Cele mai frecvente boli dentare și cum să le previi
Problemele dentare ne afectează atât starea de sănătate cât și viața socială. Cea mai frecventă boală dentară este, bineînțeles, caria dentară. Potrivit statisticilor realizate recent, aproximativ 44% din populația lumii suferă de complicațiile cariilor dentare netratate la timp. Nu este deloc un procent de neglijat!
Caria dentară
Caria dentară apare datorită distrugerii smalțului dentar. Este rezultatul acțiunii continue a acizilor pe care bacteriile îi produc. Chiar dacă pare greu de crezut, în cavitatea noastră bucală există peste 700 de tipuri de bacterii, potrivit specialiștilor. Unele dintre ele ne protejează de boli, altele sunt responsabile de producerea cariilor dentare.
Cea mai frecventă complicație a cariilor dentare este chiar pierderea dinților. Toți medicii stomatologi recomandă următoarele măsuri de prevenție: o foarte bună igienă orală, limitarea consumului de dulciuri, a fumatului și respectarea controalelor periodice.
Gingivita
Gingivita de asemenea, este frecvent întâlnită drept una dintre principalele simptome parodontoza, dar și un factor pentru halena (respiratie urat mirositoare). O astfel de problemă apare datorită formării și depunerii tartrului dentar. Acesta se depune în mod natural și fiziologic și trebuie îndepărtat periodic, susțin specialiștii.
Intervalul de timp la care este recomandat să faci un detartraj, îl va stabili medicul tău stomatolog, la fiecare consult periodic dentar. Principala manifestare a acestei boli dentare este sângerarea gingivală în timpul periajului și o sensibilitate crescută la nivel local.
Lipsa de tratament adecvat pe care este bine să îl primești la timp, este apariția bolii parodontale. Ca și în cazul cariilor, gingivitele pot fi prevenite cu succes respectând o foarte bună igienă a danturii și mergând în mod constant la controalele de prevenție. Este important să folosești ața de gură, periuțele dentare și apa de gură, în mod constant. De asemenea, este recomandat să ai o alimentație sănătoasă și să tratezi la timp orice problemă dentară care poate să apară și în mod accidental.
Problemele ortodontice
Chiar dacă nu ai suferit niciodată de astfel de probleme, sigur cunoști pe cineva care a avut sau are afecțiuni dentare de acest gen. Sunt foarte importante complicațiile pe care le pot genera problemele dentare ortodontice.
Este vorba despre fracturi ale dinților, dureri în articulația temporo-mandibulară, pierderi ale țesuturilor osoase care susțin dantura, afectarea vieții sociale sau chiar periimplantita – creșterea osului în jurul implantului dentar etc. Un tratament periimplantita este administrarea de antibiotice, dar medicii stomatologi știu mai bine ce este mai potrivit pentru tine.
În prezent, industria producătoare de dispozitive medicale moderne de corecție a reușit cu succes să producă o mulțime de aparate dentare care chiar te pot ajuta să remediezi aceste probleme. Tendința multor persoane este de a neglija și de a ignora foarte mult timp corecțiile stomatologice.
Nu este o soluție foarte inspirată și nu ți-o recomand. Cu cât vei înainta mai mult în vârstă, corecțiile se vor face mai greu. De asemenea, fiind expus la apariția mult mai frecventă a cariilor dentare, vei risca să pierzi din dantura naturală.
Ce înseamnă acest lucru?
Tratamente îndelungate și neplăcute, costuri foarte ridicate pentru implanturi dentare, viață socială ratată, complicații diverse și multe alte lucruri de acest gen. În cazul de față, cu astfel de malformații ne naștem și nu avem cum să influențăm acest lucru. Însă, putem corecta lipsurile în mod eficient și rapid.
De asemenea, cu atât mai mult în astfel de situații, va trebui să respecți în mod foarte strict absolut toate regulile de igienă dentară și mai ales, să mergi constant la toate controalele periodice stomatologice.
In curand trebuie sa imi fac o programare la dentist. De cand cu covidul nu am mai mers si am nevoie de mici interventii si de o inspectie amanuntita. E important sa avem grija de dantura noastra!
Ce e drept, contează mult și moștenirea genetică… Eu degeaba am avut grijă de dantura mea, pentru că moștenirea genetică și-a spus cuvântul. 🙁
Mi-am pus aparat dentar la 29 de ani, niciodata nu este tarziu!
Cu cariile am avut problema. Din fericire am rezolvat problemele acum 2 ani. Voi merge la un control (am tot amanat de cand cu pandemia) pentru a rezolva ce a mai aparut pe parcurs. Preventia e cea mai importanta.