Fringe – dramă, horror, mister, serial, 2008

Fringe - dramă, horror, mister, serial, 2008Divizia Fringe a fost creată pentru a preveni, combate şi a face faţă celor mai inexplicabile fenomene întâlnite pe pământ. Fringe este un serial relativ nou, cu un potenţial foarte mare.

Este un mix între Dosarele X, CSI, Flash Forward,etc. Fringe ne oferă teorii interesante, ne oferă explicaţii la cele mai ciudate şi de neexplicat fenomene. Fie că este vorba despre dispariţii, oameni care pot să îşi schimbe forma, universuri paralele, discuţii cu morţii, regenerare celulară, toate acestea sunt explicate şi le sunt oferite un înţeles.

Povestea a început cu experimentele a doi foarte buni prieteni fizicieni, neurologi, genii, Doctorul Bishop (caracterizat de către unul dintre cei trei creatori ai serialului, Roberto Orci ca fiind „Frankenstein combinat cu Albert Einstein) şi Doctorul William Bell. Amândoi aveau o viziune largă şi mult diferită faţă de restul societăţii asupra tuturor lucrurilor care îi înconjurau. Cu ajutorul matematicii, a fizicii şi folosindu-se de capacităţile nelimitate ale creierului uman au dezvoltat cele mai neobişnuite teorii şi au încercat să ducă la îndeplinire cele mai neobişnuite gânduri. Împreună au creat Massive Dynamics, companie care ajută departamentul de apărare al Statelor Unite să facă faţă celor mai imprevizibile arme sau ameninţări.

Ulterior, un copil furat dintr-o realitate paralelă avea să schimbe lumea. În timp, efectele traversarii în celălalt univers, a distrugerii balanţei naturale, au început să se resimtă şi în această realitate, alunecând încet către începerea unei lupte pentru supravieţuire.

Vă daţi seama că nu este posibil ca un serial de o asemenea anvergură să nu aibă şi o figură feminină pe măsură. Agentul Dunham (pe numele ei real Anna Torv) este o frumoasa blondă, mereu serioasă şi deosebit de dedicată muncii sale. Este direct implicată în salvarea universului din cauza cortexiphanului, un drog administrat în copilărie chiar de către doctorul Bishop. Cortexiphanul are rolul de a oferi calităţi speciale, anumite puteri celor care l-au încercat. Pentru agentul Dunham efectul cortexiphanului înseamnă capacitatea de a călători într-o lume paralelă, capacităţi telekinetice şi o inteligenţă mult peste medie. Pentru alţii a însemnat invizibilitate, telepatie sau forţă.

A privi într-o oglindă pentru a vedea cealaltă lume, traversarea universului şi alterarea lui prin aducerea unui personaj, un copil, în acest univers, a însemnat gongul ce anunţa prima repriză a luptei între universuri. Ambra este elementul care blochează zonele în care apar falii în univers, acolo unde acesta începe să se destrame. De cealaltă parte, în celălalt univers, se consideră că unica scăpare este distrugerea acestui univers, pe când aici, Doctorul Bishop luptă să le salveze pe amândouă.

Pentru cei care au fost fascinaţi de Dosarele X, este foarte probabil ca Peter şi agentul Dunham să ia locul lui Mulder şi a lui Scully. Totul se petrece în elemente de gri, rar sunt smulse zâmbete de pe chipurile actorilor, iar teoriile emise în cazurile întâlnite sunt la limita imposibilului. Ceea ce pentru unii ar însemna viziune, pentru alţii nu este decât o satiră. Mă refer aici la satirizarea inevoluţiei din ultima perioadă, comparativ cu anii 80. Pentru oricare dintre cazurile întâlnite pe parcursul serialelor, doctorul Bishop realizează că la un moment dat, în trecut a iniţiat un experiment asemănător. Este de menţionat şi lipsa unor bucăţi din creierul doctorului Bishop, ceea ce îl face să aibă anumite lacune. Inteligenţa reală a doctorului Bishop ar fi rezolvat oricare dintre aceste cazuri în cel mult zece minute, dar care ar mai fi fost farmecul? Acele bucăţi fizice de creier extirpate, îi conferă doctorului o apropiere de normalitate şi o anumită doză de umanitate.

Pentru cei pasionaţi de mistere, de situaţii inexplicabile, sf-istice, Fringe este un serial care nu trebuie ratat sau care trebuie adăugat la portofoliu.

2 thoughts on “Fringe – dramă, horror, mister, serial, 2008”

  1. Aş vrea doar să anunţ, pentru cei care au început să urmărească serialele Fringe, The Big Bang Theory, că ambele au început din nou să ruleze cu noile sezoane. Vizionare plăcută!

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.