Este weekend și trebuie să ne gândim bine ce vom găti pentru cei dragi! Eu zic ca în acest weekend să fie nişte dovlecei umpluţi, să fie paste, să fie prăjitura Negresa şi niște lapte de pasăre!
Vă sugerez să începeți cu un mic aperitiv – Dovlecel umplut la cuptor: avem nevoie de 5 bucăți de dovlecel, 500 grame piept de pui, un morcov, 100 grame orez, 200 ml bulion, o ceapă roșie, 100 grame ciuperci, pătrunjel verde. Spălăm bine dovleceii, îi curățăm de coajă și cu o linguriță scobim mijlocul moale. Spălăm bine pieptul de pui cu apă rece și îl punem la fiert în apă cu sare. Separat tăiem mărunt legumele, morcovul poate fi dat pe răzătoare. Punem orezul la fiert și ciupercile, separat. Când carnea este fiartă o tăiem bucățele mici, la fel și ciupercile. Amestecăm toate ingredientele crude și fierte, condimentăm cu sare, piper și umplem dovleceii cu compoziția obținută. Într-o tavă punem hârtie de copt, așezăm dovleceii și dăm la cuptor pentru 20 de minute, la 120°. După 20 de minute, scoatem tava, punem bulion deasupra și mai lasăm la cuptor pentru 10 minute, la 100°.
Paste – reţeta soţului: avem nevoie de un pachet de paste Barilla numărul 3 sau 5, 250 grame şuncă/bacon/kaiser, 5 ouă, 500 ml smântână dulce, 250 grame mozzarella. Punem apa la fiert într-o oală cu puţină sare, când începe apa să fiarbă, punem pastele. Şunca o tăiem cubuleţe mici şi o prăjim în puţin ulei, se poate folosi şi neprăjită. Punem într-o crăticioară smântâna dulce la fiert la foc foarte încet, adăugăm mozzarella dată pe răzătoarea mică, până când se topeşte. Pastele fierte se scurg de apă, nu se clătesc cu apă rece. În cratiţa în care urmează să amestecăm pastele, punem puţin ulei de măsline. Pune oala pe foc, adăugăm pastele, ouăle bătute bine spumă, şi amestecăm câteva minute până când se leagă oul pe paste. Se adaugă baconul prăjit şi sosul alb. Amestecăm bine până se omogenizează bine toate ingredientele. Se serveşte cu parmezan răzuit, oregano.
Prăjitura Negresa – avem nevoie de 5 ouă, 3 căni cu zahăr, 1/2 cană cu ulei, 1 cană lapte rece, 2 căni cu făină, 2 linguri cacao, un praf de copt, esenţe de vanilie şi rom. Separăm albuşurile de gălbenuşuri. Gălbenuşurile se mixeaxă bine cu 2 căni de zahăr, adăugăm uleiul încet şi mixăm. Adăugăm laptele rece şi făina amestecată cu praful de copt şi cacaua şi esenţele. Amestecăm bine şi turnăm compoziţia obţinută într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi dăm tava la cuptor pentru 40 de minute la 140°. Între timp preparăm bezeaua: batem spumă albuşurile reci cu un praf de sare şi o cană de zahăr. Când blatul este copt, trece testul scobitorii, întindem uniform bezeaua peste blat şi mai dăm la cuptor 5-10 minute la 100°. Se lasă să se răcească şi se taie cu un cuţit ud sau fierbinte.
Lapte de păsare – un desert uşor şi rapid de făcut, dar foarte apreciat! Avem nevoie de 2 litri de lapte, 3 ouă, 6 linguri de zahăr, zahăr vanilat. Punem laptele la fiert, separat mixăm bine gălbenusurile cu zahărul. Într-un bol batem bine spumă albuşurile. Când laptele fierbe, adăugăm crema de gălbenuşuri şi amestecăm bine. Cu lingura, formăm mici bulgăraşi de albuş pe care îi punem în lapte. Dacă oala nu este prea mare, şi nu vor încăpea toţi bulgăraşii de albuş, îi putem scoate pe farfurie. Lăsăm să fiarbă puţin la foc mic, şi apoi putem servi cald sau rece, presărând puţină ciocolată rasă deasupra albuşurilor!
Voi ce aţi gătit în weekend pentru cei dragi?