Așteptăm weekend-ul la fel de mult cum așteptăm primăvara, cu mult drag și dor. Eu aștept weekend-ul pentru că e momentul când am suficient de mult timp pentru a găti. Pentru acest weekend, am ales o supă cremă de ciuperci, tocăniță 7 crai și pentru desert ciocolată de casă și cornulețe cu nucă.
Supă cremă de ciuperci – avem nevoie de 500 grame ciuperci, 50 grame unt, sucul de la o jumătate de lămâie, o ceapă albă, cimbru proaspăt, foi dafin, sare, piper, smântână, 1 l supă pui sau apă, 2 linguri de amidon, pătrunjel verde. Curățăm ciupercile și le tocăm în blender, apoi adăugăm sucul de lămâie. Într-o oală punem untul la topit și adăugăm ceapa tocată mărunt. Lăsăm puțin să se pătrundă ceapă, adăugăm ciupercile, foaia de dafin, cimbrul. Lăsăm oala la foc mediu până când dispare lichidul lăsat de ciuperci, cam 10-15 minute. Treptat adăugăm supa de pui sau apa, care, piper proaspăt măcinat și lăsăm să fiarbă. Când începe să fiarbă, dăm focul mai încet și lăsăm cam 20 de minute. Amidonul îl amestecăm cu puțină apă și apoi îl punem peste ciuperci. Mai lăsăm 10 minute să se îngroașe puțin. Servim cu smântână dulce și pătrunjel verde tocat și crutoane de pâine.
Tocana 7 crai – avem nevoie de carne de 3 feluri, mușchi vită, mușchi porc și piept de pui, supă pui sau apă, piper alb, sare, 3 cepe albe, foi dafin, gem măceșe, smântână, amidon. Carnea o spălăm bine și o tăiem fâșii înguste. Într-o tigaie punem puțin ulei sau unt, ceapa o tocăm mărunt și o adăugăm în tigaie. Lăsăm să se rumenească puțin pe toate părțile, și adăugăm supă de pui sau apă, cât să acopere carnea, depinde de cantitatea de carne și foaia de dafin. Pentru 20 de minute lăsăm să fiarbă la foc mediu, apoi când carnea este fiartă și sosul a mai scăzut, adăugăm sare și îngroșeala obținută dintr-o lingură de gem de măceșe, 2 linguri de smântână și o lingură amidon. Amestecăm bine la foc mic. Servim cu garnitură de orez sau cartofi natur.
Ciocolata de casă – avem nevoie de 250 grame lapte praf, 500 grame zahăr, 100 grame cacao, 100 grame unt, 100 ml apă, 100 grame nuci, esență de vanilie. Laptele praf îl amestecăm cu cacaua astfel încât să nu rămână cocoloașe. Separat punem la fiert apa cu zahărul, când sosul fierbe adăugăm untul și esența de vanilie. Nucile tăiate bucăți le putem prăji puțin într-o tigaie, va da altă aromă ciocolatei. Turnăm siropul peste laptele praf și amestecăm repede ca să nu se întărească. Ungem 2 forme cu unt și turnăm ciocolata caldă. Lăsăm la rece pentru 24 de ore, dacă aveți răbdare să se întărească.
Cornulețe cu nucă – avem nevoie de 350 grame făină, 280 grame unt, 140 grame zahăr pudră, 140 grame nucă măcintă, o lingură de smântână. Amestecăm bine toate ingredientele și obținem un aluat fraged. Există 2 metode de formare a cornulețelor, fie rupem mici bucăți din care formăm cornulețele sub formă de semicerc, fie întindem o foaiem, tăiem pătrățele și putem pune puțin gem la mijloc și rulăm. Le punem în tavă pe hârtie de copt și dăm la cuptor pentru 15-20 minute, la 120 grame. Calde le dăm prin zahăr praf.
Vă doresc un weekend frumos și poftă bună!
Ce pofta mi-ai facut de ciocolata de casa…. of 😀