Ce am gătit de Paşti (2013)

Easter-Table-Decorating

Sărbătorile reprezintă un prilej de a petrece mai mult timp cu cei dragi, dar şi de a-i surpride cu preparate delicioase! Deşi de fiecare dată încerc să nu gătesc prea mult, niciodată nu reuşesc să mă ţin de cuvânt.

Am început pregătirile din timp şi am reuşit să fac tot ce mi-am propus. Meniul de Paşti a cuprins renumitul chec aperitiv, bulete de caşcaval pufoase, doboş de caşcaval şi şuncă, dar nu au lipsit nici vinetele şi ciupercile, şniţelele şi ouăle roşii.

La desert, m-am gândit că musafirii se vor bucura mai mult de îngheţată de casă, cheesecake cu căpşuni, prăjitură cu căpşuni şi cremă de iaurt, pască din brânză, decât prăjituri grele cu creme.

Cu câteva zile înainte de sărbători, am tot căutat reţete de îngheţată, şi am optat pentru 3 feluri de îngheţată, de ciocolată, de căpşuni şi de pepene galben.

Îngheţată de pepene galben – reţeta am luat-o de pe  TeosKitchen – avem nevoie de 500 grame miez de pepene galben, 3 gălbenuşuri de ou, 150 grame zahăr, 200 ml smântână, zahăr vanilat şi zahăr Bourbon, esenţă de vanilie, gelatină la plic.

Miezul de pepene îl mixăm până obţinem un piure fin şi punem peste el 50 grame zahăr. Separat, amestecăm gălbenuşurile cu zahărul rămas şi vanilia, când zahărul s-a topit adăugăm smântâna şi apoi pireul de pepene. Într-un ibric mic, amestecăm jumătate din conţinutul plicului de gelatină cu 2,3 linguri de apă. Când gelatina s-a umflat, o topim pe bain-marie, pentru maxim 2 minute. Turnăm gelatina peste compoziţie şi dăm la congelator pentru câteva ore. O îngheţată delicioasă şi răcoroasă!

Îngheţată de ciocolată – reţeta am luat-o de la Bucătarul Maniac – avem nevoie de un ou, 150 grame zahăr, 200 ml lapte, 300 ml frişcă lichidă, ciocolată cu lapte 150 grame, 5 linguri de cacao, zahăr vanilat, esenţă de vanilie.

Mixăm oul cu zahărul şi laptele şi se pun la fiert. Când începe să fiarbă adăugăm cacaua şi jumătate din ciocolata rasă şi esenţele. Lăsăm să se răcească. Între timp, batem frişca şi o adăugăm în compoziţia răcită şi mixăm, la final adăugăm restul de ciocolată răzuită. Dăm la frigider pentru câteva ore! Ideală pentru iubitorii de ciocolată!

Îngheţată de căpşuni – reţeta am luat-o de la Isabela Dobrin – avem nevoie de 3 gălbenuşuri, 250 ml lapte, o linguriţă amidon, 250 ml frişcă, 100 grame zahăr, 500 grame căpşuni, vanilie. Spălăm căpşunile, le curăţăm de codiţe şi punem peste ele 50 grame de zahăr. Mixăm gălbenuşurile cu zahărul şi amidonul dizolvat în puţină apă. Adăugăm treptat laptele şi apoi punem crema  la fiert aproximativ 10-15 minute, să nu fie foarte groasă crema. Lăsăm să se răcească, iar între timp batem frişca. Căpşunile le punem în blender pentru a obţine un pireu fin. Crema de ou răcită o turnăm peste frişcă şi omogenizăm bine, apoi pireul de căpşuni şi vanilia. Amestecăm bine şi dăm la frigider pentru câteva ore.

inghetata

ciocolata

Prăjitură cu căpșuni și cremă de iaurt – rețetă descoperită tot la Bucătarul Maniac – avem nevoie de 8 ouă, 8 linguri de zahăr, 8 linguri de făină, un praf de copt, 300 ml frișcă lichidă, 200 ml iaurt cu căpșuni, 1 plic jeleu roșu, 500 grame căpșuni. Facem 2 blaturi, batem spumă 4 albușuri, iar când spuma este tare adăugăm 4l inguri de zahăr și continuăm să mixăm, adăugăm treptat făina și jumătate de plic de praf de copt. Tapetăm tava cu hârtie de copt și dăm la cuptor pentru 15-20 de minute, la 130°.  Batem frișca lichidă la viteză medie și când s-a întărit adăugăm iaurtul și 300grame căpșuni tăiate cubulețe. Însiropăm primul blat cu sirop de zahăr ars sau sucul de la un compot. Adăugăm 3/4 din cremă, apoi punem al doilea blat și restul de cremă. Decorăm cu căpșunile rămase și cu jeleul roșu, va arăta demențial!

praji

praji jeleu

Această prăjitură arată foarte frumos și sub formă de tort!

tort

Cheesecake-ul meu cu căpșuni a avut mare succes, a fost tare apreciat, iar de data aceasta am făcut porție dublă și am optat pentru varianta cu căpșuni – rețeta este aici , iar gemul de căpșuni se face foarte rapid, aveți nevoie de 500 grame căpșuni, 8 linguri de zahăr și 3,4 linguri de zeama de lămâie. Punem toate ingredientele într-o oală pe foc mic și amestecăm cu grijă și răbdare, cam 30 de minute, până obținem un gem care nu curge. Când s-a răcit îl turnăm peste cheesecake și dăm la frigider pentru câteva ore.

cheesecake

cheesecake mijloc

felie cheesecake

Voi cum ați petrecut sărbătorile pascale? Ce ați mai gătit?

5 comentarii la „Ce am gătit de Paşti (2013)”

  1. Vai de mine! De la prima rețetă și îmi plouă în gură. În perioada aceasta nu ma dau eu în vânt după dulciuri (cele cu prea multă cacao, ciocolată, zahăr, prea rafinate), dar cele care conțin fructe – nu mă pot abține să nu gust. Cu asemenea poze, mai că ai mânca ecranul 😉

    Răspunde
  2. Alexandra – nici nouă nu ne plac prăjiturile cu cremă, şi nici musafirilor, aşa că recurg mereu la deserturi răcoroase!
    Laura – m-am gândit că o îngheţată nimeni nu refuză, şi ştiam că musafirii vor fi sătui de prăjituri.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.