Ceva nou, ceva vechi, ceva albastru, ceva împrumutat

Ceva nou, ceva vechi, ceva albastru, ceva împrumutat Nunta este un eveniment important în viața noastră, iar legat de nuntă există atât de multe tradiții, obiceiuri, superstiții. Despre unele care mi s-au părut mai interesante, am scris și puteți citi pe site-ul DedicatClujenilor.ro , articolul Superstiții și obiceiuri la nuntă!

Știți superstiția cu ceva nou, ceva vechi, ceva albastru, ceva împrumutat? Ei bine, există două variante.

Una este așa:

Ceva vechi se referă la cuplurile de prieteni pe care le au deja mirii, și care trebuie să le rămână alături pe mai departe.

Ceva nou simbolizează viitorul mirilor, un viitor plin de fericire și dragoste.

Ceva împrumutat este de obicei o bijuterie veche de familie, care după nuntă se înapoiază pentru a avea noroc.

Ceva albastru  – acest obicei este originar din Israel, unde mireasa purta o fundiță albastră în păr, simbol al fidelității.

Iar alta spune așa:Ceva nou, ceva vechi, ceva albastru, ceva împrumutat

Ceva vechi aduce aminte de legătura de familie a tinerei mirese cu părinții săi. În general, miresele poartă o bijuterie care este transmisă din generație în generație.

Ceva nou – caracterizează reușita și succesul unei noi vieți, care începe pentru mireasă. Rochia de mireasă constituie, de cele mai multe ori, acest element.

Ceva împrumutat simbolizează norocul și bunăstarea cuplului și viitorilor copii. Acest element este adesea împrumutat de la o fostă mireasă care acum este fericită.

Ceva albastru – își are originea în credința biblică și albastrul simbolizează puritatea și fidelitatea. Cu timpul, această tradiție a evoluat, iar azi se concretizează prin purtarea de către mireasă a unei jartiere albastre, un detaliu discret, care permite însă respectarea tradiției.

Mai există și alte variante? Voi ce superstiții vreți să respectați la nuntă?

5 thoughts on “Ceva nou, ceva vechi, ceva albastru, ceva împrumutat”

 1. Vai, adoor aceasta traditie. Inca de cand am vazut’o prin filme mi’a ramas pe creier.
  Eu stiu ca ceva albastru poate fi orice, chiar si bijuteriile miresei sau o floare in par.
  Voi ce traditii veti face la nunta voastra?

  Reply
 2. Sunt atât de multe variante, de fapt din fiecare superstiție, derivă vreo 10 variante.
  Pentru nunta noastră cred că am încălcat mai multe tradiții decât reușim să respectăm. Voi încerca să adaptez această tradiție cu ceva nou, ceva vechi, … dar încă nu știu la fiecare ce anume.
  Voi pentru nunta voastră ce tradiții vreți să respectați?

  Reply
 3. Cred ca nici una. Una la mana ca nu le stiu si doi la mana ca nu prea am cum sa respect vreo una; doar voi purta o rochie alba si imi voi lua un buchet, cam atat!

  Reply
 4. Sunt atât de multe superstiții, legate de tot ce ține de nuntă, pantofi, rochie, voal, flori. Dacă te apuci să cauți, o să rămâi surprinsă! Dacă găsești ceva interesant, nu ezita să ne spui și nouă!

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.