Toamna ne lasa inca sa ne bucuram de zile frumoase si calduroase, ideale pentru o plimbare in natura si iti recomand Gradina Zoologica de la Targu-Mures. Drumul spre gradina este pietruit si trece printr-o padure dandu-ti posibilitatea sa te relaxezi. Gradina Zoologica din Targu-Mures este una dintre cele mai vechi, ea a fost infiintata in anul 1960 si la inceput avea doar 700 mp2, cele zece animale: 3 lupi, 2 ursi, 2 fazani si o caprioara traiau in constructii improvizate. Daca in 2008 s-au inregistrat 100 000 de vizitatori, in 2009 numarul lor a depasit 250 000 de vizitatori.
Cu ce ii asteapta gradina pe vizitatori? Cu o suprafata de 20 de hectare si peste 500 de animale din 120 de specii, din fauna locala si exotica.
Gradina Zoologica din Targu-Mures este a doua din tara ca intindere si varietate a speciilor si singura recunoscuta pe plan european deoarece este amplasata in intregime in mijlocul unei rezervatii naturale, respectand totodata toate normele de protectie a animalelor afate in captivitate. Astfel, aceasta gradina este singura unitate de profil din Romania inclusa in circuitul european. Ce inseamna aceasta? Ca poate primi, prin transfer si fara costuri, animale de alte gradini zoologice.
Gradina Zoologica din Targu-Mures este organizata pe 5 sectoare, iar cei 31 de ingrijitori specializati asigura munca zi de zi.
Iata care sunt cele 5 sectoare:
- Pavilionul Primatelor – aici gasesti 10 specii de maimute reprezentanti din Africa: paviani cu mantie, babuin, cercopiteci, maimuta de savana, maimuta husar, magotul, reprezentanti din Asia: macacul comun, macacul japonez, macacul porc si macacul resus iar din America de Sud doar apela. Pavilionul este imbogatit cu plante tropicale, bananierul, palmierul, specii de ficusi.
- Sectia ierbivorelor – ele beneficiaza de de partea cea mai inalta a rezervatiei si este ingradita.
- Sectia carnivorelor – cuprinde feline, ursi, pasari de prada, mamifere mici.
- Felinele le gasesti in Pavilionul leilor, aici poti admira leii, leoparzii si juguarii, care au nevoie de caldura in adapost pe perioada iernii. Tot in acest pavilionul vei gasi si custi cu pume, rasi si pisici salbatice. Ursii si lupii pot fi admirati in amplasamentul ursilor. Tigrii au amenajat un spatiu cat se poate de natural.
- Pavilionul tropical – a fost inaugurat in 1983 si are trei sub-pavilioane: acvaristica, volierele papagalilor si reptilele. Stiati ca primul acvariu public a fost deschis la Gradina Zoologica din Londra, in anul 1853?
Gradina Zoologica are si un lac artificial care in timp a devenit biotop adevarat, cu o fauna diversa.
Ce mai ofera aceasta gradina zoologica si mi s-a parut foarte buna ideea? O pensiune pentru catei! Proprietarii de catei nu trebuie sa isi faca probleme cand pleaca in concediu, ei au la dispozitie aceasta pensiune cu ingrijitori profesionisti. Taxa este de 10 lei/zi.
Directorul de la Zoo anunta cu mandrie ca in curand spatiul se va mari de la 20 de hectare la 40, si se va face o semirezervatie pentru elefanti si girafe, cerbi si zimbri.
Distantele dintre marile orase si obiectiv:
- Satu-Mare – Targu-Mures – 271 km
- Oradea – Targu-Mures – 249 km
- Cluj-Napoca – Targu-Mures -101 km
- Suceava – Targu-Mures – 261 km
- Timisoara – Targu-Mures – 327 km
- Sibiu – Targu-Mures – 112 km
- Brasov – Targu-Mures -168 km
- Bucuresti – Targu-Mures – 330 km
Harta:
Vezi Harta Marita
Iti doresc plimbare placuta si astept parerile tale!