Ce este lectura și ce beneficii are?

20

Ce este lectura?

Mi-a plăcut dintotdeauna să citesc. Am mereu o carte la îndemână. Nici în vacanțe nu plec fără 2 sau 3 cărți diferite. Tot mai multă lume alege să citească și acest lucru poate doar să mă bucure nespus. E necesar să citim mai mult, mai variat. Cu cât mai variat, cu atât mai bine pentru mintea noastră.

Cititul are numeroase beneficii și sper că lumea e conștientă de ele. Promovez lectura în fiecare zi. Este o mare pasiunea a mea și știu cât de mult m-a ajutat în diferite momente. Ofer cărți cadou tuturor celor dragi. Încerc astfel să-i fac să iubească mai mult lectura.

Lectura și numeroasele beneficii

Lectura ne duce cu gândul la copilărie. Aveam lecturi suplimentare în vacanțe. Părinții și bunicii ne citeau dorind să iubim cărțile pe viitor, mai mult. Creștem și citim tot mai variat în funcție de preferințe, trenduri, recomandări sau pasiuni.

 • dezvoltarea și îmbunătățirea vocabularului

Este necesar să citim zilnic pentru a învăța cuvinte noi. Cu cât variază subiectele cărților citite, cu atât vom avea un vocabular mai bogat.

 • lectura îți schimbă gândirea

Cititul ajută mult la dezvoltarea minții. Studiile au arătat că lectura implică o rețea foarte complexă de circuite și semnale în creier. Citind mai mult, ajutăm la buna și continua dezvoltare a acestor rețele, devenind tot mai puternice.

 • crește abilitatea de a empatiza

Multe cărți prezintă povești reale sau inspirate din realitate. Nu de puține ori, traumele și dramele sunt bine descrise pentru a putea înțelege cât mai bine suferința personajelor. Citind poveștile triste de viață ale altora, vom deveni mai empatici la suferința altora.

 • lectura ține departe bolile

S-a dovedit că este sănătos pentru creier să citim cât mai mult. Lectura reușește să țină la distanță boli ale creierului, cum ar fi demența sau Alzheimerul.

 • cititul reduce stresul

Minim 30 de minute de lectură pe zi scade tensiunea arterială și ritmul cardiac. Este la fel de benefic ca o sesiune de yoga.

 • ajută să ai un somn odihnitor, tratează insomnia

Ce este lectura? Poate cel mai bun și mai eficient somnifer. Câteva pagini înainte de culcare, te vor ajuta să te relaxezi. Garantează un un somn bun, mult mai odihnitor.

 • ești depresiv? citește!

În momentele în care simți că te paște o depresie, citește o carte bună. Optează pentru lecturi mai vesele, cărți pentru adolescenți, chiar și science-fiction. Te vor ajuta să evadezi din realitate și să uiți de probleme, uitând de depresie.

Te-am convins să citești mai mult? Eu tare sper că da! Ce este lectura, dacă nu o înșiruire de beneficii pentru minte! Citește mai mult în fiecare zi! 

About Author

Mereu optimistă şi cu zâmbetul pe buze! Pasionată de lectură, cultură, sănătate, excursii! Ador să gătesc şi să inventez fel de fel de reţete, prefer să citesc o carte decât să mă uit la televizor, prefer să mă plimb pe jos decât cu maşina, prefer să zâmbesc decât să fiu tristă ! Citatul care mă face să zâmbesc în fiecare dimineaţă “Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling face. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams.” Ashley Smith

20 Comments

 1. Daaa! Complet de acord! Din păcate, în era asta a vitezei e mult mai la îndemână să punem mâna pe telefon. De asta cred că și căutăm variante tot mai rapide de a acumula informații. La mare modă sunt și audiobooks-urile. Sunt curioasă dacă ți se pare că ascultarea de audiobooks echivalează cu cititul cărților.

  Oricum, e clar că lectura nu ne aduce decât beneficii.

 2. Întru-totul de acord! Mi de pare magic faptul că, pentru câteva ore in care citim, totul dispare, ne rupem de griji, întristari. Plus, bagajele de cunoștințe, învățăminte, chiar revelații uneori pe care lectura ni le ofera.

 3. Cereces Loredana on

  Ma bucur mult de ceea ce ai spus despre beneficile cititului!Nu stiam ca are atat de multe beneficii!Auzeam doar atat,ca e bine sa citesti ca e relaxant si inveti cuvinte noi,dar se pare ca are mult mai multe beneficii!

 4. Imi place sa citesc foarte mult si sunt de acord cu tine din toate punctele de vedere prezentate in articol, nu e nimic mai frumos decat sa pleci purtat pe aripile imaginatiei intr o seara linistita 🙂

 5. Am inceput sa citesc din adolescenta. Mai mult de nevoie, dar apoi a inceput sa imi placa. Simt mereu nevoia sa citesc cate ceva.

 6. Și eu iubesc să citesc. Din păcate, acum nu mai am așa mult timp, parcă îmi și aduc aminte cum profesorii ne spuneau la școală să citim acum că după aia o să avem mult mai puțin timp. Și uite că așa e. Eu când citesc mă destresez, călătoresc într-o altă lume, descopăr psihologia personajelor, îmi pun întrebări, găsesc răspunsuri…

 7. Și eu care credeam ca nu o sa fac yoga niciodată deși îmi place tare 😅😍😍😍. Și eu adorrr sa citesc 🌞

 8. Eu nu sunt depresiva, dar sufar de anxietate. Mi-ar placea ca oamenii sa inteleaga care este diferenta dintre aceste doua … stari. In fine, Ideea este ca cititul pe mine m-a ajutat si ma ajuta foarte mult, sa previn atacurile de panica.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
mașini
Pasionat de mașini? Sfaturi pentru o îngrijire corectă

Și tu ai o pasiune pentru mașini? Sunt o pasionată de mașini și condus. Copil fiind, mă vedeam conducând și...

Close