Băuturile alcoolice alterează toate simţurile
Să presupunem că la o masă stau 3 persoane şi fiecare consumă o anumită băutură: prima un pahar cu whisky, a doua, o bere, a treia un pahar cu vin de 12 grade. Care dintre ele este mai câştigată? Niciuna!
Deoarece nu contează natura băuturii, ci cantitatea de alcool ingerată. În definitiv, aceste 3 persoane au absorbit aceeaşi cantitate de alcool 10 grame.
Sub influenţa alcoolului, comportamentul se schimbă imediat.
În prima fază, alcoolul facilitează comunicarea, expansivitatea. Apoi, încep să se altereze simţurile: creşte timpul de reacţie vizuală, se modifică gustul şi mirosul, provocând pierderea interesului pentru degustare. Bând mai mult, coordonarea mişcărilor şi vigilenţa se alterează, mersul devine incert, tulburările vizuale şi auditive se accentuează.
Persoana devine umbra ei însăşi.
În acest stadiu, se impune o noapte de somn bun, pentru a evita intrarea în ultima fază după ce s-a consumat un pahar în plus: coma alcoolică care se manifestă prin scăderea temperaturii corpului, a presiunii arteriale. Coma survine la un nivel al alcoolemiei care variază de la un individ la altul. Se presupune că este în jurul valorii de 3g/l.
Femeile sunt mai vulnerabile
Bărbaţii posedă o rezistenţă la alcool mai mare ca a femeilor. Trei motive explică această realitate biologică.
1. Constituţia bărbatului. Cu cât este mai voinic, cu atât nivelul alcoolemiei este mai ridicat. Aceeaşi cantitate de alcool ingerată se va repartiza într-un volum mai mare, decât în cazul unei femei mici şi slăbuţe.
2. La femei, enzima care participă la degradarea alcoolului este mai puţin activă decât la bărbaţi, ceea ce face ca alcoolul să fie eliminat mai lent.
3. Femeia este mai vulnerabilă şi din raţiuni genetice. După un singur pahar cu vin, femeile se înroşesc la faţă, li se face rău. Se vorbeşte despre efectul „antabuz”.
Tot din cauze genetice, femeile sunt predispuse la cancer al gurii, esofagului sau faringelui, afecţiuni hepatice.
O altă întrebare esenţială: cum eliminăm beţia?
A bea un pahar cu vin roşu de 10-12° pe stomacul gol, înseamnă o creştere a alcoolemiei mai mare decât dacă acelaşi pahar se bea la masă. Alcoolemia va fi în acest caz de 0,2g/l după ingestia a 10 grame de alcool pur. Aproximativ 30 de minute până la 2 ore sunt necesare pentru revenirea la normal.
Cel mai bun mijloc pentru a elimina alcoolul, este să se lase timpului organismului să-şi facă treaba.
Ficatul asigură 95% din degradarea alcoolului.
Alte căi de eliminare sunt: sudoarea, urina, aerul expirat de plămâni. Acestea însă nu înlocuiesc niciodată munca ficatului.
Tehnica de a bea apă multă pentru a elimina alcoolul, este puţin eficientă. Duşul rece sau plimbarea în aer liber nu aduc nimic bun, în afara riscului de a face chiar rău, dacă s-a consumat mult alcool.