Considerat o boală uşoară şi fără complicaţii, pe care mulţi o „lecuiesc” singuri, herpesul trebuie tratat încă de la primele semne.
Ce este?
Herpesul este o inflamaţie specifică pielii, foarte rezistentă, care are caracter recidivant, cu localizare în zona gurii şi în cea organelor genitale. După vindecare, virusul rămâne în stare latentă, ca apoi să izbucenască cu putere când organismul este slăbit.
Cauzele afecţiunii:
Virusul simplex este responsabil pentru herpes, afectându-i mai ales pe cei cu sistemul imuniatr slăbit.
Gripa, răceala, lumina soarelui, suprasolicitarea, stresul şi debutul menstruaţiei pot declanşa apariţia unui herpes.
Simptomele afecţiunii:
- apariţia la buze sau în apropierea buzelor a unor băşici umplute cu lichid gălbui şi conturate cu roşu.
- senzaţia de arsură, mâncărime şi chiar durere.
- febra şi umflarea dureroasă a glandelor limfatice din zona inghinală (în cazul herpesului genital).
Măsuri de precauţie:
Pentru a preveni infectarea sau reinfectarea cu virusul hepatic, nu folosi aceleaşi pahare sau tacâmuri utilizate de persoanele infectate şi schimbă periuţa de dinţi după ce herpesul a dispărut, pentru a preveni reinfectarea. În timpul unei erupţii herpetice şi câteva zile după încetarea acesteia, limitează toate contactele fizice (sărut şi relaţii sexuale) pentru a proteja partenerul.
Metode naturale de tratament
- Infuzează o linguriţă de amestec de rădăcină de stejar, flori de muşeţel şi frunze de salvie, în părţi egale, la ocană de apă; bea două căni pe zi.
- Infuzează o linguriţă de amestec de urzică, flori de rozmarin, frunze de pătlagină, în părţi egale, la o cană de apă; bea două căni pe zi
- Gălbenele – infuzează 5 grame de flori uscate într-un litru de apă clocotită timp de 5 minute. Strecoară. Aplică o compresă înmuiată în această infuzie pe zona afectată de trei, patru ori pe zi. Pe locul apariţiei herpesulul aplică unguent de gălbenele, de roiniţă, de propolis sau ulei de sovârv.
- Echinacea – ia câte 15 picături în apă de trei ori pe zi.
- Alifie cu propolis – unge porţiunile afectate de herpes cu această alifie de trei ori pe zi.
- Infuzie de trei-fraţi-pătaţi – prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml apă clocotită, acoperă vasul timp de 10 minute, strecoară şi bea. Bea trei căni cu infuzie pe zi.
- Comprese cu suc de mere – curăţă un măr, introdu-l în storcătorul electrci, iar în sucul obţinut umezeşte un tampon, pe care îl aplici pe herpes de câteva ori pe zi.
- Infuzie din frunze de fragi – infuzează o linguriţă plantă cu 250 ml apă în clocot, acoperă şi lasă 10 minute. Strecoară şi foloseşte pentru comprese pe zona afectată de herpes.
Remediu cu vitamine – taie o capsulă de vitamina E sau A şi unge herpesul cu uleiul din interior.
stiati ca in Suedia vaccinul antiherpetic este obligatoriu? 😉
Eu chiar nu stiam acest detaliu! E bine de stiut!