Daca in articolul “Sampania – Gustul Elegantei“, am incercat sa prezint o scurta istorie a sampaniei, modul de servire, eleganta care se impune prin consumul ei, principalele marci de renume ale lumii, in acest articol am sa prezint o serie de cocktailuri pe baza de sampanie. Tin sa mentionez ca o sampanie buna, de un anumit prestigiu si vechime nu se va folosi niciodata pentru a realiza un cocktail, aceasta se impune a fi consumata in forma ei pura. Cele mai populare cocktailuri care au ca si ingredient principal sampanie sunt prezentate in cele ce urmeaza.
Mimosa : O varianta excelenta de a servi sampania , acest cocktail a fost servit pentru prima data in anul 1925 la Hotelul Ritz in Paris. Cocktail pe baza de sampanie foarte simplu, odata turnata sampanie in pahar se va adauga suc de portocale, paharul fiind apoi ornamentat cu o felie subtire de portocala sau se poate adauga o cireasa in pahar, nu este nevoie a fii amestecat cum se intampla in majoritatea cocktailurilor clasice. Daca in pahar se va mai adauga si Campari vom obtine un alt cocktail numit Grand Mimosa. Este un cocktail care de obicei se serveste la pranz fiind consumat in special de doamne si domnisoare. In SUA este foarte populara servirea acestui cocktail la petrecerile premergatoare casatoriei, bineinteles petrecerile fetelor, ceea ce americanii numesc “Bride’s luncheon”, l-as putea numi chiar cocktailul oficial.
Kir Royal: Intr-un pahar de sampanie se toarna Creme de Cassis (un lichior pe baza de afine) la care se adauga sampania . Daca lichiorul este adaugat primul, acesta se va amesteca omogen cu sampania. In cazul in care sampania este adaugata prima va rezulta o prezentare a cocktailului mai putin eleganta, un roz inchis la fundul paharului si terminand cu o culoarea rosie deschisa la suprafata. In ceea ce priveste cantitatea de Creme de Cassis adaugata , aceasta ramane la latitudinea fiecaruia, personal recomand 1/2 din pahar. Ca si un element final se va adauga twist de lamaie.
Bellini : Acesta este unul dintre cele mai populare cocktailuri in Italia, avandu-si originile in Venetia. Si in acest caz ingredientul de baza va fi sampania la care se va adauga un “piure” de piersici. Reteta initiala mai continea fie suc de zmeura sau cirese pentru ai da cocktailului o culoare usor rosiatica . Deasemenea un bun substitut pentru “piureul” de piersici este nectarul de piersici sau chiar lichiorul de piersici “peach schnapps“. Elementul ornamental al acestui cocktail va fi de data asta o felie de piersica.
In cele din urma voi prezenta un cocktail pe baza de sampanie si pentru iubitorii de bere, acest cocktail se numeste Black Velvet. Ingredientul de baza si in aces caz va fi sampania la care se adauga berea neagra (de preferat Guinness). Acest cocktail a fost inventat in Londra in 1861 pentru a plange moartea Printului Albert , sotul Reginei Victoria . Modul de preparare este relativ usor, se va folosi un pahar inalt fie un pahar de sampanie, prima data se va adauga berea neagra racita corespunzator la care se va adauga sampanie. Pentru a obtine un efect mai deosebit, odata turnata berea, se poate folosi o lingura pentru a turna sampania in pahar. Lingura va fi tinuta cu scobitura in jos pentru ca sampania sa curga usor pe marginile lingurii, in felul acesta aceasta nu se va amesteca cu berea iar diferitele densitati de lichide va cauza crearea unor straturi, oferind o prezentare deosebita a cocktailului .Acest cocktail se spune a fi bautura preferata a lui Otto von Bismarck.