Copilăria mea a însemnat timp pentru lectură și grădinărit. Părinții mei aveau o grădină mare cu multe straturi și culturi variate. Bineînțeles că aveam și un solar datorită căruia am savurat cele mai delicioase roșii.
Munca în grădină începea primăvara devreme și se termina toamna târziu. Era multă muncă în fiecare perioadă, dar recolta era bogată și, mai ales, toate erau aromate. Din păcate, atunci nu puteam aprecia valoarea legumelor aromate, sănătoase. Doar acum îmi dau seama că îmi e dor de legume, zarzavaturi, fructe cu gust.
De ce am ales să grădinăresc?
Primul vostru gând va fi că am timp, ei bine, o să vă spun că îmi voi face timp. Mi-am dat seama că dacă mă organizez bine, în funcție de priorități, reușesc să le fac pe toate. Nu ține doar de timp liber, cât ține de a prioritiza.
Am suficient spațiu în curte pentru ca o parte să devină grădină cu straturi. Dar cel mai mult îmi doresc un solar. Știu că este necesar și de mare ajutor în agricultură. Chiar am început să citesc despre cultura de castraveți în solar. Mi se pare important să te documentezi despre fiecare tip de cultură în parte pentru a te asigura că vei avea recoltă bună.
Cultura de roșii nu ne va lipsi, așa că m-am documentat despre plantarea roșiilor în grădină. Aș vrea să plantez mai multe tipuri de tomate și simțeam că e nevoie să aflu mai detalii despre plantare, îngrijire, dăunători.
Iarna este pentru planuri și informare
În sezonul rece, împreună cu soțul meu, ne alocăm timp pentru a ne organiza activitățile necesare în curte, grădină, anul viitor. Așa ne este mai ușor să analizăm la rece ce e necesar și ce buget trebuie să alocăm. Este suficient timp pentru a căuta soluții, variantele cele mai potrivite.
Spuneam de solar, îmi doresc unul din sticlă, visez la o seră din sticlă, unde să am spațiu să mă ocup de toate plantele și florile. Soțul spune că e mai bine să facem solarul clasic cu folie specială. Iarna aceasta, avem timp să documentăm, iar la primăvară să luăm cea mai bună decizie.
Ce îmi doresc să cultiv în grădina mea și solarul meu?
Tipurile de culturi pentru grădina mea se împart în două mari categorii. Ce e potrivit pentru zona noastră și ce consumăm cel mai mult.
Vom avea straturi cu ceapă albă, roșie, usturoi, pătrunje, morcovi și pătrunjel. Îmi doresc să încerc și culturi de dovlecel, ardei, gogoșari, vinete, varză. Va trebui să mă documentez bine despre fiecare în parte. Spuneam că nu vor lipsi tomatele, castraveții, cele pe care le consumăm cel mai mult.
Ne dorim și o cultură de cartofi, dar încă ne gândim. Nu consumăm foarte mulți cartofi, așa că nu ar fi o prioritate pentru noi.
Visul meu cu sera de sticlă
În copilărie, urmăream filme în care doamnele casei, frumos îmbrăcate, își luau mănușile și se ocupau de flori în minunata seră de sticlă. Mi s-a părut atât de interesant, atât de reprezentativ pentru acea epocă. Femeile erau frumos îmbrăcate și se ocupau de flori, chiar dacă asta însemna să-și murdărească ținutele, și nu aveau nici mașini de spălat haine. Am apreciat mereu femeile care țineau la imaginea lor indiferent de activitatea pe care o desfășurau. Grație și feminitate indiferent de împrejurări.