Ce să nu consumăm în sarcină?

pregnant-eating-v.-SM

Atunci când luăm decizia de a rămâne însărcinată, există câteva produse la care ar fi bine să renunţi în perioada sarcinii, ele pot dăuna atât fătului, cât şi mamei.

  • Produse lactate: renunţaţi la brânzeturile cu mucegai alb, verde sau albastru: Brie, Camembert, Roquefort. Evitaţi brânzeturile moi nepasteurizate, cum ar fi cele din lapte de oaie sau capră, deoarece acestea pot conţine bacteria Listeria. Listeria provoacă o infecţie numită listerioză care poate afecta fătul. Laptele nepasteurizat şi brânzeturile moi nepasteurizate se recomandă a nu se consuma în timpul sarcinii. Ele conţin bacterii care pot cauza intoxicaţii alimentare. Brânzeturile tari, cum este parmezanul, chiar dacă nu sunt făcute din lapte pasteurizat, pot fi consumate, riscul de listerioză este scăzut.
  • Ouă: evitaţi să mâncaţi ouă crude sau ouă moi deoarece acestea pot conţine bacteria Salmonella. Pentru a putea fi consumate fără niciun risc de infecţie, e bine să consumaţi ouă tari, ouă bine fierte/gătite, până când atât gălbenuşul, cât şi albuşul sunt ferme. Nu consumaţi spume, mousse-uri, îngheţată de casă sau maioneză proaspătă deoarece acestea conţin ou crud. Puteţi consuma fără nicio grijă îngheţată sau sosuri din comerţ.
  • Carne: e bine să nu consumaţi ficat în timpul sarcinii deoarece conţin un nivel ridicat de retinol (Vitamina A), care poate fi dăunătoare copilului. Alte tipuri de carne pot fi consumate fără nicio restricţie atâta timp cât e bine gătită, fără nicio urmă de culoare roz sau sânge. Aveţi grijă la carnea prăjită pe grătar sau în cuptorul cu microunde. Renunțați sau cel puțin evitați cât de mult posibil mezelurile, șunca de Parma. Pateurile proaspete indiferent din ce carne sunt realizate nu se recomandă consumului gravidelor. În schimb, pateurile pasteurizate pot fi consumate, dar să nu conțină ficat.
  • Pește: nu consumați pește crud, crustacee crude, stridii deoarece pot provoca toxiinfecții alimentare. Somonul afumat poate fi consumat deoarece prin procesul de afumare se distrug bacteriile. Dar dacă produsul nu a fost congelat înainte de consum atunci bacteria nu a fost eliminată. Dacă alegeți să consumați somon afumat, achiziționați-l din supermarketuri. Peștele gras este bun și pentru mamă și pentru copil. Medicii recomandă 2 porții de pește gras pe săptămână pentru că este o sursă bună de vitamine, minerale, proteine. Peștele gras poate conține diferiți poluanți, așă că nu consumați pește în exces. Nu mâncați rechin, fructe de mare, doradă, calcan, crab, biban de mare, ton (conține mercur), pește spadă.
  • Băuturi: limitați cantitatea de cafeină la 200 mg/zi. Cafeina în cantitate mare poate dăuna sarcinii, în exces poate cauza chiar și avort, sau copii care se nasc cu greutate mică. Nu consumați alcool în timpul sarcinii, maxim un pahar mic de vin o dată sau de două ori pe săptămână.

Vă recomand să spălați foarte bine fructele și legumele, coaja poate conține Salmolnella sau E. coli, chiar dacă urmează să fie îndepărtată coaja. Mâncați variat, consumul monoton de alimente poate fi nociv.

Aveți grijă la ce și cât mâncați!

2 thoughts on “Ce să nu consumăm în sarcină?”

  1. Mvai…eu am suferit teribil in timpul sarcinii doar pentru ca nu aveam voie vin, desi inainte nu eram consumatoare inraita, dimpltriva, obisnuiam sa beau de doua ori pe an alcool. In sarcina insa as fi baut o sticla intreaga de vin alb, in foecare zi….CE TI-e si cu hormonii astia :)))

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.