Ne bucuram atunci cand vine vara, dar ea ne aduce si acesti muscatori de elita: tantarii! De cate ori nu i-am vanat noaptea? Cate nopti am pierdut din cauza muzicii lor?
Tantarii pot fi gasiti oriunde in lume, mai ales in zonele cu umiditate puternica. Ei se inmultesc in mlastini, lacuri sau oriunde exista apa statatoare. Tantarii masculi se hranesc in principal cu nectarul florilor. Femelele “ataca” gazda pentru a se hrani cu sangele acesteia, doar astfel fiind capabile sa creeze urmasi. Cand femela tantar “inteapa” pielea, creeaza in aceasta o gaura foarte mica in care isi injecteaza propria saliva, (care este responsabila de mancarimi si bubite), ce contine proteine ce impiedica coagularea sangelui pentru a il putea extrage pana cand se satura. Masculul tantar este total inofensiv find folositor doar reproducerii. Tantaroaica pastreaza sperma partenerului ei intr-o punga situata pe abdomen. Pentru a-si aduce ouale la maturitate, femela are nevoie de un aport suplimentar de proteine. Exista aproximativ 300 de specii de tantari care inteapa omul, dintre care foarte putini sunt capabili sa transmita boli. Ghidata de miscari si de culori, femela este sensibila si la mai multe tipuri de mirosuri. Dupa aceste criterii isi va alege prada.
Pentru a minimiza expunerea la intepaturile de tantari e bine sa schimbam periodic apa din recipiente, sa avem grija ca iarba dimprejur sa fie bine taiata pentru ca de obicei acolo le place acestora sa stea. De asemenea, e bine sa alegem locuri pentru a petrece timpul in aer liber care sa beneficieze de o usoara briza, pentru ca tantarii nu pot zbura cand bate vantul.
Intepaturile de insecte au fost tratate inca din cele mai vechi timpuri cu ajutorul ferigii. Pentru aceasta, frunzele de feriga se storc si se aplica direct pe zona afectata. De asemenea, si sucul din frunze de aloe vera este unul dintre cele mai vechi remedii folosite, datorita proprietatilor de calmare a mancarimilor si iritatiilor. De asemenea, impotriva acestor ciupituri se pot aplica frunze prospete de nuc, salvie, patlagina, brusture, roinita, leustean sau hrean, aloe, coacaz negru, comprese cu bitter suedez si cu tinctura de arnica. Cataplasmele cu ceapa cruda (taiata in felii), cu varza cruda, patrunjel, busuioc sau salvie sunt si ele benefice.
Intepaturile de tantari provoaca aproape intotdeauna o reactie de aparare din partea organismului care se manifesta prin inrosirea pielii si formarea unei umflaturi iritante. In cazuri speciale, se produc leziuni si infectii cauzate de infectarea prin scarpinare, sau chiar febra. Copiii sunt tintele cele mai usoare deoarece au pielea subtire, vasele sanguine superficiale, usor de patruns, si un somn adanc. Copilul nu suporta mancarimea, asa ca se va scarpina mai mult decat un adult, cauzandu-si mici rani care favorizeaza infectarea cu bacteriile aflate in mod normal pe piele. Prin intepatura, unele specii de tantari pot inocula in circuitul sanguin al persoanei afectate agenti patogeni cum ar fi malaria, febra galbena si alte boli.
“Vampirii” cu ac sunt atrasi de mirosuri si de culori. Iata cateva recomandari eficiente: consuma vitamina B1 in doze mari, hainele pe care le porti sa fie de culori deschise, nu folosi in exces parfumurile, mai ales cele cu aorma de flori, pastreaza in casa ghivece in care sa plantezi busuioc, aprinde lumanari parfumate cu miros de lamaie.
Voi cum va aparati de tantari?
…si astfel ne aparam de tantari 🙂
Cand mergi in Delta Dunarii sau la Vadu, daca nu te dai pe piele cu produse pentru tantari, te mananca de viu/de vie. La mine a functionat perfect Autan, iar cum foloseam un sortiment cu aloe vera, imi lasa o senzatie tare placuta si racoroasa pe piele.
Testat pe pielea mea, il recomand cu caldura tuturor calatorilor!
@Florin, să ştii că în Delta pe mine nici măcar un ţănţar nu m-a atins, însă în Turcia , Autan cu Aloe Vera m-a salvat!
La momentul actual folosesc un Autan sub forma de gel care mi se pare mult mai eficient decat cel lichid. Intentionez sa imi cumpar si niste bratari anti-tantari ca sa vad daca dau randament.