cred ca toti fumatorii, indiferent de categoria in care se incadreaza (ocazionali, “cinci tigari pe zi”, invederat) stiu deja asta.

Daca v-am facut curiosi, puteti sa cumparati cartea sau versiunea ei audio. S-ar putea sa functioneze. 🙂

10 thoughts on ““In sfarsit, nefumator” – functioneaza?”

 1. Nu am crezut ca este posibil sa ma las fara vointa insa m-am inselat si bine-mi pare. Nu mai fumez, am citit cartea si acum nu mai fumez. Mi se pare extraordinar…

  Reply
  • Chiar imi pare bine ca a functionat si esti in sfarsit nefumator 🙂 Acum ramane doar sa nu renunti la ce ai castigat. By the way, ai mai incercat si alte metode pentru a te lasa de fumat?

   Reply
 2. sunt la a2a zi fara tigari… am citit cartea dar nu mi se pare ca m-a lovit ideea sa nu mai fumez… mi se pare mai mult ceva de genu “hai sa vad, pot sa ma las?”

  Reply
 3. Salut sunt la capitolul 15 (cam pe la pagina 70/183) si in aceasta dimineata nu am simtit nevoia sa fumez, precizand ca sunt fumator de 4 ani.

  Reply
 4. Acum am facut si eu rost de cartea audio, am doi prieteni, fumatori inraiti care au reusit, ar fo tare sa mearga si la mine… abia astept sa ved rezultatul

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.