Retorica este una dintre cele mai puternice arme pe care o persoana o poate folosi pentru a influenta audienta, a schimba un efect, de a ridica sau, dimpotriva, de a demola o credinta. A folosi bine retorica poate fi o buna prezentare. In viata, vei fi chemat sa tii un discurs la o nunta, la o petrecere sau in birou. Oriunde ar fi, cu orice ocazie, este important sa vorbesti bine !
Iata ce pasi trebuie urmati pentru a deveni un bun orator :
- Fii increzator, nimeni nu vrea sa asculte o persoana care e nervoasa sau care nu pare sa creada ceea ce zice !
- Trebuie sa crezi ceea ce spui, daca nu, nimeni nu o va face !
- Pregateste-ti discursul din timp, si citeste-l cu voce tare de cateva ori inainte sa il sustii public.
- Creaza-ti o “persoana/imagine de scena”, nu incerca sa pari prea diferit sau sa te imbraci ciudat, dar este mult mai bine sa te porti diferit atunci cand tii un discurs fata de cum esti la job. Pe scena esti doar tu, toti trebuie sa te asculte, si acolo poti fi cine vrei tu.
- Fa o buna impresie, imbraca-te frumos, fii mereu curat si evita extravagantele !
- Respira, este foarte important sa respiri ! daca nu respiri, vei avea tendinta sa te grabesti si sa sari peste anumite fraze.
- Trebuie sa ai contact vizual, sa stai tot timpul drept, sa nu iti tii mainile in buzunare, si sa nu te plimbi agitat !
Sfaturi de urmat pentru a deveni un bun orator :
- Imagineaza-ti ca esti intr-o bula, ca esti singur si nimeni nu poate sa te vada, gandeste-te ca joci un joc, daca incepi sa te iti faci griji, te vei incurca !
- Nu trebuie sa iti fie frica de public, ei trebuie sa se teama de tine, intalneste-le privirea si fa-i sa se uite in alta parte !
- Imagineaza-ti ca fiecare persoana trebuie sa mearga la toaleta chiar in acel moment, iar cuvintele rale trebuie sa fie importante si urgente pentru a-i retine in sala pana termini ce ai de spus.
- Multi oratori incep discursul vorbind tare, si treptat vorbesc tot mai incet, evita sa faci asa, si mai degreaba, incearca sa alternezi volumul in functie de efectul dramatic. Apleaca-te in fata, loveste incet pupitrul, paseste cu pasi apasati, striga, sopteste !
- Daca te incurci, nu-ti cere scuze, publicul este nemilos, incearca sa iesi din incurcatura !
Se vede ca e scris articolul din carti si nu de cineva care a stat si a trait aceste momente…
“Daca te incurci, nu-ti cere scuze, publicul este nemilos, incearca sa iesi din incurcatura !” – ati incercat? Si daca nu iti reuseste? Prostesti publicul? El nu e orb, iti vede greseala, iar tu te faci a nu fi patit nimica? :))
Depinde de situaţie… Trebuie reparat, dar nu să îţi ceri scuze. De multe ori, atunci când îţi ceri scuze, deşi e un gest frumos, discursul poate să îşi piarđă din credibilitate sau se poate ca ceilalţi oameni să îşi piardă respectul.
In calitate de Preot iti zic ca nu este necesar sa iti ceri scuze pt ca ai gresit …. dar in orice caz enoriasi te vor scuza
In calitate de preot va spun ca sfaturile de mai sus sunt foarte bune pt un incepator … pt un expert care predica (in cazul meu)de 27 de ani alte sfaturi ar trebuii
Prea Cucernice Parinte Profesor Doctor Arhimandrit Panaite pentru surse bibliografice pentru omilii si cateheze va rugam consultati alte portaluri cu specific. Pentru cateva minute de relaxare puteti consulta cu mare incredere acest site. Totusi articolele din acest site nu se adreseaza arhimandritilor si doctoranzilor intr-ale teologiei. va multumesc
:)) daca te incurci… poti sa iesi din incurcatura razand… publicul va rade si el!! o gluma e intotdeauna binevenita si destinde spiritele. Dupa o mica gluma, tu vei fi mai increzator in propriul tau discurs; la fel si publicul.
Buna!
Puteti sami spune-i ce carti sunt pentru a dezvolta talentul de orator.
Buna!
Puteti sa-mi spuneti ce carti sunt pentru a dezvolta talentul de orator. Carti in limba romana. Multumim!