Gutuile – Merele de aur

Gutuile-mere de aurImi amintesc cu placere ca toamna pentru mine insemna, cand eram copil, aroma si mirosul gutuilor.

Nu vei gasi niciodata livezi vaste cultivate cu gutui, ei, de obicei, se gasesc cate 2,3 pomi intr-o livada. Cel mai des se cultiva in Argentina, Urugay, Spania, unde verile sunt destul de lungi si calduroase favorizand coacerea fructelor.

Legenda spune ca vechii greci aveau un ritual, de a oferi gutui la nunti. De ce ? Se spune ca miresele muscau dintr-o gutuie inainte de a intra in dormitorul nuptial pentru a avea un sarut mai aromat.

Premiul pe care Paris i l-a oferit Afroditei, a fost o gutuie. Romanii gateau gutuile cu miere, dar si cu praz. O veche legenda spune ca fructul oprit din carea muscat Adam, nu era mar, ci gutuie.

Beneficiile consumului de gutui – te fereste de anemie, maresc imunitatea organismului si datorita continutului mare de vitamica C, stimuleza pofta de mancare.

Gutuile sunt fructele cele mai bogate in vitamine si minerale, cu un continut ridicat de glucide, vitaminele A, B, C, calciu, potasiu, fosfor, magneziu si fier.

Oxidant de incredere, gutuia este in topul celor mai bune arme impotriva radicalilor liberi, ce previn imbatranirea prematura si combate eficient cancerul.

Gutuile se recomanda in tratamentul afectiunilor pulmonare, tuberculozei, ajuta ficatul si pancreasul, in caz de astm si bronsita, dureri articulare, eczeme, hemoroizi, hepatita, hipertensiune arteriala, infectii respiratorii.

Ca si produs cosmetic, gutuile ajuta la estomparea ridurilor. Cojile de gutui se lasa in rachiu 15 zile. Se aplica pe tenul demachiat. Iar din frunze si fructe, se prepara o infuzie, ce se utilizeaza sub forma de comprese.

Pentru a putea beneficia de aroma si beneficiile lor, gutuile se pot prepara sub demunite forme: gem, dulceata si marmelada, nectar si compot.

Cum se obtine nectarul de gutui ?

Ai nevoie de 1 kg de gutui,1 kg sirop de miere de albine((siropul de miere se prepara din 0,750 l apa si 0,300 kg miere de albine). Gutuile se aleg sa fie bine coapte, galbene, se spala, se curata de coaja si se divizeaza sub forma de taitei, utilizand un robot de bucatarie/razatoare. Taiteii se fierb in apa pana se inmoaie, apoi se strecoara cu grija printr-o sita de bucatarie.Taiteii fierti se maruntesc fin, transformandu-se in piure cu ajutorul unui robot de bucatarie. In lichidul ramas rezultat in urma fierberii taiteilor, care contine cantitati mici de glucide si elemente minerale, se adauga mierea pentru prepararea siropului. Piureul de gutui se amesteca cu siropul de zahar si se aduce la temperatura de fierbere, si se mentine 3 minute. Nectarul fierbinte, la o temperatura de aproximativ 80oC, se dozeaza in sticle sau borcane, care se inchid ermetic. Pentru o mai buna conservare, sticlele cu nectar se recomanda sa se fiarba pe baie de apa, cam 15 minute.

Vrei compot de gutui ? Iata reteta. Gutuile bine coapte, galbene, se spala, se curata de coaja, se taie in sferturi, indepartandu-se samburii. Sferturile se divizeaza in felii cu grosimea de1,5 cm. Se prepara un sirop de zahar aromatizat cu vanilie. In siropul de zahar adus la fierbere se adauga feliile de gutui, astfel incat sa fie bine cuprinse in sirop. Se lasa sa fiarba 10 minute, apoi feliile de gutui se scot cu ajutorul unei spumiere si se asaza in borcane. In borcane, feliile de gutui trebuie asezate astfel incat sa ramana un spatiu liber de 3 cm pana la gura acestora; apoi, borcanele se umplu cu sirop de zahar fierbinte si se inchid ermetic. Pentru o mai buna conservare, borcanele se fierb pe baie de apa 25 de minute.

Imbogateste-ti camara cu dulceata de gutui.

Ai nevoie de 1 kg gutui, 1,3 kg zahar, 500 ml apa, sucul de la o lamaie. Gutuile bine coapte, galbene, se spala, se curata de coaja si divizeaza sub forma de taitei sau cuburi, utilizând un robot de bucatarie/razatoare. Din zahar si apa, se prepara la cald un sirop. In siropul caldut, se adauga imediat dupa oparire, taiteii sau cuburile de gutui si se fierb pana la inmuierea texturii. Dulceata este gata atunci cand siropul are o consistenta corespunzatoare, specifica, iar taiteii de gutui au un aspect lucios si plutesc in tot siropul. Acum se adauga sucul de la lamaie si se mai mentine la foc mic 3 minute. Dulceata se toarna fierbinte in borcane, se inchid ermetic.

Fiecare luna de toamna, ne aduce noi arome si trebuie sa ne bucuram de beneficiile fiecarui fruct.

compot gutuigem gutuidulceata de gutui

2 comentarii la „Gutuile – Merele de aur”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.