A venit toamna și chiar dacă îngrijirea florile de prin curte nu ne mai ocupă așa de mult timp, înseamnă că ne putem ocupa mai atent de plantele de interior.
Fiecare floare are nevoie de anumite îngrijiri și e bine să le cunoaștem.
Azi vă voi spune câteva despre Hibiscus și Guzmania!
Hibiscus sau trandafirul chinezesc este o plantă des întâlnită în casele noastre. Trandafirul chinezesc este originar din China, el crește natural în zonele tropicale, subtropicale și mediteraneene. Florile sale sunt deosebite, păcat că sunt viabile doar 24 de ore. Trebuie să știm că sunt plante ce iubesc lumina, iar după adaptare pot fi expuse direct în soare toată ziua. Însă dacă îl protejăm de razele directe ale soarelui, îl vom ajuta să înfloreacă mai des. Pentru o mai bună dezvoltare, vă recomand să răsuciți periodic ghiveciul cu 90°.
Hibiscus-ul iubește căldura, temperaturi cuprinse între 20 și 30 ° Celsius. El poate fi plantat în grădină pe timpul verii sau amplasat pe o terasă descoperită, dar iarna este necesară amplasarea lui în spații încălzite. Hibiscus-ul este necesar să fie amplasat într-un spațiu bine aerisit. Hibiscus-ul trebuie să aibă un substrat bine drenat, nisipos cu un conținut bogat în substanțe organice, care să rețină suficientă umiditate. Planta se udă des, cât să aibă pământul mereu umed, nu ud, pe perioada iernii, se udă mai rar.
Printr-o tundere periodică, vei obține forme deosebite, iar toamna se recomandă o tundere severă, însă planta va trebui ferită de curenții de aer, călduri excesive, mutări repetate, udare neregulată sau excesivă.
Hibiscus-ul este o plantă deosebită, nepretențioasă ce poate împodobi cu succes o terasă, un balcon, o încăpere însorită și caldă.
Guzmania este o plantă îndrăgită, dar efemeră, de frumusețea florii ei ne putem bucura 6 luni, poate chiar un an, iar mai apoi trebuie înlocuită cu o plantă tânără.
Guzmania este o plantă care în mediul său natural, adică în pădurile subtropicale trăiește ca epifită pe ramurile copacilor. Ele își stabilesc ca bază de creștere copacii, dar nu sunt parazite, nu dăunează copacului. Inflorescența este de culoare albă, portocalie, galbenă, mov sau roșie. După uscarea inflorescenței, planta intră într-o perioadă de repaus, când, dacă a primit o îngrijire atentă, va produce un pui lateral, iar planta mamă se va devitaliza, făcând astfel loc puiului să se dezvolte. Când puiul ajunge la jumătate din dimensiunea mamei, se detașează și se plantează într-un ghiveci, și se îngrijește normal. Guzmania se adaptează bine în spatii cu lumină indirectă. Pământul se păstrează umed, dar nu ud în exces. Rozeta centrală trebuie mentinuță în permanent umedă, fie prin pulverizare abundentă, fie prin turnarea unei cantități mici de apă. Chiar dacă floarea are o durată medie de viață, ea este îndrăgită și decorează cu succes încăperile, și asigură o calitate mai bună a aerului.
Plantele naturale purifică aerul de noxe (praf, emisii chimice din mobilier și mocheta), combat uscăciunea aerului, măresc randamentul în muncă prin senzația de confort pe care o induc.
Voi cum îngrijiți aceste plante?
Floarea din cea de-a doua poza e Aechmea, nu Guzmania, dar e ok, ca oricum sunt rude 🙂
Ioana – Aechmea are frunzele mai albe, cea din poză este Guzmania, cumpărată de la Nea Garden și de acolo știm 🙂
Pe wiki florile is descrise asa:
http://en.wikipedia.org/wiki/Guzmania
http://en.wikipedia.org/wiki/Aechmea_fasciata
Si la Magnolia sunt la fel:
http://www.magnolia.ro/Trimite-flori-in-Cluj-Napoca-si-Bucuresti/Planta-Aechmea-in-ghiveci-decorativ–pID1432.html
http://www.magnolia.ro/Trimite-flori-in-Cluj-Napoca-si-Bucuresti/Planta-Guzmania-planta-de-interior–pID1428.html
În florărie, ziceau că e Guzmania, mie mi se pare că seamănă mai mult cu Guzmania. 😀
Ok 🙂
In calitate de inginer agronom, pentru a spulbera orice urma de indoiala, in a doua poza ne este prezentata Aecmea Fascinata. Intr-adevar este inrudica cu Guzmania deoarece ambele flori fac parte din familia Bromeliaceae (Bromelii). Ambele sunt niste flori minunate care nu necesita foarte multe conditii pentru a fi cultivate in casa alaturi de noi. Singura conditie si cea mai importanta este ca florilor din aceasta familie le place sa fie udate pe frunze, ba chiar in inflorescenta creata in varful florii. E bine ca de 2 ori pe saptamana sa udam floarea direct in cupa inflorescentei.
Mulţumim de precizare.