Gladiatorul, 2000

GladiatorulAnul trecut cand am vizitat ruinele amfiteatrului din Ephesus, Turcia, mi-am amintit de Colloseum-ul din filmul Gladiatorul. Acesta e un film la care eu as putea sa ma uit de nenumarate ori, e un film deosebit.

Gladiatorul a fost regizat de Ridley Scott, scenariul a fost scris de David Franzoni, John Logan si William Nicholson, bugetul necesar 103 milioane dolari. Acest film a fost filmat in Maroc, Malta, Italia si Marea Britanie.

Filmul Gladiatorul a castigat nenumarate premii, bine-meritate.

Premiile Oscar, castigate in 2001, au fost pentru:

  • cel mai bun film,
  • cele mai bune efecte vizuale,
  • cel mai bun sunet, cele mai bune costume
  • cel mai bun actor in rol principal, Russell Crowe,

si a fost nominalizat pentru:

  • cel mai bun scenariu,
  • cel mai bun actor in rol secundar,
  • cea mai buna imagine, cel mai regizor,
  • cea mai buna scenografie,
  • cel mai bun montaj,
  • cea mai buna coloana sonoara.

Tot in anul 2001, a castigat si Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film (drama), cea mai buna coloana sonora si a fost nominalizat pentru cel mai bun regizor, cel mai bun actor in rol secundar, cel mai bun actor. Si a fost nominalizat in anul 2000 la Festivalul Filmului European pentru Trofeul Screen International.

Ce este un gladiator? Un luptator in spectacole publice, care lupta in arena cu alt gladiator sau cu fiare salbatice. Filmul prezinta o poveste deosebita de aventuri cu gladiatori din arenele Romei antice.

Tag-line-ul filmului: „Un erou va rasari. Ce facem in viata poate intra in istorie.”

Regizorii recunosc ca au avut emotii atunci cand au inceput acest proiect. Nu stiau cum va reactiona lumea la acest gen de film. Si-au pus increderea in actorul principal care avea un impact deosebit asupra publicului, avand rolul de a-l transpune in acea lumea, in acele timpuri. Russell Crowe li s-a parut actorul perfect pentru acest rol datorita intensitatii si convingerii cu care isi joaca rolul de fiecare data.

Maximus joaca rolul unui general in armata, apreciat de imparat. Dar invidia fiului de imparat, il fac sa ajunga sclav si apoi gladiator. Commodus, fiul imparatului, isi ucide tatal pentru tron si e mereu invidios pe Maximus. Rolul gladiatorilor i-a solicitat foarte mult fizic, ei avandu-l ca partener pe Ralf Moeller, fost campion de bodybuilding. Actorii au fost, de asemenea, cascadori foarte experimentati.

Russell Crowe declara ca niciodata cand a acceptat un rol nu s-a gandit cat de mult va fi solicitat fizic, dar dupa cateva antrenamente s-a gandit ca poate ar fi fost mai bine sa accepte un rol de sofer de autobuz.

Producatorul, Branko Lustig, declara ca cel mai greu s-a lucrat cu o categorie aparte de actori: tigrii. Iata ce spunea el: „Tigrii sunt doar niste pisici mai mari; le poti spune ceea ce trebuie sa faca, dar nu asculta intotdeauna.”

Russell Crowe isi aminteste ca in timpul filmarilor a primit un bilet ce l-a facut sa zambeasca. “Mi-au trimis un bilet cerandu-mi sa nu joc fotbal deoarece s-ar putea sa ma accidentez. Pana in acel moment jucasem scene de lupta una dupa alta, asa ca am trimis biletelul inapoi spunandu-le: « Ma pot lupta cu patru tigri, dar nu pot juca fotbal? Lasati-o balta. Cu multa dragoste Russell. “

Mie mi-a placut foarte mult acest film. Tie care scena ti-a placut cel mai mult?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.