Coasta de Azur, Franța, vacanța de vară

În luna noastră de miere, am vizitat mai multe țări și locuri minunate. Un loc care ne-a plăcut enorm, a fost Coasta de Azur și minunatul oraș, Nice. Anul acesta, ne-am propus să ajungem din nou în Franța. Eram curioși cât de mult s-a schimbat totul în 11 ani. Și trebuie să recunosc că am fost surprinși.

Anul acesta pentru vacanță, ne-am propus mai puține zile de plajă și mai multe zile de vizitat orașe. Dar planul de acasă a necesitat ajustări pe parcurs. O să vă explic de ce spun asta.

Dezamăgirea cu drumul

Noi mergem în vacanțe cu mașina. Soțului meu nu îi place să zboare și în plus, nouă ne place în vacanțe, să explorăm. Am plecat de dimineața și prima oprire a fost în Ljubljana, Slovenia, oraș în care ne oprim de fiecare dată când mergem în vacanță în Italia. Drumul a fost extrem de aglomerat, se lucrează pe multe porțiuni de autostradă și viteza este limitată la 80km/h. Mă frustrează că plătesc taxă de autostradă ca să ajung mai repede la destinație și degeaba. Comportamentul șoferilor pe autostradă lasă tot mai mult de dorit. Efectiv toate regulile de circulație sunt ignorate.

Nu uitați de plata pentru vignetă. Fiecare țară este diferită. Ungaria și Slovenia au taxă unică, pe o săptămână, o lună sau un an. Italia, Franța, Croația, au sistem diferit, se plătește pe autostradă la un anumit număr de km. Avantajul este că se poate plăti și cu cardul.

Recomandare cazare și restaurant în Ljubljana

Ne-am făcut rezervare pe Booking la Eurostars uHotel. Am ales acest hotel pentru că era la 2 minute de centrul orașului. Ajunsă la hotel, mi-au spus că nu au parcări disponibile, dar m-au ajutat cu un garaj privat în zonă, 30 euro. Camera a fost spațioasă, view frumos la castel, dar extrem de multă gălăgie. Un hotel decent, părerea mea că nu își merită cele 4 stele. Micul dejun a fost variat, bogat, am avut absolut tot ce ne-am dorit.

Seara am ieșit să mâncăm în oraș. Cunoaștem destul de bine zona de magazine și restaurante, deci nu am pierdut timp inutil. Anul acesta am decis să mâncăm la restaurantul Balthazar, excelentă opțiune. Am mâncat cea mai delicioasă caracatiță cu legume, perfect gătită și aromatizată perfect. Vă recomand din suflet să mâncați aici dacă ajungeți în capitala Sloveniei.

Pe drum, spre Franța și cazarea în Antibes

Am luat un mic dejun consistent și am pornit spre Franța. Drumul a fost destul de lung și obositor, am traversat Italia și după masa am ajuns în Franța. Ne luasem cazare de pe Booking la hotel Best Western Hotel Astoria, în orașul Antibes. Am ales Antibes pentru că era la jumătatea distanțelor a tot ce ne doream să vizităm. Dar și pentru că stațiunea Juan les Pins este renumită pentru plaje lungi cu nisip fin și promenada lungă pe malul mării având magazine și restaurante variate.

Hotelul este într-o clădire veche, puțin modernizată, cu camere mai mici, decente. Nu ne-am luat mic dejun pentru că era scump și foarte slab variat. Am preferat să luăm micul dejun cu view la mare.

Plajele sunt toate private. Se plătește șezlong direct pe plajă. Noi am luat două șezlonguri și o umbreluță, rândul 4 de la plajă, 60 euro. Din păcate, șezlongurile erau vechi, murdare, unele deteriorate și prinse cu holșuruburi, dar măcar aveau salteluțe groase pentru a sta comod. Apa mării a fost caldă, curată, nisipul impecabil de fin.

În Franța, se mănâncă dimineața un croissant și se bea o cafea. Prânzul de la ora 12 la ora 15, după care cina la ora 20, iar de la 15 la 20 totul este închis. Degeaba vrei să-ți cumperi ceva, orice, nu ai de unde, totul este închis. Pe plajele private nu ai voie să duci mâncare sau apă din alte părți. Din păcate, plaja era foarte aglomerată, și totuși una dintre cele mai renumite. Am prins temperaturi de peste 38 grade, a fost extrem de greu de suportat, dar măcar marea era caldă.

