Ceremonia ceaiului este un eveniment foarte important in cultura japoneza. Gazda petrece zile intregi ocupandu-se de fiecare detaliu ca ceremonia sa iasa perfect. Exista numeroase stiluri ale ceremoniei ceaiului si se considera ca fiecare persoana este o ocazie unica si ca niciodata nu va fi servit de doua ori la fel, asa ca fiecare detaliu din ceremonie trebuie savurat. Ceremonia are loc intr-o camera numita “chashitsu”. Aceasta camera este decorata si desemnata doar pentru aceasta ceremonie. Camera este de obicei intr-o casa de ceai (teahouse), si se gaseste departe de casa, in gradina.
- Sosirea invitatiilor
Cand invitatii sosesc (de obicei, patru), sunt condusi intr-o camera de asteptare, “machiaj”, de catre asistenta gazdei “hanto”. Hanto ofera invitatiilor “sayu” (apa fierbinte care se foloseste pentru a face ceaiul). Intre timp in machiaj, invitatii aleg o persoana care sa fie invitatul principal.
Invitatii sunt condusi de catre hanto intr-o gradina care este stropita cu apa. Aceasta parte este numita roji sau roua pamantului. Aici nu cresc flori. In aceasta gradina, invitatii se afla ca sa indeparteze praful lumii. Ei se aseaza pe “koshikake machiai” banci de asteptare si asteapta gazda “tishu”.
- Pregatirea pentru invitati
Inainte ca invitatii sa soseasca, gazda “teishu” umple un bazin de piatra “tsukubai” cu apa proaspata si apoi isi purifica mainile si gura. El intra pe poarta de mijloc “chumon” pentru a-si primi invitatii. Invitatii sunt intampinati cu o plecaciune. Nu se spune niciun cuvant. Gazda “teishu” il conduce pe asistentul gazdei, pe invitatul principal, si apoi pe ceilalti invitati, in aceasta ordine, prin “chumon”. Poarta de mijloc “chumon” semnifica poarta dintre lumea fizica si lumea sprirituala care este simbolizata de ceai. La bazinul de piatra, invitatii si asistentul gazdei se purifica si ei, si intra in casa de ceai printr-o usa nu foarte inalta. La intrare, fiecare persoana trebuie sa faca o plecaciune, si aceasta semnifica ca toti sunt egali indiferent de pozitia sociala sau de statut. Ultima persoana care intra, inchide cu zavorul usa.
- In interiorul Casei de Ceai
Nu se gasesc decoratii in Casa de Ceai, decat o bolta numita “tokonoma”, in care un pergament pictat “kakemono” este atarnat. Aceasta atarnare este cu atentie aleasa de catre gazda si releva tema ceremoniei ceaiului. Fiecare invitat admira pergamentul, ibricul “kama” si vatra. Invitatii se aseaza in ordinea pozitiei din ceremonie. In momentul in care gazda se aseaza, se saluta gazda cu invitatul principal, si apoi ceilalti invitati.
- Ceremonia ceaiului
In ceremonia ceaiului, apa reprezinta yin. Focul din vatra reprezinta yang. O butelie de ceramica numita “mizusashi” mentine apa proaspata si simbolizeaza puritatea si numai gazda il poate atinge. Ceaiul verde numit “matcha” se tine intr-un vas mic de ceramica care este pus intr-un saculet de matase fina “shifuku” si este pus in fata mizusashi.
Daca ceaiul se serveste in timpul zilei, suna un gong, sau daca e seara, un clopotel suna de la 5 pana la 7 ori pentru a aduna invitatii inapoi in casa. Fiecare isi purifica mainile si gura inca o data, si apoi re-intra in casa de ceai pentru a admira flori, ibricul si vatra inainte de a se aseza.
Gazda intra aducand un bol de ceai “chawan” in care tine o perie de ceai “chasen”, materialul de ceai “chakin” si cuva de ceai “chashaku”. Bolul de ceai reprezinta luna”yin” si se aseaza chiar langa butelia de ceai, care reprezinta soarele “yang”. Gazda merge sa aranjeze camera, si se intoarce cu bolul de apa gol “kensui”, polonicul de bambus pentru apa “hishaku” si vas de bambus numit “futaoki” pentru capacul ibricului.
Gazda purifica bolul de ceai si polonicul cu o bucata de matase fina. El umple bolul de ceai cu apa fierbinte si clateste peria. Apoi el goleste vasul de ceai si il sterge cu un prosop de ceai “chakin”. In acest moment, gazda pune in bolul de ceai trei polonice ceai pentru fiecare invitat. El pune suficienta apa fierbinte si foloseste peria pentru a obtine o pasta fina. Se adauga apa fierbinte pana cand pasta are o consistenta ca o supa crema. Invitatul principal admira bolul prin ridicarea si rotarea lui. Apoi bea putin ceai, sterge marginea bolului si o da urmatorului invitat care va face la fel.
Dupa ce toti invitatii au gustat din ceai, bolul se inapoiaza gazdei care o ridica, si curata bolul de ceai. Gazda ofera bolul invitatilor pentru a fi examinat. Dupa aceea, grupul incepe o conversatie despre obiectele folosite in ceremonia ceaiului si prezentarea ce a avut loc.