Vrei să ştii dacă mâine îţi iei ochelarii de soare sau umbrela? Priveşte cu atenţie cerul! După aspectul cerului îţi poţi alcătui chiar tu buletinul meteo pentru a doua zi.
Este mai simplu decât crezi. În plus, mai există câteva semne care îţi dezvăluie dacă vremea va fi bună sau rea?
- Când presiunea atmosferică scade, vremea se strică; când creşte- va fi vreme mai bună.
- Vântul dinspre răsărit aduce, de obicei, vreme bună, cel dinspre apus – ploaie.
- Dacă de dimineaţă cerul este foarte roşu, este probabil ca în acea zi să plouă. Un asfinţit „în flăcări” anunţă o zi cu soare.
- În zonele de munte: când este foarte senin şi se văd munţii, te poţi aştepta ca vremea să se schimbe.
Când apar din senin într-o zi de vară, norii aceştia de mărime mijlocie, care arată ca nişte grămăjoare de zăpadă şi se strâng în „turme”, anunţă o ploaie torenţială.
Norii de tipul celor care devin din ce în ce mai mari, astfel încât partea de sus ajunge să arate ca o conopidă uriaşă, iar în partea de jos au o culoare cenuţie, anunţă ploaie.
Norii în formă de pene, cu margini imprecise, franjurate, nu reprezintă un semnal de alarmă. Când apar ei, este puţin probabil ca în acea zi să fie vreme rea.
Norii albi împrăştiaţi din loc în loc pe cer, cu contururi clar delimitate, nu trebuie să te neliniştească. Vara, ei sunt nori de vreme bună. De obicei, dispar la fel de repede cum au apărut.
Norii aceştia arată frumos, dar sunt vestitori de vreme urâtă. Dacă sunt aduşi de vânt dinspre apus, este un semn aproape sigur că vremea se va strica şi că va urma o ploaie.
Când soarele sau luna au o aură, adică sunt înconjurate de un inel luminos, cauza este o pânză subţire de nori. Un asemenea inel anunţă, de obicei, vreme urâtă.