Coasta de Azur

Ziua 2 pe Coasta de Azur, revizităm Nice și Monte Carlo

Bineînțeles că după o zi pe plajă, a urmat o zi de explorat. La recomandarea tipului de la recepția hotelui care era român și ne-a dat o mulțime de sfaturi, am mers în Nice cu trenul. Ne spusese că vom pierde timp cu găsirea unei parcări, iar gara era la 2 minute de hotel. Ne-am luat bilete și am plecat cu drumul spre orașul Nice.

Am regăsit acest oraș mult mai cochet și mai frumos. Mi-am adus aminte de plimbarea pe faleza spațioasă și minunata culoare a mării. Plaja este cu pietre albe, marea de un albastru magic. Am hoinărit pe străduțe și am luat un prânz delicios la restaurantul Le Grand Balcon. Cu bateriile încărcate, am luat din nou trenul spre Monte Carlo – Monaco.

*Vreau să menționez că în gări e haos. Trebuie atenție sporită și o bună orientare. Biletele se validează înainte de a urca în tren.

Monte Carlo – Monaco – lux și opulență

Am regăsit această țară cu bucurie și m-au năpădit amintirile din luna de miere. Monaco este țară, principat, iar Monte Carlo este un oraș în Monaco. Cazinoul Monte Carlo este principala atracție, iar apoi urmează portul cu nenumărate vase de lux. În fața hotelului De Paris, vis a vis de cazino, sunt parcate numeroase mașini sport de lux. Ele pot fi admirate, pozate, filmate, te simți ca la expoziție. Nu degeaba Monaco este un paradis fiscal. Ei nu sunt în EU, chiar dacă moneda lor este euro și nu ai nevoie de viză sau pașaport, nu există granițe. Așa că nu uita când ajungi în Monaco să-ți oprești datele celulare, roamingul. Este aberant de scump.

Timp de 11 ani, orașul s-a dezvoltat într-un ritm amețitor și încă se construiește. Regăsim aici toate magazinele de lux în clădiri impunătoare, foarte luxoase. Orașul este extrem de aglomerat. Toată lumea este fascinată de tot ceea ce vede și toată lumea face poze la tot pentru că este extrem de frumos. Există multe spații verzi, multe parcuri unde te poți răcori.

Obosiți, dar încărcați pozitiv cu tot ce am văzut și revăzut, am luat trenul spre casă. Cozile la localuri erau prea lungi ca să mai avem energie să stăm să luăm cina. Ar fi durat mult prea mult. În gară, ne-am urcat la timp în tren și am pornit spre hotelul nostru din Antibes.

Coasta de Azur

Impresiile mele despre Franța!

Franța este minunată, mi-am dorit enorm să reajung aici. Am fost plăcut surprinsă de ritmul de dezvoltare, de frumusețea orașelor, dar și a plajelor. Coasta de Azur este impresionantă și trebuie bifată măcar o dată în viață. Dar este foarte multă mizerie peste tot. Sunt mulți imigranți. Personalul francez din Horeca nu prețuiește turistul. Pentru ei, contează mai mult localnicii. Sunt boemi, au ritmul lor și nu se vor schimba pentru nimic.

Orașul vechi Antibes are un farmec aparte. Ne-a plăcut mult și ne-am fi dorit să îi fi alocat mai mult timp, dar nu știam ce comori ascunde. Portul este impresionant. Străduțele înguste sunt cochete, localurile servesc mâncare delicioasă la jumătate de preț față de localurile de pe faleză.

Inițial, ne luasem 3 zile de cazare în Antibes ca să mergem apoi 3 zile în Cannes, dar am decis să ne întoarcem în Italia, să stăm câteva zile în stațiunea Sanremo. Italia ni se potrivește mult mai bine, așa că ne-am făcut bagajele și am lăsat Franța în urmă. Despre Italia și despre Sanremo, vă povestesc în următorul articol.

Mai multe poze pe Instagram, unde vă recomand să mă urmăriți.

13 thoughts on “Coasta de Azur, Franța, vacanța de vară”

  1. De mult visez la o minivacanță, excursie, în Franța. Încă țin destinația pe lista scurtă. Cred totuși că mi-ar plăcea să merg cu avionul. În altă ordine de idei, Ljubljana mi-a plăcut foarte mult. De altfel și Bled. Aș reveni oricând pentru o vacanță în Slovenia.
    Mulțumesc pentru că ai împărtășit experiența!

    Reply
  2. Am fost de 2 ori in Monte Carlo, am ajuns si la Nice si la San Remo. Si as mai reveni cu siguranta. Va admir ca faceti acest drum cu masina, este foarte obositor.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.