Cine nu îți dorește un zâmbet perfect?
Știi că ai probleme cu dantura – de la carii și până la dinți lipsă, ai vrea, în aceeași măsură să rezolvi și neplăcuta problema a culorii dinților și, dacă tot ești la acest capitol, și pe cea a mușcăturii incorecte și a premolarilor care vin peste incisivi. Adevărul este că nivelul actual de evoluție al tratamentelor stomatologice, cu orice problemă te vei fi confruntat, medicii stomatologi găsesc soluții. Una dintre cele mai populare metode restaurative sunt implantul dentar și fațetele dentare. Adeseori, deoarece acestea au drept scop reconstrucția danturii, acestea sunt confundate. Așadar, în acest articol, vom discuta despre ce este un implant dentar și ce sunt fațetele, diferența dintre acestea și ce probleme rezolvă fiecare.
***Implantul dentar este o rădăcina artificială care înlocuiește cu succes un dinte pe care l-ați pierdut. Seamănă că un șurub care se implantează în os. Dacă nu mai aveți os natural, medicul face o intervenție numită adiție osoasă, astfel încât această să dea suficientă stabilitate rădăcinii implantate. Deasupra rădăcinii se fixează un bont protetic, iar deasupra bontului, o coroana care poate fi din diverse materiale precum zirconiu, ceramică, metal-ceramic.
***Implantul dentar este recomandat de medicul stomatolog pentru pacienții cărora le lipsesc unul sau mai mulți dinți, întrucât acest tratament previne apariția complicațiilor la nivelul osului mandibular sau maxilar, îmbolnăvirea și migrarea dinților sănătoși rămași. Desigur, tratamentul cu implant este indicat imediat după ce ți-ai pierdut dintîi din diverse cauze, deoarece cu cât trece mai mult timp de la pierderea dinților, cu atât osul se va subția și nu va mai putea susține un implant dentar. Situațiile de acest tip au rezolvare, însă acestea prelungesc perioada de tratament.
În ceea ce privește partea de fațete dentare, acestea sunt tratamente cu precădere estetice. O fațetă este un înveliș ceramic subțire, rezistent și durabil, care se aplică prin cimentare peste suprafața vizibilă a dintelui. Acestea sunt utilizate pentru a corectă sau îmbunătăți aspectul zambetului. În acest fel, defectele dinților din zona frontală sunt perfect mascate, iar tu te vei putea bucura de zâmbetul mult dorit. Fațetele dentare reprezintă soluția cea mai rapidă de a obține și păstra pe termen lung un zâmbet cât mai estetic și alb. Procesul de fatetare dinți este o varianta mai rapidă și mai puțin invazivă la protezarea prin coroane dentare, unde pierderea de țesut dentar este mai mare. Durata de viață a unor fațete dentare ceramice este între 5 și 10 ani. Fațetele dentare sunt recomandate în următoarele situații:
- Când dinții sunt fisurati, sparți, crăpați sau ciobiți
- Când există strungăreață (spațieri între dinți)
- Când dinții au mici imperfecțiuni sau pete de culoare
Multumim pentru informatii.
Am mare grijă de dinții. Ambele sunt o bună invenție și e bine că putem apela la ele.
Cu siguranță niste invenții minune. Putem avea dantura dorită, una frumoasă și sănătoasă, datorită lor.
din fericire, in afara de detartraj, altceva nu trebuie sa fac dintilor mei. chiar arata ok si sunt sanatosi
Dantura este una dintre cele mai bune investitii. Eu sunt multumita de dantura mea, dar as vrea sa imi albesc dintii mai mult.
Eu nu am o moștenire genetică bună la capitolul dantură, astfel că mai toată viața am mers la stomatolog pentru diverse intervenții. Sunt și nu sunt mulțumită de starea dinților mei.
Am luat în considerare o astfel de intervenție dar e cam scump momentan.
Foarte interesant! Să știi că nu știam unele lucruri, deci m-au ajutat să le înțeleg mai bine. Chiar îmi propusesem să apelez la un serviciu de implant /fațete dentare.
Mulțumesc!
Nici eu nu stiam diferenta clara intre ele.. Mersi pentru sfaturi! Sper sa nu am nevoie niciodata, dar e bine sa fim informati din timp!!
Fix asta e in planul meu cat de curand. Trebuie sa imi fac niste implanturi si un plan de tratament pentru toata dantura.
După ce termin tratamentul ortodontic o sa am nevoie de un implant dentar.
Clar sunt o inventie buna. Si eu as apela la ambele variante, daca ar fi cazul.