Ce mai gătim în weekend?

Spring1

Vine weekend-ul, și eu personal îl aștept cu nerăbdare pentru că voi avea timp pentru gătit. M-am tot gândit ce aș mai putea prepara în acest weekend, cu ce preparate îmi pot ademeni musafirii? Așa că am decis să fac o ciorbă de fasole boabe cu ciolan afumat, șalău în crustă condimentată și prăjitură cu căpșuni.

Ciorba de fasole cu ciolan afumat – avem nevoie de un ciolan afumat (eu am luat de la mama 100% natural), 500 grame fasole, o ceapă întreagă, bulion, boia, sare, piper, oțet sau zeama de la o lămâie. Am pus ciolanul afumat în apă rece pentru 24 de ore, apoi l-am pus la fiert apă rece, lăsăm să fiarbă 2 ore după care aruncăm apa, și punem la fiert în apă rece. Dacă folosiți fasole uscată, trebuie pusă în apă rece peste noapte și se fierbe de 2, 3 ori aruncând apă și înlocuind-o cu apă fierbinte. Puteți folosi și fasole din conservă gata fiartă, dacă vreți să faceți economie de timp. Prăjim puțin ulei cu boia și bulion și turnăm în oala cu fasole și ciolan. Punem și ceapa în oală și lăsăm să fiarbă toate și condimentăm după gust cu sare și piper. La sfârșit se acrește cu puțin oțet sau zeama de la lămâie. Se servește cu smântână și ceapă roșie!

ciorba de fasole

Șalău în crustă condimentată – avem nevoie de 4 bucăți de șalău, miez de pâine, pătrunjel verde, cașcaval ras, sare, piper. Spălăm bine bucățile de șalău și le dăm prin mixtura de miez de pâine și apoi prăjim în ulei sau ideal ar fi în friteuză. Se servește cu garnitură de cartofi prăjiți, cartofi natur sau legume.

Prăjitură cu căpșuni – aceasta este prăjitura pe care mama ne-o făcea mereu în copilărie – avem nevoie de 4 ouă, 300 grame zahăr, 100 ml apă, 50 grame ulei, un praf de copt, 200 grame făină. Mixăm bine ouăle cu zahărul, zahărul vanilat și esența de vanilie, adăugăm treptat apa, uleiul, praful de copt și făina. Punem aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Spălăm bine căpșunii, îi curățăm de codițe și îi tăiem în cubulețe. Presărăm peste aluat și dăm tava la cuptor pentru 3-40 de minute, la 130°. Dacă vreți un aluat mai pufost, puteți separa gălbenușul de albuș, mixați bine gălbenușurile cu zahărul și uleiul, și separat albușurile. Turnăm compoziția de gălbenușuri peste albușuri, apoi ușor apa, praful de copt și făina. Se presară zahăr pudră!

praji1

praji2

prajitura capsuni

Weekend-ul e pentru relaxare, iar pentru mine relaxare înseamnă gătit! Pe voi ce vă relaxează? Ce mai gătiți în weekend?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.