Mi-a placut dintotdeauna sa gatesc, de aceea am si decis sa fac un curs de bucatari. Dar mereu am incercat sa ma eschivez cand era vorba de taiat ceapa. De ce? Pentru ca imi aducea lacrimi in ochi!
Ceapa este bine cunoscuta pentru abilitatea ei de a ne face sa plangem, datorita proprietatii ei de a elibera un gaz care se formeaza cand ceapa este strapunsa. Cand acest gaz intalneste ochii, se transforma intr-o “forma” de acid sulfuric.
Este posibil sa evitam sa plangem cand taiem o ceapa? Remediile casnice se intind de la cele mai neatractive (respira pe gura si pune niste morcovi in nas) la cele sugestive (aprinde o candela si taie-o sub jet de apa). Cele mai multe remedii au scopul de a tine acidul sulfuric in sucul cepei si a evita sa iti umple ochii cu lacrimi.
Unele persoane au ochii mai sensibili la acest acid. Scufundarea a doua jumatati de ceapa in otet alb, va indeparta o parte din acid, dar facand in acest fel, poti compromite savoarea cepei. Ochelarii pot sa tina la distanta acidul din ceapa de ochii tai. Ochelari in bucatarie? Serios?
Cand tai ceapa, este normal sa mai si plangi. Daca plangi, inseamna ca ai o ceapa proaspata si puternica!
Iata cateva sfaturi pe care merita sa le urmezi:
Chiar daca nu dispui de mult timp, daca tii ceapa 5 minute in congelator, va ajuta enorm; (dar nu mai mult de 5 minute, odata inghetata, nu o vei mai putea folosi).
Taie ceapa sub jet de apa rece pentru a indeparta substantele iritante inainte de a ajunge la ochii tai.
Evita radacina – curata ceapa de coaja exterioara insa fara a taia radacina. De ce? Deoarece radacina de la ceapa ascunde un depozit semnificativ de componente sulfurice de concentratie mare.
Incearca sa tii ceva in gura in timp ce tai ceapa. Cum poate asta sa ajute? Ei bine, teoria spune ca daca tii ceva in gura, vei fi fortat sa respiri mai mult pe gura, si eviti sa inspiri substantele iritante.
Daca folosesti des ceapa, taie mai multe cepe deodata si pastreaza-le intr-o caserola in frigider. Le poti folosi cand a nevoie de ele, si in acelasi timp, vei economisi timp si . . . lacrimi.
In gura se tine, de obicei, apa… eu asa stiu
Si mai e o varianta, pe care o practic avand in vedere ca masa de bucatarie se afla langa geam: stau cu fata la aer, ca sa zic asa, si respir aerul de afara. Astfel, nu inhalez mirosul de ceapa. 🙂
Eu tot incerc sa vad care metoda e mai eficienta 🙂
eu tai Ceapa la geam sau sub hota de la aragaz sant cele mai bune optiuni pentru a nu plange cand tai ceapa :o)))))
vedeti aici http://www.youtube.com/watch?v=QmhpW8NDG6o