Cât de mult dăunează secretele ?

secret

Secrete, cine nu are secrete ? Mereu am crezut că oamenii sunt buni, că pot să-mi deschid sufletul în faţa lor, că pot să le spun tot. Cu timpul, am observat că oamenii ţin secret absolut tot ce fac, tot ce realizează, toate proiectele de viitor. Dar tot aceşti oameni secretoşi, sunt mereu curioşi de ceea ce ar putea face altcineva.

Sunt o fire deschisă, cu o prea mare încredere în oameni, am vrut mereu să cred că oamenii sunt buni şi că îmi vor binele. Am ajuns la concluzia că oamenii nu sunt chiar aşa nevinovaţi cum par, că nu ştiu să se bucure pentru altul, că nu mai au curaj să discute cu ceilalţi nimic din ceea ce fac.  Toţi preferă să ţină secret fiecare detaliu din viaţa lui, că va minţi când va avea ocazia fără să se gândească la repercursiuni. O minciună spusă azi va trebui continuată zi de zi, dar totuşi adevărul va ieşi într-o zi la lumină şi vei pierde încrederea unui prieten. Veţi spune “scuzele îmi vor fi acceptate”, aşa e, oamenii buni te vor ierta că ai minţit dar nu vor mai avea niciodată încredere în tine. Şi nu uita, fără prieteni nu poţi trăi.

De cele mai multe ori, calitatea unui prieten este subestimată, rolul lui este binestabilit, dar oare faptul că suntem prieteni nu înseamnă că suntem egali…? Că aşa cum eu îţi dezvălui secretele mele şi discut cu tine toate proiectele de viitor, tot aşa aştept şi eu să ai încredere în mine şi să-mi dezvălui ce urmăreşti pe viitor?

Am greşit având prea mare încredere în oameni, în prieteni, am greşit împărtăşindu-le toate speranţele mele. Dar, mai devreme sau mai târziu, mi-am învăţat lecţia, să-mi aleg cu mai mare grijă oamenii în care pot avea încredere.

Cum putem identifica oamenii în care putem avea încredere? Sunt acei oameni care se bucură pentru noi necondiţionat, indiferent de statutul lor. Sunt acei oameni care îţi devin prieteni apropiaţi în timp, care îţi câştigă încrederea fără să facă nimic spectaculos. Sunt acolo la momentul potrivit, mereu cu o vorbă bună, cu un sfat, fără nici cea mai mică urmă de invidie, de gelozie…

Mă bucur să spun că descopăr în jurul meu oameni care mi se confesează, oameni care îmi împărtăşesc secrete din viaţa lor, oameni care consideră că se pot baza pe mine, că pot avea încredere în mine. Mă bucur  să ştiu că am câţiva oameni, puţini, dar am, oameni pe care îi pot suna la orice oră, oameni care se pot bucura pentru mine necondiţionat, oameni care vor ştii să fie alături de mine mereu, acolo, de fiecare dată.

Secretele ne îndepărtează prea mult de prieteni, iar eu ştiu că prietenii adevăraţi sunt parte din viaţa mea!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.