Cum amplasăm corect aparatele electrocasnice în bucătărie?

Planificare electrocasnice în bucătărie

Sunteți la etapa planificare bucătărie? Sau vă doriți să vă reamenajați bucătăria? Iată câteva idei esențiale de care ar fi bine să țineți cont. E ușor să alegem mobila și culoarea ei. E simplu să ne decidem între gresie sau parchet. Alegem cu ușurință chiar și electrocasnicele pentru bucătărie. Însă partea cea mai grea este cu amplasarea lor în bucătărie.

Este foarte important ca bucătăria să aibă un aspect plăcut, dar mai importantă e funcționalitatea ei. Toate trebuie plasate pentru a face gătitul mai simplu. Cu cât vei amplasa mai corect electrocasnicele, cu cât vei avea totul la îndemână, vei găti mai ușor.

Cum amplasăm cât mai bine unele electrocasnice în bucătărie

La începutul amenajării bucătăriei, vă recomand să stabiliți prima dată amplasarea chiuvetei. Așa recomandă și marii designeri. Cu sau fără mașină de spălat vase, tot petrecem mult timp la chiuvetă. Eu aș recomanda plasarea chiuvetei lângă un geam. E extrem de util să ai lumină naturală la chiuvetă. Amplasarea electrocasnicelor trebuie făcută în funcție de cât de des folosim acel aparat.

electrocasnice în bucătărie

  • Utilizate foarte des

Aparatele electrocasnice pe care le folosim cel mai des trebuie să le amplasăm corect. Ce înseamnă corect? Adică să ne fie comod să le utilizăm. Și să avem în jurul lor, toate cele necesare. De exemplu, când stabilim locul unei astfel de plite, trebuie să avem în apropiere corpul jolly cu uleiuri și sosuri. De la plită, trebuie să avem acces ușor la ustensilele de bucătărie necesare gătitului.

Mașina de spălat vase ar trebui amplasată lângă chiuvetă. După ce limpezim vasele sau îndepărtăm resturile mari, să le depozităm rapid în mașină.

Cafetiera trebuie să fie amplasată lângă raftul cu cafea. Prăjitorul de pâine cât mai aproape de sertarul unde ținem pâinea.

Frigiderul sau combina frigorifică e bine să fie poziționat lângă un perete extern, nu foarte aproape de perete. Eu l-aș plasa lângă blatul de lucru pentru a avea acces rapid la ingrediente.

  • Utilizate periodic

Aici este vorba despre mașina de făcut înghețată, mașina de tocat nucă/biscuiți, aparatul de făcut sendviciuri sau cel de wafe. Ne place să ne cumpărăm toate electrocasnicele. Însă ajungem să le folosim doar în anumite perioade ale anului. Înghețată ne facem cel mai des, vara. Storcătorul de fructe îl folosim mai mult iarna. Aceste electrocasnice ar trebui să aibă un loc al lor, pe blat dacă spațiul ne permite, și dacă nu, în cămară.

  • Utilizate foarte rar sau deloc

De multe ori primim aparate utile, însă ajungem să nu le folosim niciodată. Uneori, pare mai simplu să tocăm legumele cu cuțitul decât să asamblăm tocătorul/mărunțitorul de legume. Până montezi storcătorul de citrice, îl speli și îl pui la loc în cutie/raft, storci rapid citricele cu o furculiță.

Organizează bucătăria pentru a găti comod

Într-o bucătărie organizată și cu electrocasnicele amplasate cât mai ergonomic, vei găti mult mai comod. Nu există o regulă pentru a le amplasa. Asta rămâne la latitudinea ta. Fiecare bucătăreasă le va amplasa pentru a găti mai rapid. Însă în funcție de cât de des le folosești, decizi dacă locul lor e în bucătărie sau în debara.

Care este criteriul de care țineți cont când amplasați electrocasnice în bucătărie? Sunt împărțite în cele trei categorii propuse de mine?

Foto

45 de comentarii la „Cum amplasăm corect aparatele electrocasnice în bucătărie?”

  1. Frigiderul pe peretele exterior l-am pus si eu, mai departe ceva de aragaz ca stiu ca bunica zicea ca nu e ok aburul pentru el. Bine, am eu hota, dar nu e prea grozava si atunci tot se face abur daca fierb ceva fara capac. Aparatele electrocasnice mici la mine nu aveau loc pe blat pentru ca e micut, dar a rezolvat domnul Dragomir – a facut un raft din lemn pentru ele.

    Răspunde
  2. Un articol foarte util, cel puțin pentru mine Chiar am renovat de curând bucătăria și urmează sa îmi achiziționez electrocasnicele și mobilierul, acum mi-am schimbat total planul, am modificat planul, le-am schimbat deja locurile.

    Răspunde
  3. Daca spatiul iti permite poti face orice. Daca nu cauti metode de a te adapta astfel incat sa ai parte de tot confortul. Eu partial mi-am amenajat bucataria. Mai am mici modificari de facut, insa in momentul de fata este perfect functionala si imi este foarte usor sa gasesc tot ce am nevoie. Singurul lucru care recunosc,. nu-mi prea place, este amplasarea chiuvetei. Insa la bloc e mai greu sa faci modificari. Sfaturile sunt foarte utile.

    Răspunde
  4. Nu conteaza daca ai cea mai scumpa mobila sau cele mai noi electrocasnice, daca nu ai o fluiditate in folosirea lor iti va fi greu sa le expoatezi la maxim.Aceste sfaturi prind foare bine tuturor pentru o maximizare a spatiului.

    Răspunde
  5. Interesant 🙂 nu m as fi gandit ca o ordine propriu zisa ar schimba atat de multe intr-o bucatarie. Nu stiam ca se porneste de la amplasarea chiuvetei

    Răspunde
  6. Faza cu plita si corpul jolly, au tinut cont cei care mi-au facut mobila, in schimb e harababura totala, am toate aparatele pe blat, ma incurca maxim, imi vine sa le arunc, ca nu-s folosite prea des, dar nici sa le pun bine nu imi vine, ca daca mi se pune mie pata ca vreau un sandwish ps: nu am folosit aparatu de un an, colecteaza praf :))

    Răspunde
  7. Eu fac parte din aceea categorie de oameni care își face aranjează casa după stare și ceea ce vrea sa exprime și nici decum’ după specialiști. Mi se pare ca așa îmi pot exprima mult mai ușor personalitatea.

    Răspunde
  8. Mi-am redecorat de curând bucătăria. Am aranjat electrocasnicele după utilitatea lor și spațiul pe care îl ocupa. Sincer cred ca trebuia sa îmi aranjez altfel sertarele pt ca uleiurile și sticlele de sosuri sa îmi fie mai la îndemână. Acum picur tot dulapul când gătesc pana ajung cu ele la plita.

    Răspunde
  9. Imi place ideea de a pune chiuveta la fereastra, asa mi as fi dorit si eu, insa nu a fost posibil. Nu am geam pe peretele pe care e mobila 🙁

    Mai avem de amenajat si barul, asadar o sa tin cont de sfaturile tale.

    Răspunde
  10. Foarte utile sfaturile tale si chiar imi place felul in care le-ai organizat. Eu trebuie sa ma adaptez unei bucatarii nu tocmai spatioase de bloc si sa incorporez toate aceste elemente intr-o bucatarie si balcan. Nu este imposibil, dar na! Tot timpul vrem mai mult

    Răspunde
  11. Mie imi place sa fiu organizată, dar sa Am,totusi, cât mai multe aparate la indemana. Visez la o bucătărie enormă. Sper sa fie asa cum mi-o doresc.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.